Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Δες τι θα κερδίσεις αν κόψεις (ή έστω μειώσεις) το κρέας από τη διατροφή σου

Share

Μπορεί να το έχεις ακούσει και είναι πράγματι αλήθεια: Αν κόψεις (ή έστω μειώσεις) την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεις ωφελείς την υγεία σου. 

Ομολογώ πώς όταν έκοψα το κρέας πριν μερικά χρόνια, το έκανα βασικά για λόγους ηθικούς: Δεν αισθανόμουν καλά να τρώω τους «φίλους» μου τα ζώα. Όπως είχε πει και ο Πυθαγόρας: «Αυτός που σπέρνει τον σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη». Άλλωστε υπάρχουν τόσα άλλα νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα με τα οποία το αντικατέστησα που δεν ένιωσα ποτέ την έλλειψή του. Πέρα ωστόσο από την ηθική, η αποχή από το κρέας (ή έστω ο περιορισμός της κατανάλωσής του) θεωρείται από τους ειδικούς ότι έχει πολλές ωφέλειες για την υγεία μας.
Δες ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να αποφύγεις το κρέας.

Ποιες ωφέλειες έχει η αποχή από το κρέας

Βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών

Πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη ωφέλεια ενός φυτοφαγικού τρόπου ζωής εφόσον βέβαια η διατροφή μας βασίζεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ωμούς ξηρούς καρπούς. Το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα ζωικά προϊόντα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα οι φυτοφαγικές διατροφές βασίζονται κυρίως σε ακόρεστα λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο (ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο), ο ωμοί ξηροί καρποί και τα αβοκάντο. Εντωμεταξύ περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. 

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτιώση της υγείας του εντέρου

Η διατροφή χωρίς κρέας βασίζεται κυρίως σε ωμά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι όλα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντερικού μας συστήματος. Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για την προστασία από διαβήτη. 

Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα στις επεξεργασμένες μορφές του (π.χ. λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά κ.ά.) συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του παχέος εντέρου. Αντίθετα οι τροφές που προέρχονται από φυτά έχουν προστατευτική δράση.
Δες τι θα σου συμβεί αν τρως υπερ-επεξεργασμένες τροφές επί 1 μήνα.

Βελτιώνεται η υγεία όλου του οργανισμού και είναι πιο εύκολος ο έλεγχος βάρους

Όλα τα είδη διατροφής που αποκλείουν την κατανάλωση κρέατος καθώς και ο βιγκανισμός (που ζητά αποχή όχι μόνο από το κρέας αλλά και από όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα) συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικών ασθενειών και καρκίνου. Επίσης παρουσιάζουν πολλά οφέλη για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και μικρότερο κίνδυνο νόσησης από διαβήτη. Φυσικά αυτά ισχύουν εφόσον η διατροφή χωρίς κρέας που ακολουθούμε δεν περιέχει υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ούτε ζάχαρη, αλάτι και εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Ωστόσο μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις σε Β12, και σίδηρο, γι΄αυτό και το διατροφολόγιό μας θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο.

Έχει μεγάλη ωφέλεια και για το περιβάλλον

Η παραγωγή κρέατος απαιτεί συνήθως περισσότερους πόρους με αποτέλεσμα περισσότερες εκπομπές αερίων και συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην αποψίλωση των δασών και σε ρύπανση σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η παραγωγή φρούτων, λαχανικών και άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *