Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Απέκτησε καλύτερη ισορροπία και διάθεση με το Τάι Τσι

Share

Βλέποντας τις ήρεμες, αργές και με ροή κινήσεις ενός ασκούμενου στο Τάι Τσι ίσως πιστεύεις ότι πρόκειται για κάτι εύκολο. Δεν είναι όμως. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος άσκησης που προσφέρει πολλές ωφέλειες στο σώμα και την ψυχή.

Εάν αναζητάς μια άσκηση για να βελτιώσεις τον συντονισμό, την ισορροπία, την κινητικότητα και τη δύναμή σου, καθώς και την ικανότητα του νου σου να συγκεντρώνεται στο εδώ και στο τώρα τότε το Τάι Τσι μπορεί να σε βοηθήσει. Προέρχεται από τον χώρο των ασιατικών πολεμικών τεχνών και της Κινέζικης Ιατρικής. Αργές, ήρεμες επαναλαμβανόμενες κινήσεις συντονισμένες με την αναπνοή, σωματική επίγνωση, νους απόλυτα εστιασμένος στο παρόν και στην εκτέλεση των ασκήσεων. Εξαιτίας της ήπιας φύσης του είναι κατάλληλη μορφή άσκησης και για τους ηλικιωμένους. Αν και περισσότερο γνωστό ως μέθοδος για την καταπολέμηση του άγχους, ωστόσο το Τάι Τσι έχει πολλές ακόμα ωφέλειες για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη ισορροπία 

Η πτώση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στα επείγοντα περιστατικά των Νοσοκομείων, και μπορεί να αποβεί μοιραία για τους πιο ηλικιωμένους. Το Τάι Τσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη βελτίωση της ισορροπίας και την πρόληψη των πτώσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον. Όχι απλώς βελτιώνει την ισορροπία, αλλά βελτιώνει επίσης την ιδιοδεκτικότητα (την αίσθηση της θέσης του σώματος μας στο χώρο), τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πώς θα αναπτύξεις την 6η αίσθηση που θα σου χαρίσει καλύτερη ισορροπία

Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

Όλες οι μορφές άσκησης ευεργετούν την καρδιά μας, το ίδιο και το Τάι Τσι. Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και η αργή κοιλιακή αναπνοή, η οποία παίζει πολύ μεγάλη σημασία κατά την εξάσκηση του τάι τσι. Αυτό το είδος της αναπνοής βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τις έρευνες βοηθά επίσης στη μείωση της πίεσης, ενώ άτομα που ήδη υπέφεραν από καρδιακά νοσήματα με την τακτική εξάσκηση Τάι Τσι ανέφεραν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη και καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Μας βοηθά να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλη ηλικία

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι ασκούμενοι στο Τάι Τσι αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις σωματικές τους ικανότητες, καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένες νοητικές λειτουργίες σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνται, ενώ επίσης δυναμώνουν το μυϊκό τους σύστημα. «Η κίνηση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρατούν τους ανθρώπους υγιείς. Μια καλή μορφή κίνησης, όπως το τάι τσι, ενισχύει την ικανότητά μας να περπατάμε και να κάνουμε κάθε δραστηριότητα που επιθυμούμε».

Μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες και τη διάθεση

Τα οφέλη του Τάι Τσι για την ψυχική μας ευεξία είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει τη δυνατότητα να μειώσει το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, να βελτιώσει τη συνολική διάθεση και να βοηθήσει στην υγιή διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών.
Το πρόγραμμα του Χάρβαρντ για καλή ισορροπία ως τα γεράματα

Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας των γυναικών στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση συνήθως συνοδεύεται με απώλεια οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα οι περισσότερες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να υποφέρουν από οστεοπόρωση. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση του τάι τσι για τουλάχιστον έξι μήνες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της οστικής απώλειας. Στο Τάι Τσι ο ασκούμενος έχει λυγισμένα τα πόδια και μετατοπίζει το βάρος του μπρος-πίσω περιστρέφοντας τον κορμό του. Αυτό κάνει το Τάι Τσι μια μορφή άσκησης με αντιστάσεις που βοηθά στην ενίσχυση των οστών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing το τάι τσι μπορεί να είναι μια ασφαλής μορφή άσκησης για την ενίσχυση των οστών σας και τη μείωση του κινδύνου πτώσεων εάν έχουμε ήδη οστεοπόρωση.
Πιο σφιχτοί γλουτοί με αυτές τις αλλαγές στο περπάτημα

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *