Αυτοί είναι οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντες για να ζήσεις πολλά χρόνια
Share

Οι επιστήμονες ερευνούν επισταμένως τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και τη μακροζωία. Αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι μια νέα έρευνα που υποδεικνύει ως ιδιαίτερα σημαντικούς τους δύο πιο κάτω παράγοντες. Είναι αρκετά συνηθισμένοι και αφορούν τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας.
Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούν να σπάσουν τον κώδικα της γήρανσης προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουμε να ζήσουμε υγιείς περισσότερα χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές παλιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι μεγάλο ρόλο για την υγεία και την μακροζωία παίζουν οι βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα, τα χρόνια νοσήματα, η πνευματική υγεία, ο τρόπος ζωής μας. Τώρα μια νέα έρευνα παρέχει περισσότερες ενδείξεις για το πώς ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που γερνάμε.
Η «δίαιτα της μακροζωίας» υπόσχεται να ζήσουμε υγιείς για πολλά χρόνια
Αυτοί είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την γήρανση
Για αυτήν την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από σχεδόν 500 χιλιάδες άτομα που συμμετείχαν στην UK Biobank. Στόχος τους να προσδιορίσουν την επίδραση 164 διαφορετικών παραγόντων (που αφορούν τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον) στη γήρανση, στον πρόωρο θάνατο καθως και στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. «Έχουμε συμπεράνει από προηγούμενες γενετικές μελέτες ότι η γήρανση και η διάρκεια ζωής είναι περισσότερο περιβαλλοντική παρά γενετική, αλλά συνειδητοποιήσαμε νωρίς στο έργο μας ότι η μελέτη του εκθέματος μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε απευθείας σε δεδομένα μεγάλου πληθυσμού», εξήγησε ο Austin Argentieri, PhD, πρώτος συγγραφέας αυτής της μελέτης και ερευνητής στο General Hospital της Μασαχουσέτης. Στα συμπεράσματα της έρευνας ο Argentieri και η ομάδα του αναγνώρισαν 25 παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον και σχετίζονται με την θνησιμότητα και την γήρανση. Οι 23 από αυτούς είναι τροποποιήσιμοι. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Ευκολία στο μαύρισμα του δέρματος
- Χρόνια εκπαίδευσης
- Εργασιακή κατάσταση
- Εθνότητα
- Συχνότητα αίσθησης κόπωσης
- Κατανάλωση τυριού
- Χρήση γυμναστηρίου
- Ιστορικό οικονομικών δυσκολιών
- Οικογενειακό εισόδημα
- Φυσική δραστηριότητα
- Ώρες ύπνου
- Κατάσταση καπνίσματος
- Τύπος κατοικίας (δηλαδή σπίτι, διαμέρισμα, τροχόσπιτο κ.λπ.)
- Χρήση ανοιχτής φωτιάς για θέρμανση
- Βάρος και ύψος σε ηλικία 10 ετών
Ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η σωματική δραστηριότητα και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν οι παράγοντες που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη θνησιμότητα και τη βιολογική γήρανση. Μόνο το κάπνισμα συσχετίστηκε με 21 ασθένειες και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η συχνότητα κόπωσης με 19 ασθένειες. Σύμφωνα με τον Argentieri: «Αυτό σημαίνει ότι μερικές θεμελιώδεις πτυχές του περιβάλλοντος μας και της ζωής μας θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν βαθιά επίδραση στο εάν ζούμε μια μακρά υγιή ζωή. Σε μια εποχή που δίνεται μεγάλη σημασία στις φανταχτερές νέες τάσεις στην ευεξία, μας υπενθυμίζει ότι η επιστροφή στα βασικά θα εξακολουθεί να έχει πιθανώς τον μεγαλύτερο και πιο στρατηγικό αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού». Με άλλα λόγια για να είμαστε καλά και υγιείς δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τα νέα αμφίβολης αποτελεσματικότητας τρεντ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά να παραμείνουμε στα βασικά και κλασικά: σωστή διατροφή, άσκηση, 8ωρος ύπνος, καθόλου κάπνισμα.
Έρευνα: Η σημασία του να έχεις ευλυγισία για υγεία και μακροζωία
Πώς μας επηρεάζουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες
Ο Argentieri υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την έρευνα οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τους πνεύμονες, την καρδιά, το συκώτι, ενώ η κληρονομικότητα κυριαρχεί στην περίπτωση του καρκίνου του στήθους και της άνοιας. Αυτό κάνει τον Argentieri αρκετά αισιόδοξο αφού όπως λέει: ««Το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας είναι σχεδόν 10 φορές πιο σημαντικά για να εξηγήσουν τον κίνδυνο θανάτου παρά η γενετική μας προδιάθεση για σημαντικές ασθένειες που προκαλούν θάνατο. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να δώσει σε όλους μας ελπίδα ότι η γήρανση δεν είναι πλήρως προκαθορισμένη στα γονίδιά μας, αλλά είναι κάτι που διαμορφώνεται στο περιβάλλον μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας προληπτικά, όχι μόνο μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλά και μέσω προσπαθειών πολιτικής και παρέμβασης που στοχεύουν στη μείωση της έκθεσής μας σε επιβλαβές περιβάλλον», είπε ο Argentieri.
Για υγεία και μακροζωία κάνε αυτή την κίνηση ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου