Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι για την οστεοπόρωση – Μην τους πιστεύεις!
Share
Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών που προξενεί αδύναμα πορώδη οστά και επηρεάζει συνήθως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο η πρόληψη πρέπει να ξεκινά αρκετές δεκαετίες πριν. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι που τη συνοδεύουν.
Μύθος 1ος: Η οστεοπόρωση αφορά κυρίως τις ηλικίες άνω των 50 και αποτελεί φυσική εξέλιξη του γήρατος.
Η αλήθεια: Η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να προβλεφθεί με τις τρεις πιο κάτω συνήθειες προκειμένου να αποφευχθούν τα κατάγματα:
- Να λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο καθημερινά κυρίως μέσω της διατροφής μας.
- Να ελέγχουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D και αν χρειάζεται να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
- Να ασκούμαστε τακτικά, ιδανικά δε καθημερινά.
Μύθος 2ος: Η οστεοπόρωση αφορά κυρίως τις γυναίκες.
Η αλήθεια: Αν και οι γυναίκες είναι αυτές που στην πλειοψηφία τους παθαίνουν οστεοπόρωση, ωστόσο και οι άντρες εμφανίζουν αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποια στιγμή οστικό κάταγμα, που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ακόμα και την ίδια του την επιβίωση. Αιτίες; Στις νεότερες ηλικίες η έλλειψη ανδρικών ορμονών. Σε όλες τις ηλικίες το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μερίδιο ευθύνης φέρουν επίσης και θεραπείες που απαιτούν λήψη κορτιζόνης.
Έρευνα: Αυτό το φρούτο μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση
Μύθος 3ος: Δεν μπορείς να την αποφύγεις, οπότε δεν χρειάζεται να ενδιαφερθείς παρά μόνο μετά τα 50.
Η αλήθεια: Οι καλές συνήθειες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης χτίζονται από μικρή ηλικία, μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς ήδη από την παιδική ηλικία! Περίπου 85-90% της οστικής μάζας του ενήλικα αποκτάται μέχρι την ηλικία των 18 στα κορίτσια και των 20 στα αγόρια. Όπως καταλαβαίνεις η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών και η σωματική άσκηση στην παιδική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη των καταγμάτων των οστών αργότερα στη ζωή μας. Όσο πιο νωρίς αποκτήσουμε καλές και υγιείς διατροφικές συνήθειες και όσο πιο συχνά ασκούμαστε τόσο προλαμβάνουμε οστικά προβλήματα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Μύθος 4ος: Ο μόνος κίνδυνος από την οστεοπόρωση είναι τα κατάγματα των οστών.
Η αλήθεια: Η οστεοπόρωση δεν προκαλεί μόνο πόνους και παραμορφώσεις, αλλά και θανάτους, ιδιαίτερα όταν το κάταγμα αφορά το ισχίο (λεκάνη). Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ανθρώπων που έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου πεθαίνουν μέσα στους πρώτους 6 έως 12 μήνες.
Έρευνα: Νίκησε την οστεοπόρωση περπατώντας με αυτόν τον τρόπο
Μύθος 5ος: Κάταγμα οστών μπορούμε να πάθουμε μόνο μετά από πτώση.
Η αλήθεια: Δυστυχώς τα αδύναμα οστά μπορούν να υποστούν κάταγμα ακόμη και κατά τη διάρκεια απλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ένα άτομο που πάσχει από οστεοπόρωση μπορεί να πάθει κάταγμα στο πόδι, ακόμα και από το περπάτημα.
Έτσι θα δυναμώσεις τα οστά σου και θα προλάβεις την οστεοπόρωση
Μύθος 6ος: Εάν πάθεις οστεοπόρωση θα το νιώσεις.
Όχι, δυστυχώς η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή πάθηση. Δεν το καταλαβαίνεις παρά μόνο αφού πάθεις κάταγμα. Δεν νιώθεις τα οστά σου να γίνονται πιο αδύναμα, ούτε βλέπεις κάποια διαφορά στην καθημερινότητά σου. Ο μόνος τρόπος για να την εντοπίσεις είναι να κάνεις μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η πρώτη μέτρηση πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 – 50 ετών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα ή σε αυτές που η μητέρα τους ή κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει οστεοπόρωση ή έχει υποστεί κάποιο κάταγμα. Πότε θα επαναληφθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα και από το πότε θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση.