Type to search

Υγεία

Διώξε τη μόλυνση και καθάρισε τον αέρα στο σπίτι σου

Share

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη μόλυνση; Κάποια μεγαλούπολη; Μήπως οι καπνοί από ένα εργοστάσιο ή οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων; Και όμως ο αέρας στο σπίτι μας μπορεί να είναι ακόμα και 5 φορές πιο μολυσμένος.

Οι πολλές ώρες που περνάμε στο σπίτι μας επιβάλλουν την καθαριότητα του χώρου μας τόσο των αντικειμένων που υπάρχουν όσο και του εσωτερικού αέρα, αφού σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να είναι ακόμα και 5 φορές πιο μολυσμένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Και αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την υγεία μας και ιδιαίτερα των πνευμόνων μας. Εάν ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι καθαρός, τότε ούτε και εμείς αναπνέουμε σωστά. 

Πώς θα καθαρίσεις τον αέρα στο σπίτι σου

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι χρησιμοποιώντας καθαριστές αέρα. Είναι όμως και ο πιο ακριβός. Οι πιο κάτω τρόποι είναι πολύ πιο οικονομικοί και σίγουρα εξαιρετικά αποτελεσματικοί. 

Μην καπνίζεις 

Πρόκειται ίσως για τον πιο επιβαρυντικό παράγοντα για τον αέρα μέσα στο σπίτι. Ο σημαντικότερος λόγος για να το κόψεις είναι βέβαια για την υγεία σου. Εάν επιμένεις όμως να καπνίζεις, τουλάχιστον κάνε το έξω από το σπίτι, στο μπαλκόνι ή στο δρόμο. Και πάλι θα μεταφέρεις υπολείμματα καπνού μέσα στο σπίτι, αλλά τουλάχιστον σε πολύ μικρότερες ποσότητες. 

Να έχεις πάντα καθαρές τις εστίες της κουζίνας φυσικού αερίου

Οι εστίες της κουζίνας φυσικού αερίου μπορεί να εκλύουν βλαβερές αναθυμιάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ξυλόσομπες ή/και τα τζάκια. Γι’ αυτό καλό είναι να συντηρούνται σωστά και να καθαρίζονται συχνά και καλά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. 

Καθημερινός αερισμός 

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καλό καθημερινό αερισμό του σπιτιού μας. Ανοίγοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες για 15 λεπτά με μισή ώρα κάθε πρωί αλλάζει η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.
Συμβουλή! Εάν μένεις σε περιοχή ιδιαίτερα μολυσμένη ή αν π.χ. το σπίτι σου βρίσκεται πάνω σε δρόμο ή λεωφόρο με πολλά αυτοκίνητα τότε μάλλον αυτός ο τρόπος δεν είναι ενδεδειγμένος για την περίπτωσή σου. 

Συχνός καθαρισμός του σπιτιού

Σκόνη, ακάρεα, ρύποι απέξω συσσωρεύονται στα δάπεδα και στα έπιπλα του σπιτιού και μοιραία τα εισπνέουμε. Το συχνό ξεσκόνισμα, σκούπισμα με την ηλεκτρική και σφουγγάρισμα εξασφαλίζουν την απομάκρυνσή τους και την καλύτερη υγιεινή του σπιτιού.
Δες εδώ μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσεις δύσκολες βρωμιές στο σπίτι. 

Να καθαρίζεις με μη-τοξικά καθαριστικά προϊόντα

Τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού μας έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία και την ευζωία μας. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που δεν θα ερεθίζουν την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες. Καθαρισμός και απολύμανση είναι δυο έννοιες διαφορετικές. Τα απολυμαντικά προϊόντα μπορεί να είναι καλά για κάποιο ιατρείο ή άλλο δημόσιο χώρο, ωστόσο δεν χρειαζόμαστε κάτι τόσο δυνατό στο εσωτερικό του σπιτιού μας εκτός βέβαια αν κάποιος μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο.

Η υγρασία βλάπτει

Η παρουσία έντονης υγρασίας επιβαρύνει εξαιρετικά τον αέρα του σπιτιού. Σαν μαγνήτης οι υδρατμοί έλκουν την σκόνη του σπιτιού, με αποτέλεσμα να την εισπνέουμε σε μεγάλες ποσότητες. Εάν το σπίτι μας έχει πολύ υγρασία θα χρειαστούμε οπωσδήποτε αφυγραντήρα.
Δες εδώ πώς θα διώξεις τις αλλεργίες από το σπίτι σου.

Απέφυγε τα αρωματικά κεριά και τα αρωματικά χώρου

Μπορεί να προσδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα στο χώρο, ωστόσο τα αρωματικά κεριά και τα αρωματικά χώρου επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα. Κάποια άτομα βρίσκουν ιδιαίτερα δυσάρεστες κάποια αρώματα ιδιαίτερα αν έχουν άσθμα ή προβλήματα με την αναπνοή τους. Αντί για τα συνηθισμένα κεριά παραφίνης (που απελευθερώνουν υποπροϊόντα πετρελαίου) καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μελισσοκέρι που είναι φυσικό, καίγεται πολύ πιο αργά και ιονίζουν τον αέρα.

Προσοχή στα παράσιτα

Οι κατσαρίδες παράγουν αλλεργιογόνα που μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα και να πυροδοτήσουν θέματα υγείας όπως π.χ. το άσθμα. Φυσικά το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και η παρουσία τρωκτικών.
Δες εδώ ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στο σπίτι σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *