Type to search

Υγεία

Διάλεξε το κατάλληλο μαξιλάρι ανάλογα με τη στάση ύπνου σου

Share

Μήπως περνάς τα βράδια σου στριφογυρίζοντας γιατί δεν βολεύεσαι; Μήπως υποφέρεις από πονοκεφάλους, πόνους στη μέση ή αυχενικό; Πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε άλλο, άλλαξε μαξιλάρι!

Περνάμε το ένα τρίτο της ζωή μας στο κρεβάτι, γι’ αυτό και η επιλογή ενός σωστού μαξιλαριού είναι εξίσου αναγκαία, με αυτή ενός καλού στρώματος. Το λανθασμένο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στην πλάτη, στον αυχένα και στη μέση μας. Σήμερα, τα μαξιλάρια σχεδιάζονται από επιστήμονες, εξειδικεύονται για κάθε χρήση π.χ. για ροχαλητό, εγκυμοσύνη, αλλεργίες, σκελετικά προβλήματα, και πολλές φορές τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας τεχνολογίας σχεδιασμένα από τη NASA.

Το μαξιλάρι έχει μια πολύ παλιά ιστορία…

Η χρήση του μαξιλαριού ως στήριγμα του σώματος, ή της κεφαλής για τον ύπνο αναγάγετε από την αρχαιότητα ακόμα και καθ’ όλη την ιστορική πορεία από την Ευρώπη του Μεσαίωνα έως σήμερα. Τα κινέζικα μαξιλάρια, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, ήταν φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο, ή πορσελάνη, σε αντίθεση με τα δικά μας που ήταν γεμισμένα από μαλακό υλικό και «φιλικότερα» στο σώμα»

Διάλεξε μαξιλάρι ανάλογα με τη στάση που σου αρέσει να κοιμάσαι

Η σωστή θέση ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξίσου απαραίτητη κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο είναι και κατά τη διάρκεια της μέρας και αυτή είναι η ίδια όπως όταν στεκόμαστε όρθιοι. Το κατάλληλο μαξιλάρι στηρίζει το κεφάλι και τους ώμους, έτσι ώστε όπως και αν μας αρέσει να κοιμόμαστε, η σπονδυλική μας στήλη να είναι πάντοτε σε ευθεία γραμμή. Αν δεν είσαι σίγουρη για το ποια είναι, το σωστότερο είναι να επιλέξεις αυτήν στην οποία συνήθως σε παίρνει ο ύπνος. Αν λοιπόν προτιμάς να κοιμάσαι σε:

Ύπτια θέση

Επέλεξε ένα μαξιλάρι μεσαίου μεγέθους που δεν θα πιέζει το κεφάλι υπερβολικά μπροστά, το οποίο θα  πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική στήλη ώστε να «κοιτάζει» το ταβάνι, και όχι το υπόλοιπο σώμα. Η συγκεκριμένη στάση, χωρίς το κατάλληλο μαξιλάρι, μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα και προκαλέσει ή να εντείνει το ροχαλητό.

Μπρούμυτα

Χρειάζεσαι ένα ελαφρύ, μαλακό και λεπτό μαξιλάρι, που θα προφυλάσσει την πλάτη από την υπερβολική και αφύσικη «καμάρα» που σχηματίζεται. Άτομα με αυχενικό πρόβλημα θα πρέπει να αποφεύγουν την συγκεκριμένη στάση καθότι δημιουργεί υπερβολική πίεση στους σπονδύλους. 

Στο πλάι

Το ιδανικό είναι ένα σκληρό, κάπως χοντρό μαξιλάρι που θα κρατάει το κεφάλι στην ίδια γραμμή με την σπονδυλική στήλη, ώστε να στηρίζεται σωστά και να μην πέφτει από τους ώμους. Θα σου φανεί ιδιαίτερα βολικό να τοποθετήσεις ανάμεσα στα γόνατα και τις γάμπες ένα λεπτό μαξιλαράκι, που θα ανακουφίζει τις αρθρώσεις από την πίεση. Η στάση αυτή ενδείκνυται αν υποφέρεις από πόνους στην πλάτη ενώ αν έχεις πρόβλημα στη μέση χρησιμοποίησε ένα ειδικό μαξιλάρι μέσης ή τύλιξε μια πετσέτα ρολό και τοποθέτησέ το στην καμπύλη της μέσης σου ώστε να την στηρίζει.

Ποια γέμιση να διαλέξεις

Μεγάλη σημασία έχει και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαξιλάρι. Υπάρχει πληθώρα φυσικών υλικών που χρησιμοποιούνται, όπως μαλλί, βαμβάκι, φυσικό καουτσούκ, που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, απορροφούν την υγρασία, παίρνουν την θερμοκρασία του σώματός μας και διαρκούν πολλά χρόνια. Προσοχή χρειάζονται τα πουπουλένια μαξιλάρια που μπορεί να είναι όμορφα, ωστόσο δεν είναι πρακτικά γιατί συνθλίβονται και δεν καλύπτεται η αυχενική λόρδωση.

Ειδικά για τις αλλεργίες

Για όσους έχουν αλλεργία στα ακάρεα σκόνης και στη μούχλα υπάρχουν μαξιλάρια από ειδικά υποαλλεργικά υλικά συνήθως από φυσικό λάτεξ. Καλό είναι, να πλένεται τουλάχιστον δυο φορές το μήνα και να χρησιμοποιείται ειδικό προστατευτικό κάλυμμα το οποίο θα αντικαθίσταται συχνά. Υπάρχουν ακόμη τα ειδικά εργονομικά μαξιλάρια με την τεχνολογία «memory foam» αποτέλεσμα ερευνών της NASA, ένα ειδικό αφρώδες υλικό που αναπνέει, είναι αντιαλλεργικό, στηρίζει σωστά τον αυχένα και το κεφάλι και έχει την ιδιότητα να διατηρεί τη θερμοκρασία και τη μορφολογία του σώματος. Αυτός ο τύπος μαξιλαριού, συνίσταται, σε όσους έχουν πρόβλημα στον αυχένα ή στην σπονδυλική στήλη. 

Ποια η διάρκεια ζωής ενός μαξιλαριού

Όπως και να ‘χει καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα μαξιλάρια έχουν και αυτά διάρκεια ζωής η οποία μπορεί να είναι από 6 μήνες ως αρκετά χρόνια για αυτά που είναι φτιαγμένα από εξαιρετικής ποιότητας, φυσικά υλικά. Συνήθως πάντως, χρειάζεται να αντικαθίστανται κάθε δύο περίπου χρόνια. 

Τελικά το σχήμα και το μέγεθος έχουν σημασία…!

Υπάρχει πλήθος μεγεθών και σχημάτων για να επιλέξουμε, ανάλογα με το τι μας βολεύει. Σαν γενικός κανόνας καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ μεγάλα και ογκώδη μαξιλάρια καθώς και η χρήση πολλών, τα οποία προκαλούν υπερβολική κάμψη του αυχένα. Εξίσου λάθος είναι και το καθόλου μαξιλάρι που και πάλι δίνει μια προβληματική έκταση στον αυχένα. Ένα, στο κατάλληλο για εμάς μέγεθος, είναι αρκετό.
Υπάρχουν ακόμα ορθοπεδικά μαξιλάρια (μαξιλάρια αυχένα) που υποστηρίζουν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δηλαδή την φυσιολογική λόρδωση της περιοχής σε αρμονία με την υπόλοιπη πορεία της σπονδυλικής στήλης καθώς και ταξιδιωτικά με σχήμα «υ» που υποστηρίζουν πάλι τον αυχένα στην καθιστή θέση του ταξιδιού.
Για τις εγκύους υπάρχουν τα μαξιλάρια χαλάρωσης σώματος, «που είναι μεγάλα και μακριά, όσο το σώμα ενηλίκου, και προσφέρουν υποστήριξη από την κεφαλή και τον αυχένα έως τα γόνατα και τα πόδια. Είναι επίσης χρήσιμα και σε όσους κοιμούνται πλευρικά.
Ειδικά για την καθιστική εργασία είναι τα μαξιλάρια για την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα κυρίως σε καρέκλες όπου περνάμε πολλές ώρες της ημέρας σε καθιστή θέση, όπως π.χ. στο γραφείο. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *