Άσχημη μυρωδιά; Μήπως έχεις έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες;
Share

Κάποιες φορές η άσχημη μυρωδιά του σώματός μας μπορεί να μην οφείλεται στην ατομική μας υγιεινή, αλλά στη διατροφή μας ή μάλλον στην έλλειψη κάποιων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Δες ποια είναι αυτά.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε άσχημη μυρωδιά σώματος; Μετά την έντονη άσκηση, την έλλειψη προσωπικής υγιεινής (δεν είμαστε πολύ φίλοι με το σαπούνι και το νερό), την διατήρηση των ίδιων ρούχων κάθε μέρα. Τι γίνεται όμως εάν παρόλο που παρόλο που τα κάνουμε όλα σωστά και είμαστε πεντακάθαροι, εντούτοις η μυρωδιά του σώματός μας συνεχίζει να είναι άσχημη; Τότε ίσως υπάρχει η πιθανότητα να φταίει η έλλειψη κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που το προκαλεί.
3 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά του σώματος
Εάν σε απασχολεί η μυρωδιά του σώματός σου είναι καλό να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, γιατί μπορεί να ευθύνεται η διατροφή σου. Η έλλειψη των πιο κάτω βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να το προκαλέσει.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας, την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, την υγεία του προστάτη και τη λειτουργία των επινεφριδίων. Παίζει όμως και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο και αυτός είναι η διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται στο σώμα μας μετά την πέψη των υδατανθράκων. Έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Η χρήση ψευδαργύρου στο δέρμα (όπως π.χ. στα αποσμητικά που χρησιμοποιείται συχνά ως οξείδιο του ψευδαργύρου) μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση των οσμών. Άλλα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου είναι: τριχόπτωση, διάρροια, απώλεια βάρους, έλλειψη γεύσης, ανικανότητα, αργή επούλωση των πληγών.
Θα το βρεις: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί, το κοτόπουλο, τα όσπρια, οι κολοκυθόσποροι, τα κάσιοους κ.ά.
Βιταμίνη C
Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, ωστόσο είναι κάτι μάλλον απίθανο στην σημερινή εποχή. Μία από τις ενδείξεις του σκορβούτου είναι και ο βρώμικος ιδρώτας με άρωμα σαπίλας.
Θα την βρεις: Τροφές που περιέχουν σε αφθονία βιταμίνη C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως: εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, παπάγια, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, σπανάκι κ.ά. Καλύτερα να καταναλώνονται ωμά γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες την καταστρέφουν.
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
Υπάρχει μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που μπορεί να μας κάνει να μυρίζουμε σαν ψόφιο ψάρι (ακόμα και αν δεν τρώμε ποτέ θαλασσινά). Είναι η τριμεθυλαμινουρία, όταν δηλαδή ο οργανισμός μας αδυνατεί να μετατρέψει την τριμεθυλαμίνης (που μυρίζει σαν σάπιο ψάρι) σε ΤΜΑΟ που δεν έχει καμία μυρωδιά. Η τριμεθυλαμινουρία είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, γεγονός που οι επιστήμονες πιστεύουν πως σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Σύμφωνα με έρευνες η λήψη επιπλέον βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) στη διατροφή μας ταυτόχρονα με τη μείωση των τροφών που περιέχουν τριμεθυλαμίνη, όπως τα σταυρανθή λαχανικά και τα θαλασσινά, θα μπορούσε να βοηθήσει.
Θα την βρεις: Πλούσια σε βιταμίνη Β2 είναι τα τρόφιμα: βοδινό κρέας, τόφου, γάλα, αυγά, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί.