Type to search

Υγεία

Αρχαίες τεχνικές υγείας και ευεξίας που είναι ξανά στη μόδα

Share

Μπορεί το νέο να είναι ωραίο, ωστόσο το παλιό φέρει την σφραγίδα της σοφίας. Πολλές αρχαίες τεχνικές υγείας κυρίως ευρωπαϊκές, θεωρούνται σήμερα πολύ αποτελεσματικές και οι ειδικοί μας καλούν να τις δοκιμάσουμε.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η πρόοδος της ιατρικής μας έκαναν να πιστεύουμε ότι πολλές αρχαίες πρακτικές υγείας ήταν ξεπερασμένες. Ωστόσο οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν ότι τελικά τίποτα δεν είναι πιο σύγχρονο από το παλιό, το οποίο είναι δοκιμασμένο και βασίζεται στη λαϊκή σοφία. Δες λοιπόν ποιες αρχαίες τεχνικές υγείας είναι απίστευτα… τρέντι αυτή τη στιγμή.

Ο μεσημεριανός υπνάκος

Πρόκειται για μια αγαπημένη συνήθεια όλων των Μεσογειακών λαών. Μάλιστα ο μεσημεριανός υπνάκος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι συχνά φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 100. Ωστόσο οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Κάποιοι (οι περισσότεροι) θεωρούν ότι είναι ευεργετικός, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης, προάγει την συναισθηματική σταθερότητα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της γνωστικής εξασθένησης. Οι Ικαριώτες πάντως, μια χαρά στέκονται.

Η σκανδιναβική διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται μία από τις καλύτερες και πιο υγιεινές παγκοσμίως, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το σκανδιναβικό μοντέλο διατροφής κερδίζει έδαφος. Στην συγκεκριμένη, έμφαση δίνεται κυρίως στο ψάρι και ίσως γι’ αυτό στην Ισλανδία το προσδόκιμο ζωής είναι αυξημένο. Μοιάζει σε κάποια σημεία με τη μεσογειακή αλλά δεν περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Περιλαμβάνει πολύ φρέσκο ψάρι (κυρίως μπακαλιάρο και ρέγγα, παστό καρχαρία κ.ά.), μέτρια ποσότητα λίπους και πρωτεϊνών, λάδι ελαιοκάμβρης, άγρια βατόμουρα και ριζώδη λαχανικά. Το φρέσκο ψάρι είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα ενώ τους σκοτεινούς χειμωνιάτικους μήνες λαμβάνουν καθημερινά ως συμπλήρωμα διατροφής λάδι από συκώτι μπακαλιάρου προκειμένου να συμπληρώσουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται. Σύμφωνα με τις έρευνες η συγκεκριμένη διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ανακοπής, εγκεφαλικού και καρκίνου.

Λασποθεραπείες

Ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τα λασπόλουτρα και οι λασποθεραπείες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Η λάσπη θεωρείται ότι έχει καθαριστικές, αποτοξινωτικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Συνίσταται ιδιαίτερα σε ασθενείς με αρθρίτιδα, πόνους στις αρθρώσεις, δερματικά προβλήματα, πολύ άγχος.

Εναλλαγή ζεστού κρύου

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες αφού έκαναν ατμόλουτρο (πυριατήριο) για να ιδρώσουν στη συνέχεια έκαναν κρύο λουτρό στα νερά του Ευρώτα προκειμένου να σκληραγωγηθούν. Την παράδοση αυτή συνεχίζουν και οι Σκανδιναβικές χώρες μια διαδικασία που την έχουν συνδέσει με πολλά οφέλη για την υγεία ειδικά της καρδιάς. Πρώτα κάνουν σάουνα και στη συνέχεια χωρίς να το σκεφτούν βουτούν μέσα σε τρύπες πάγου που έχουν ανοίξει μέσα σε παγωμένες λίμνες. Τα περισσότερα σπίτια μάλιστα στην Φιλανδία έχουν ένα ειδικό δωμάτιο-σάουνα γι’ αυτόν τον σκοπό. Μέσω του ιδρώτα ο οργανισμός αποβάλλει τις τοξίνες, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, εξουδετερώνονται τα μικρόβια. Σε έρευνες μάλιστα έχει βρεθεί ότι άντρες που κάνουν τακτικά σάουνα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από άνοια και Αλτσχάιμερ. Η έκθεση του σώματος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μια διαδικασία γνωστή και ως κρυοθεραπεία) βελτιώνει τους πόνους των αρθρώσεων, συμβάλλει στο αδυνάτισμα, μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο μετά από τραυματισμούς, βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης. 

Shinrin-yoku ή Λουτρό Δάσους

Είναι δύσκολο να μεταφράσουμε τον όρο shinrin-yoku που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για περιγράψουν τα τονωτικά και καθαριστικά αποτελέσματα που έχει το να περνάς χρόνο στο δάσος και στο ύπαιθρο. Οι Αγγλοσάξωνες το μεταφράζουν ως Forest Bathing, Λουτρό Δάσους. Πρόκειται για μια παλιά και ιδιαίτερα αγαπημένη ιαπωνική παράδοση η οποία προάγει την υγεία και ευεξία. Παρόμοια συνήθεια έχουν και οι Ολλανδοί. Χωρίς αμφιβολία η παραμονή μας στη φύση θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους καλύτερους τρόπους για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Μεγάλη έρευνα που έλαβε στοιχεία από 290 εκατομμύρια ανθρώπους αποκάλυψε ότι η έκθεσή μας στο πράσινο της φύσης συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της κορτιζόλης, των καρδιακών παλμών, του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη καθώς και της θνησιμότητας εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *