Αυτές οι συνήθειες βλάπτουν την υγεία του εγκεφάλου σου
Share
Αν θέλεις να παραμείνεις υγιής και να τα έχεις… 400 ως τα βαθιά σου γεράματα χρειάζεται να κόψεις τις πιο κάτω συνήθειες. Μπορεί να εκπλαγείς αλλά οι ειδικοί λένε ότι -αν και φαινομενικά αθώες- βλάπτουν σοβαρά την υγεία του εγκεφάλου.
Οι πιο κάτω πολύ αρκετά διαδεδομένες συνήθειες απειλούν την υγεία του εγκεφάλου σου. Προσπάθησε λοιπόν να τις περιορίσεις.
Δες εδώ ποιες 5 συνήθειες θα σου εξασφαλίσουν κοφτερό μυαλό ως τα γεράματα.
Κάνεις καθιστική ζωή
Θεωρείται από τους ειδικούς η πιο καταστροφική συνήθεια για την υγεία όλου του σώματος αλλά και του εγκεφάλου. Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά. Το καθισιό σημαίνει έλλειψη δραστηριότητας και αυτό είναι πολύ κακό για τον εγκέφαλο. Η κίνηση διατηρεί τις εγκεφαλικές αρτηρίες ανοιχτές επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες. Επίσης η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος, δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για την εγκεφαλική υγεία.
Δεν έχεις κοινωνική ζωή
Κάποιοι άνθρωποι ανθίζουν σε συνθήκες μοναξιάς, αυτό όμως δεν ισχύει για τους περισσότερους. Η μοναξιά συνδέεται με την κατάθλιψη και αυτή με την γνωστική εξασθένιση. Σύμφωνα με έρευνα τα λιγότερο κοινωνικά άτομα επιδεικνύουν μεγαλύτερη απώλεια φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την εμφάνιση άνοιας.
Ακούς πολύ δυνατά μουσική
Μπορεί να το θεωρείς διασκεδαστικό να ακούς δυνατά μουσική με τα ακουστικά σου, αυτή ωστόσο η συνήθεια σου βλάπτει τον εγκέφαλο. Η έκθεσή μας σε δυνατούς θορύβους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον λόγο σύμφωνα με έρευνα. Παρόλο που η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε ζώα, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι αφορά και τους ανθρώπους γιατί η απώλεια ακοής εξαιτίας της ηλικίας συνδέεται με την άνοια. Ήχοι ως 70 dBA θεωρούνται ασφαλείς, όμως άνω των 85 dBA μπορούν να βλάψουν την ακοή.
Δεν κοιμάσαι αρκετά ή καλά
Ο καθημερινός 8ωρος ή έστω 7ωρος ύπνος για τους ενήλικες θεωρείται απαραίτητος. Οτιδήποτε λιγότερο είναι απειλεί την υγεία μας. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep οι γνωστικές λειτουργίες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μνήμη, η λογική, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας) εξασθενούν σε άτομα τα οποία κοιμούνται λιγότερο από 7 ή περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.
Καπνίζεις
Τις βλάβες του καπνίσματος τις γνωρίζεις: καρκίνος, καρδιαγγειακές νόσοι, πνευμονικές ασθένειες κ.ά. Δεν υπάρχει όργανο του σώματος που να μην επηρεάζει, και τον εγκέφαλο. Το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σημαίνει μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και άρα λιγότερο καλή οξυγόνωση και θρέψη.
Δες εδώ ποια βιταμίνη θα σε προστατέψει από την άνοια.
Τρως πολύ ζάχαρη
Ανάμεσα σε όλες τις άλλες βλάβες που προκαλεί η κατανάλωση ζάχαρης είναι και η υγεία του εγκεφάλου. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και την γήρανση των κυττάρων καθώς και με την απώλεια μνήμης και τη γνωστική εξασθένιση. Μάλιστα αυτό είναι πολύ καθαρό στον εγκέφαλο των διαβητικών. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, να τον συρρικνώσει ή να προκαλέσει νόσο των μικρών αγγείων προκαλώντας έτσι την κακή αιμάτωσή του.
Καταναλώνεις πολύ αλάτι
Η υπερβολή στην κατανάλωση αλατιού δεν είναι και το καλύτερο για τον εγκέφαλο. Προκαλεί υπέρταση κάτι που μεταφράζεται ως μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο κάνοντάς τον πιο ευάλωτο στη γνωστική εξασθένιση.
Δες εδώ ποιες είναι οι τροφές που «μισεί» ο εγκέφαλός σου.
Πίνεις πολύ αλκοόλ
Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ απειλεί την εγκεφαλική μας υγεία. Εκτός από κάποια προσωρινά προβλήματα όπως είναι να μιλάμε μπερδεμένα, να μην έχουμε καλά ανακλαστικά ή να βλέπουμε θολά, το αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουμε πιο σοβαρά και μόνιμα προβλήματα όπως συρρίκνωση του εγκεφάλου και ελλείψεις στη λευκή ύλη.