Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Αλήθειες και μύθοι για το νερό και την ενυδάτωση του σώματος

Share

Πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι για επαρκή ενυδάτωση; Είναι αλήθεια ότι το πολύ νερό βλάπτει; Μπορούμε να… φάμε το νερό μας; Τι σχέση έχει ο ύπνος με την αφυδάτωση; Αυτά και άλλα πολλά στη συνέχεια!

Μύθος ή αλήθεια; Εάν νιώθεις ότι διψάς, έχεις ήδη αφυδατωθεί.

Ούτε εντελώς μύθος, ούτε απόλυτη αλήθεια. Σαφέστατα η δίψα είναι μια υπενθύμιση του οργανισμού μας ότι έχουμε καθυστερήσει αρκετά να καταναλώσουμε υγρά και πλέον είναι ανάγκη να το κάνουμε. Ωστόσο κάθε άνθρωπος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και με δικό του ιατρικό ιστορικό. Και αυτό επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να νιώθει ότι διψά, δεν είναι πάντα λόγω αφυδάτωσης. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ κάποιος μπορεί να διψά επειδή πάσχει από διαβήτη, ή ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή καταναλώνει πολύ αλμυρά ή πικάντικα φαγητά ή πάσχει από ξηροστομία, ή έχει προβλήματα με τον θυρεοειδή του.
Πίνεις αρκετό νερό; Δες πότε το σώμα σου απαντά ότι όχι!

Μύθος ή αλήθεια; Τα σκούρο χρώμα στα ούρα είναι ένδειξη αφυδάτωσης.

Αλήθεια. Το χρώμα των ούρων μας είναι ένας πολύ καλός δείκτης του πόσο καλά ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός μας. Κανονικά το χρώμα τους θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές. Εάν όμως έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα ή μυρίζουν έντονα αυτό είναι ένδειξη ότι δεν προσλαμβάνουμε αρκετό νερό μέσω της διατροφής και έτσι είναι πιο συμπυκνωμένα. Επίσης όπως είναι λογικό, όσο λιγότερο νερό πίνουμε τόσο λιγότερο πάμε στην τουαλέτα.
Μήπως είσαι αφυδατωμένη; Τι αποκαλύπτουν τα ούρα σου

Μύθος ή αλήθεια; Το νερό δεν κάνει κακό. Να πίνεις όσο περισσότερο μπορείς. 

Μύθος. Οι υπερβολές δεν είναι ποτέ καλές. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας προκαλώντας μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα. Τα συμπτώματα μπορεί σε μια ήπια κατάσταση να είναι ναυτία, κόπωση, ξηροστομία, κεφαλαλγία, σύγχυση ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι εμετοί, σπασμοί ή και να φέρουν ακόμα κώμα ή θάνατο. Κάποιοι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική δυσλειτουργία, χρόνιο σοβαρό έμετο ή διάρροια, νόσο του Addison και όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και διουρητικά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο διατρέχουν επίσης και οι αθλητές μεγάλων αποστάσεων καθώς και όσοι παίρνουν ναρκωτικά όπως τα έκστασι.

Μύθος ή αλήθεια; Κάποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από τα άλλα

Αλήθεια. Έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αρρωστήσουν και έχουν πυρετό, εμετό ή διάρροια. 

Μύθος ή αλήθεια; Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας όταν πίνουμε πολλά υγρά.

Μύθος. Η έκφραση «φάε το νερό σου» βγήκε επειδή ακριβώς το νερό και τα υγρά γενικότερα δεν είναι η μόνη μας πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας ενυδατώσουν ευχάριστα και ταυτόχρονα να μας χορτάσουν. Καρπούζι, σπανάκι, αγγούρι, σέλινο, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες κ.ά. περιέχουν πολύ νερό και λίγες θερμίδες, είναι δηλαδή εξαιρετικές επιλογές.

Μύθος ή αλήθεια; Οι λίγες ώρες ύπνου μας αφυδατώνουν 

Αλήθεια. Μπορεί να σου φαίνεται τρελό, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κοιμόντουσαν 6 ώρες κάθε βράδυ ήταν πιο αφυδατωμένοι από αυτά που κοιμόντουσαν 8. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας μιας διαταραχής της βεσοπρεσίνης (ή βαζοπρεσίνης), μιας ορμόνης που απελευθερώνεται τη νύχτα και βοηθά το σώμα μας να διατηρήσει την κατάσταση ενυδάτωσης.
Πώς να φαίνεσαι ξεκούραστη μετά από ξενύχτι

Μύθος ή αλήθεια; Χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό καθημερινά

Ούτε αλήθεια ούτε μύθος. Εξαρτάται από το άτομο, το φύλο, την υγεία και τον τρόπο ζωής του: τι τρώει, πόσο γυμνάζεται, πόσο κοιμάται κ.ά. Για κάποιους μπορεί λιγότερο από 8 ποτήρια την ημέρα να είναι αρκετά, κάποιοι άλλοι να χρειάζονται πολύ παραπάνω. Υπάρχουν ειδικοί που συμβουλεύουν οι άντρες να πίνουν μέχρι και 15 ποτήρια νερό την ημέρα (από όλες τις πηγές) και οι γυναίκες 11. 

Μύθος ή αλήθεια; Σε περίπτωση που είμαστε άρρωστοι ή έχουμε κορονοϊό χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση

Αλήθεια. Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας -όπως ο κορονοϊός, οι ιώσεις και οι αναπνευστικές ασθένειες- αυξάνει την έκκριση υγρών π.χ. εμετός, διάρροια, αυξημένη εφίδρωση από πυρετό κ.ά. αυξάνει τις ανάγκες μας σε υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να πίνουμε περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως για να αντικαταστήσουμε αυτά που έχουμε χάσει.

Μύθος ή αλήθεια; Εάν έχουμε αφυδατωθεί χρειάζεται να πίνουμε πολύ νερό.

Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν έχουμε μια σοβαρή περίπτωση αφυδάτωσης όπως π.χ. εάν υποφέρουμε από διάρροια για πάνω από 24 ώρες, νιώθουμε ζαλισμένοι, κουρασμένοι και αποπροσανατολισμένοι καλό είναι να πάμε στον γιατρό. Χρειάζεται να αξιολογήσει την κατάστασή μας και αν χρειαστεί να μας βάλει ορό. Εάν είναι πιο ήπια περίπτωση όπως π.χ. εάν γυμναζόμαστε ή εργαζόμαστε σε εξωτερικό χώρο με πολύ ζέστη τότε   ένα ενεργειακό ποτό με ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο θα μπορέσει να μας βοηθήσει.
Πόσο νερό πρέπει να πίνεις όταν γυμνάζεσαι το καλοκαίρι

Μύθος ή αλήθεια; Κάποιες φορές όταν νιώθουμε ότι πεινάμε, στην πραγματικότητα διψάμε.

Αλήθεια. Η εντολή για την πείνα και τη δίψα προέρχεται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου γι’ αυτό και συχνά το μπερδεύουμε. Εάν νιώθεις συχνά πεινασμένη παρόλο που ξέρεις ότι έχεις φάει αρκετά είναι πολύ πιθανό ότι το σώμα σου σου λέει ότι χρειάζεται επειγόντως νερό και όχι περισσότερο φαγητό.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *