Type to search

Υγεία

Αυτοί οι πέντε κίνδυνοι κρύβονται στο σπίτι σου. Προστάτεψέ το!

Share

Μπορεί να πιστεύεις ότι το σπίτι σου είναι το ασφαλέστερο καταφύγιό σου. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν κάποιοι πολύ συνηθισμένοι κίνδυνοι που κρύβονται και στα καλύτερα σπίτια.

Συνήθως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία μας δεν είναι αυτοί που φαίνονται. Μέσα στο σπίτι μας λοιπόν κρύβονται πέντε αόρατοι (για τα δικά μας τουλάχιστον μάτια) κίνδυνοι και μας απειλούν. Δεν θα τους αφήσω άλλο κρυμμένους, θα τους αποκαλύψω και θα σου εξηγήσω πώς να τους ξεφορτωθείς. 

Σαλμονέλα και E. Coli

Πρόκειται για δυο είδη βακτηρίων που μολύνουν την γαστρεντερική οδό προκαλώντας διάρροια, ναυτία και εμετό, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη, πόνους στην κοιλιά. Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμού κρέατος, κοτόπουλου και αβγών. Αυτά μπορούν να μολύνουν και άλλα τρόφιμα με τα οποία έρχονται σε επαφή και τα οποία συνήθως δεν μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν όπως λαχανικά, σαλάτες, φρούτα κ.ά.
Τι να κάνεις: 

 • Να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν προετοιμάσεις το φαγητό. Καλύτερα να έχεις δύο δίσκους κοπής έναν για φρούτα και λαχανικά και έναν άλλο για ωμό κρέας. 
 • Στον καταψύκτη να διατηρείς σε διαφορετική μεριά το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά και σε άλλη τα άλλα τρόφιμα. 
 • Να καθαρίζεις πολύ προσεκτικά τα μαχαίρια και τα άλλα σκεύη κουζίνας που χρησιμοποιείς για το ωμό κρέας πριν τα χρησιμοποιήσεις ξανά. 

Μονοξείδιο του άνθρακα

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα τοξικό αέριο, άχρωμο, άοσμο και άγευστο γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης αρχικά μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης δηλαδή ζάλη, πονοκέφαλο, ίλιγγο, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Μέσα στο σπίτι το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται από την ατελή καύση οργανικής ύλης, συνήθως από θερμάστρες κηροζίνης και υγραερίου, θερμοσίφωνες φυσικού αερίου, ξυλόσομπες, τζάκια.
Τι να κάνεις: 

 • Ένας ειδικευμένος τεχνικός θα πρέπει να ελέγχει το σύστημα θέρμανσης και τον θερμοσίφωνα εάν χρησιμοποιείς συσκευές που λειτουργούν με υγραέριο ή γκάζι.
 • Εγκατέστησε ένα ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα ιδιαίτερα αν έχεις τζάκι ή μαγγάλι. 

Μόλυβδος

Πρόκειται για ένα ισχυρά τοξικό μέταλλο, η έκθεση στο οποίο σχετίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η χρόνια λήψη ή εισπνοή μόλυβδου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, των νεφρών, των αιμοποιητικών οργάνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Σήμερα η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από μόλυβδο είναι οι βαφές προηγούμενης γενιάς που περιείχαν μόλυβδο. Μετά το 1978 τέθηκαν αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα του μολύβδου, ωστόσο παρά την απαγόρευση χρήσης τέτοιων βαφών στην Ε.Ε., χρησιμοποιούνται ακόμα σε έπιπλα και παιχνίδια που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Τι να κάνεις:

 • Εάν το σπίτι σου κατασκευάστηκε πριν το 1978 και δεν το έχεις κάνει ήδη, θα πρέπει να ξυστούν από επαγγελματία όλες οι επιφάνειες του σπιτιού (τοίχοι, ντουλάπια κουζίνας, κουφώματα, ντουλάπες) και να αφαιρεθεί κάθε ίχνος παλιάς μπογιάς. 
 • Επίσης εάν μένεις σε παλιό σπίτι θα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν όλες οι παλιές σωλήνες ύδρευσης, καθότι συνήθως είναι φτιαγμένοι από μόλυβδο. 

Μούχλα

Πρόκειται για ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται σε υγρές και ζεστές περιοχές. Απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια (σπόρια) τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή αν εισπνευστούν. Η έκθεσή μας στη μούχλα (ιδιαίτερα εάν είμαστε αλλεργικοί) μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση, βήχα που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, ερεθισμό στα μάτια, άσθμα.
Τι να κάνεις:

 • Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό χωρίς αμμωνία ή απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε νερό και απομάκρυνε τη μούχλα από τις επιφάνειες του σπιτιού. Καλύτερα να φοράς γάντια και να έχεις καλυμμένα ολόκληρα τα χέρια και τα πόδια σου. Εάν είσαι αλλεργική θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και κάποια μάσκα για να μην εισπνεύσεις τα σπόρια της μούχλας.
 • Να χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA προκειμένου να απομακρύνεις τα σπόρια και από τον αέρα. 

Εντομοκτόνα

Ταμπλέτες και υγρά για κουνούπια, σπρέι για την εξολόθρευση εντόμων, σαμπουάν για ψείρες, αμπούλες και κολλάρα για ψύλλους και τσιμπούρια αν έχεις ζώο στο σπίτι, φάρμακα για τα φυτά στη βεράντα είναι εντομοκτόνα και είναι επικίνδυνα. Εκτός όμως από αυτά τα «φανερά» υπάρχουν και τα «κρυφά» όπως τα απωθητικά σκούρου σε διάφορες μορφές (ακόμα και σε αυτές που εμφανίζονται ως φυσικές). Εάν δεν γίνεται σωστή χρήση και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, όλα τα παραπάνω εντομοκτόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα για γην υγεία και να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό και αναπνευστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τα οικιακά εντομοκτόντα είναι μία από τις κύριες αιτίες δηλητηριάσεως των παιδιών.

Τι να κάνεις:

 • Να χρησιμοποιείς τα οικιακά εντομοκτόνα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.
 • Να τα διατηρείς κρυμμένα σε κλειδωμένο ντουλάπι και μακριά από τα παιδιά. 
 • Μην τα εκθέτεις σε ηλιακό φως.
 • Πλένε πάντα τα χέρια σου μετά τη χρήση.
 • Μην τρως και μην πίνεις ενώ τα χρησιμοποιείς.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *