Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Οι τροφές που μισεί ο εγκέφαλός σου είναι…

Share
τηγανιτές πατάτες

Και όμως και ο εγκέφαλός μας έχει τις δικές του προτιμήσεις! Υπάρχουν λοιπόν κάποιες τροφές που δεν του αρέσουν καθόλου μα καθόλου. Ποιες είναι αυτές; Δες πιο κάτω.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που ο εγκέφαλός μας απλώς τις μισεί αφού φαίνεται ότι του κάνουν πολύ κακό: Εξασθενούν τη μνήμη, επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Και αυτές είναι οι εξής…

Ζαχαρούχα ποτά

Ο όρος «ζαχαρούχα ποτά» περιλαμβάνει όλα τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τους φρουτοχυμούς. Η υπερβολική κατανάλωση των παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ο οποίος σχετίζεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη, στα γλυκά, αλλά και στο λευκό αλεύρι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια, λευκό ρύζι κ.ά.). Εφοδιάζουν τον οργανισμό με άμεση ενέργεια αλλά αφομοιώνονται εξίσου γρήγορα. Ανεβάζουν δηλαδή απότομα τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκαιμικός δείκτης), ενώ εξίσου απότομα πέφτουν λίγο αργότερα προκαλώντας έντονες αλλαγές στη διάθεση. Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η απότομη αυτή μεταβολή επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη σε ενήλικες και παιδιά. Επίσης προξενεί φλεγμονές στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Καλές πηγές υδατανθρακών αποτελούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τροφές υψηλές σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι ένας τύπος ακόρεστων λιπαρών και είναι κατά βάση τεχνητά. Χρησιμοποιούνται ευρέως από την βιομηχανία προκειμένου να ενισχύσουν τη γεύση των τροφών, να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του ή να του προσδώσουν άλλα χαρακτηριστικά. Θα τα βρεις στη μαργαρίνη, στα έτοιμα γεύματα, στα βιομηχανοποιημένα γλυκά. Σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο Αλτχάιμερ, ασθενή μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και γνωστική εξασθένηση.

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

Ως τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας θεωρούνται τα δημητριακά με ζάχαρη, τα κατεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, λουκάνικα κ.ά.), τα έτοιμα σνακ (γλυκά και αλμυρά), τα τηγανητά τα οποία έχουν κατηγορηθεί ακόμα και για περιστατικά καρκίνου. Οι τροφές αυτές είναι υψηλές σε θερμίδες και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, ακριβώς δηλαδή το είδος που προκαλεί αύξηση βάρους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα μάθησης και αδύναμη μνήμη. 

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια συνθετική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται για να χαρίζει γλυκιά γεύση σε πολλά τρόφιμα. Η χρήση της ωστόσο έχει συνδεθεί με πολλά γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Διάφορες κατά καιρούς έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας. 

Αλκοόλ

Ενώ η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το γεύμα (μέχρι ένα ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες) μπορεί να έχει θετικά οφέλη για τη διάθεση και την υγεία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη μεγάλη. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλά προβλήματα της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς και με θέματα μνήμης. Πιο ευάλωτοι είναι οι έφηβοι, οι έγκυες και τα άτομα νεαρής ηλικίας.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι ένα νευρολογικό δηλητήριο που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στους ζωικούς ιστούς. Οι άνθρωποι μολύνονται από τον υδράργυρο μέσω της τροφικής αλυσίδας, ιδιαίτερα από τα ψάρια. Το δηλητήριο αυτό έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά, ενώ στις έγκυες γυναίκες στον πλακούντα και στο έμβρυο. Ενώ η κατανάλωση ψαριού 2-3 φορές την εβδομάδας συνίσταται από τους ειδικούς, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα σε μέγεθος όπως ο ξιφίας και ο τόνος.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πώς να προφυλαχτείς από το Αλτσχάιμερ εδώ

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *