Type to search

Υγεία

Χειμωνιάτικη θλίψη; Φταίει ο καιρός ή ο θυρεοειδής σου;

Share

Κάθε τέτοια εποχή συνηθίζουμε να κατηγορούμε τον καιρό για την κακή μας διάθεση. Είναι κρύος, είναι μουντός, η μέρα είναι μικρή, έχει συννεφιά… Μπορεί όμως να φταίει και ο θυρεοειδής μας.

Μια πεταλούδα στο λαιμό μας

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο λαιμό μας, μπροστά από την τραχεία. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του σώματός μας και παράγει τις ορμόνες (Τ4, Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, καθώς και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα ασβεστίου του αίματος.

Όταν η κακή διάθεση είναι θέμα ορμονών

Το χειμώνα η διάθεσή μας «πέφτει» ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής, τη χαμηλή ηλιοφάνεια και τις μικρές μέρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού η οποία ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός. Ο θυρεοειδής μας δηλαδή μας ρίχνει σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης, προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Κάτι που μοιάζει με τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο πράγμα. Μελέτη του 2013 έδειξε πώς οι ορμονικές, εποχικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένη διάγνωση. «Είναι σαν το σώμα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κρύο αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης για να παράγει περισσότερη θερμότητα», εξηγεί ο Dr David S. Cooper, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη, και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Jonhs Hopkins. Προτείνει μάλιστα οι άνθρωποι να ελέγχουν το θυρεοειδή τους περισσότερο από μια φορά το χρόνο και σε διαφορετικές εποχές πριν ξεκινήσουν θεραπεία.
Πότε να ανησυχήσεις: Εάν έχεις πεσμένη διάθεση και άλλες εποχές του χρόνου, εκτός από τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, καλό είναι να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου προκειμένου να σε συμβουλεύσει αυτός.

Όταν δεν μπορείς να ξυπνήσεις το πρωί

Πιστεύεις ότι το ξυπνητήρι σου κάθε πρωί είναι ένα όργανο βασανιστηρίου; Εντάξει, είναι φυσιολογικό σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, έχεις ξενυχτήσει, κάνεις κουραστική εργασία ή γυμνάζεσαι εξαντλητικά. .
Πότε να ανησυχήσεις: Εάν κοιμάσαι 7-8 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ αλλά κάθε πρωί ξυπνάς πολύ κουρασμένη. Επίσης εάν δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και αδιαφορείς για τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Ίσως για όλα αυτά να ευθύνεται ο θυρεοειδής σου. Όταν ο θυρεοειδής σου δεν παράγει αρκετά ποσότητα ορμονών τότε επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου και νιώθεις πεσμένη και χωρίς κίνητρο.

Οι ηλιόλουστες μέρες δεν σου φτιάχνουν τη διάθεση

Πολλοί άνθρωποι το φθινόπωρο και το χειμώνα υποφέρουν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα ηλιακού φωτός και που συνήθως υποχωρεί την άνοιξη, όταν οι μέρες αρχίζουν και μεγαλώνουν.
Πότε να ανησυχήσεις: Όταν έρθει η άνοιξη, οι μέρες μεγαλώσουν και εκτίθεσαι συχνότερα στον ήλιο αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις να νιώθεις χάλια. Μάλλον είναι καιρός να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Χάνεις περισσότερες τρίχες από συνήθως

Πολλές φορές τα συμπτώματά της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής μοιάζουν με αυτά του υποθυρεοειδισμού, ωστόσο είναι ασυνήθιστο κάποιος που έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή του να έχει μόνο συναισθηματικά συμπτώματα. Συνήθως το σώμα του του στέλνει και κάποια ξεκάθαρα σημάδια.
Πότε να ανησυχήσεις: Όταν εκτός από τις συναισθηματικες διαταραχές έχεις και οργανικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, κρύα χέρια και πόδια, μεγάλη τριχόπτωση και έντονη ξηρότητα του δέρματος. Επίσης όταν ενώ εκτίθεσαι στο φως

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *