Type to search

Υγεία

Ασυνήθιστες συμβουλές για καλύτερη καρδιακή υγεία

Share

«Να τρως υγιεινά, να ασκείσαι τακτικά και να μην καπνίζεις». Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για καλύτερη καρδιακή υγεία. Εκτός όμως από αυτές υπάρχουν και κάποιες πιο ασυνήθιστες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου. 

Πρόσεξε την στοματική σου υγεία

Το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 λεπτά και η χρήση οδοντικού νήματος, δεν μας προφυλάσσουν μόνο από την κακοσμία και την τερηδόνα αλλά και από τα καρδιακά νοσήματα. Σύμφωνα με έρευνα φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ καλής στοματικής υγιεινής και καρδιακής υγείας.
Δες εδώ πώς κινδυνεύει η υγεία σου από τα χαλασμένα δόντια.

Υιοθέτησε ένα ζώο

Ένα ζωάκι όχι απλώς είναι η καλύτερη συντροφιά, αλλά θα βοηθήσει την καρδιά σου να λειτουργεί καλύτερα. Οι κάτοχοι ζώων σε γενικές γραμμές είναι πιο χαρούμενοι, περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να έχουν διαβήτη. Επίσης όσοι έχουν σκύλο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο μετά από ανακοπή ή εγκεφαλικό σύμφωνα με μελέτη. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή ασκούνται τακτικότερα και περισσότερο, καθώς και επειδή δημιουργούν περισσότερους κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για όσους ζουν μόνοι τους.
Δες εδώ πώς θα ωφελήσει την υγεία σου η συντροφιά με ένα ζώο. 

Να κοιμάσαι αρκετά

Οι λίγες ώρες και o κακής ποιότητας ύπνος βλάπτει σοβαρά την υγεία γενικότερα και την καρδιακή υγεία ειδικότερα. Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες που δεν είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου ή που ξυπνούσαν τη νύχτα ή που δεν κοιμόντουσαν 7-8 ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η ώρα που πάμε για ύπνο. Όσοι πάνε για ύπνο μεταξύ 10-11 το βράδυ αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων από αυτούς που πάνε πιο νωρίς ή πιο αργά.
Δες εδώ ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τον ύπνο. 

Να γελάς πολύ

Το γέλιο κυριολεκτικά μακραίνει τη ζωή και αναδεικνύεται στο καλύτερο και πιο ευχάριστο φάρμακο για μια υγιή καρδιά. Φαίνεται ότι  το γέλιο σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή λειτουργία και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Επίσης τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αρτηριών, να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη και να μειώσει τις ορμόνες του στρες. Το χρόνιο άγχος συνδέεται με υψηλή πίεση και χοληστερόλη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Απέφυγε της περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο το περιβάλλον αλλά και την καρδιά σου. Τα αιωρούμενα σωματίδια που ίπτανται στον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στις αρτηρίες και στα αιμοφόρα αγγεία ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Εάν κατοικείς σε περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιείς έναν καθαριστή αέρα, που μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επικίνδυνων σωματιδίων αέρα ως και 50%.
Δες εδώ πώς τα κακά βακτήρια του στόματος μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλό μας.

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Εκτός από απολαυστικό το ζεστό μπάνιο κάνει καλό και στην καρδιά. Σε μελέτη βρέθηκε ότι όσοι έκαναν καθημερινά ένα καυτό μπάνιο είχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή καρδιακό νόσημα. Φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, που είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί (σύμφωνα πάλι με την ίδια μελέτη) η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και πνιγμό, και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και τη θερμοκρασία του νερού. Οπότε καλό το ζεστό μπάνιο αλλά μην το παρακάνεις!
Δες εδώ πώς μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου σε spa για μια μέρα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *