Type to search

Υγεία

Χάσε βάρος και μείωσε την κοιλίτσα σου με αυτόν τον τρόπο

Share

Μπορείς να κάνεις την κοιλιά κοιλίτσα και να χάσεις βάρος; Με μια μικρή προσπάθεια και την προσθήκη κάποιων τροφίμων στο διαιτολόγιό σου σίγουρα ναι, λένε οι ειδικοί.

Οι ειδικοί γνωρίζουν την μεγάλη συμβολή των προβιοτικών για την καλή λειτουργία του οργανισμού: βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού και καρδιακού συστήματος καθώς και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Φαίνεται όμως ότι μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα! Τον τελευταίο καιρό αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη προβιοτικών στο διαιτολόγιό μας μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και λίπος από την κοιλιά. 

Πεπτικό σύστημα

Στο σώμα μας δεν κατοικούμε μόνοι αφού το σύνολο των βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100 τρισεκατομμύρια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο παχύ έντερο συμβιώουν μαζί μας 1,5 κιλά βακτηρίων, το γνωστό εντερικό μικροβίωμα τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή του λειτουργία και την υγεία μας. Το 1/3 αυτού είναι κοινό για όλους μας ενώ τα υπόλοιπα 2/3 διαφέρουν στον καθένα μας.

Η λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος

Η πλειοψηφία αυτών των βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα είναι φιλικά και απαραίτητα γιατί παράγουν αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά ανάμεσά τους τη βιταμίνη Κ και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης βοηθούν στη διάσπαση των φυτικών ινών που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει. Το μεγαλύτερο μέρος του εντερικού μας μικροβιώματος ή αλλιώς εντερική χλωρίδα, κυριαρχείται από δύο ειδών βακτήρια: τα firmicutes και τα bacteroidetes. 

Οι γαλακτοβάκιλλοι είναι τα προβιοτικά που χρειαζόμαστε για κοιλιά πλάκα.

Παχύσαρκοι και αδύνατοι έχουν το δικό τους εντερικό μικροβίωμα

Σύμφωνα με τις έρευνες τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα στα παχύσαρκα άτομα κυριαρχούν τα firmicutes. Αυτό βέβαια είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε το ρόλο τους: μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και προάγουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Όπως καταλαβαίνει τα βακτήρια του εντερικού μας συστήματος παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση του βάρους μας.

Πώς επιδρούν τα προβιοτικά στο βάρος μας;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι κάποιοι τύποι προβιοτικών μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του λίπους που προσλαμβάνουμε από τις τροφές, αυξάνοντας την ποσότητα του λίπους που αποβάλλεται με τα περιττώματα. Με άλλα λόγια μπορούν να μας βοηθήσουν να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή μας. Επίσης, τα προβιοτικά καταπολεμούν την παχυσαρκία με δυο τρόπους:

  1. Βοηθώντας στην απελευθέρωση της GLP-1, ορμόνης του κορεσμού, με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο και να καίμε περισσότερες θερμίδες και λίπος.
  2. Αυξάνοντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης ANGPTL4, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη αποθήκευση λίπους.

Υπάρχουν επίσης αρκετές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία συνδέεται με φλεγμονές του εγκεφάλου. Βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου τα προβιοτικά μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από παχυσαρκία και ασθένειες.  

Γιαούρτι και αδυνάτισμα

Έχει βρεθεί ότι οι γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacillus) που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να μας βοήθησουν να χάσουμε βάρος και λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Από όλη την οικογένεια των γαλακτοβάκιλλων ο Lactobacillus gasseri είναι ο πιο αποτελεσματικός. Θεωρείται ότι η απώλεια βάρους και κοιλιακού λίπους μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων με 3 μηνών μπορεί να είναι θεαματική. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση και για τη διατήρηση του αποτελέσματος είναι να συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε τους γαλακτοβάκιλλους καθημερινά ακόμη και μετά την κατάκτηση του στόχου μας. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί δεν προάγουν όλα τα προβιοτικά το αδυνάτισμα. Κάποια από αυτά, ειδικά μάλιστα ο Lactobacillus acidophilus, μπορούν να μας κάνουν να πάρουμε κιλά. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *