Type to search

Υγεία

7 απλοί τρόποι για να ζήσεις υγιής ως τα βαθιά γεράματα

Share

«Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές, τα γερατειά καμία» λέει η παροιμία. Γιατί συνήθως η τρίτη ηλικία συνοδεύεται από παθήσεις και ασθένειες που μας αφήνουν αδύναμους να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε στο έπακρο τα καλά που μας χαρίζει η ζωή. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στο αγαθό της υγείας ώστε να τα… 100στήσουμε αυτάρκεις και υγιείς;

Όλο και περισσότερο οι επιστήμονες εστιάζουν τις έρευνές τους στο πώς θα επεκτείνουν την ανθρώπινη διάρκεια ζωής. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα φάρμακα, ειδικά συμπληρώματα διατροφής, περίεργες θεωρίες όπως π.χ. μετάγγιση αίματος από έναν νεότερο σε ηλικία σε έναν γηραιότερο, ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, αξιοπερίεργες συσκευές που όλες υπόσχονται ότι μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μας. Τείνουν όμως να ξεχνούν το πιο απλό που δεν είναι άλλο παρά η καθημερινότητά μας, ο τρόπος ζωής μας. Και αυτή είναι η πιο εύκολη, η πιο απλή μέθοδος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε πολλά χρόνια με υγεία και ευτυχία. Δες λοιπόν τι χρειάζεται να αλλάξεις…

Κίνηση

Αν η άσκηση και η κίνηση ήταν φάρμακο, τότε θα μιλάγαμε για επιχείρηση με κέρδη δισεκατομμυρίων. Δεκαετίες ερευνών έχουν δείξει ότι μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα σε ρυθμό μέτριο προς έντονο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιολογικών ασθενειών, υπερβολικού άγχους και Αλτσχάιμερ. «Οι άνθρωποι που ασκούνται μπορούν να διπλασιάσουν τον αριθμό των μιτοχονδρίων στον σκελετικό μυ και να βελτιώσουν τη λειτουργία του σε όλο το σώμα» δηλώνει ο Michael Joyner ερευνητής στη Mayo Clinic. «Γι’ αυτό και η άσκηση έχει τόσο ισχυρά αντιγηραντικά αποτελέσματα».

Αληθινό φαγητό

Οτιδήποτε έρχεται στην κουζίνα μας προπαρασκευασμένο, τυλιγμένο σε νάιλον μεμβράνη, προμαγειρεμένο και τυποποιημένο θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτού του είδους τα τρόφιμα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας ώστε έχουν στραγγιστεί από όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Και τελικά πρόκειται για θερμιδικές βόμβες, γεμάτες συντηρητικά, χρώματα, βελτιωτικά γεύσης και ζάχαρη προκειμένου να γίνουν εύγευστα χωρίς κανένα θρεπτικό όφελος. Προτίμησε μια διατροφή που να βασίζεται σε αληθινές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρι, δημητριακά ολικής άλεσης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Καλοί φίλοι

Οι φίλοι και καλές οικογενειακές σχέσεις δεν σε ανακουφίζουν από μια δύσκολη καθημερινότητα μόνο στην παρούσα στιγμή αλλά κάνουν καλό στην υγεία σου και μακροπρόθεσμα. Οι καλές κοινωνικές σχέσεις συνδέονται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (της επονομαζόμενης «ορμόνη του άγχους»), καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας, λιγότερες φλεγμονές και βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Φαίνεται λοιπόν ότι η μοναξιά… σκοτώνει!

8ωρος βραδινός ύπνος

Ο βαθύς συνεχόμενος ύπνος είναι πολύτιμος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου ο εγκέφαλος ανασυντάσσεται, δηλαδή ανασύρει, ενοποιεί και αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου εκλύονται οι ορμόνες της ανάπτυξης και ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται επίσης με την παχυσαρκία, αφού φαίνεται ότι αυξάνεται η λιγούρα μας για γλυκά.

Επαφή με την φύση

Ο χρόνος που περνάμε κοντά στη φύση φαίνεται ότι είναι το αντίδοτο στο καθημερινό άγχος. Το πράσινο ή/και η θάλασσα φαίνεται ότι προλαμβάνει και σε ορισμένες φορές θεραπεύει το στρες και την κατάθλιψη, ενώ αυξάνει την δημιουργικότητα. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς και πώς συμβαίνει αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα και η ψυχή μας λειτουργούν καλύτερα κοντά στη φύση και προωθείται η φυσική και ψυχολογική μας αποκατάσταση. Άλλωστε από τη φύση προερχόμαστε, αυτές είναι οι ρίζες μας.

Απαγορεύεται το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου, καρδιακών ασθενειών, άνοιας και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Σύμφωνα με τους ειδικούς ο οργανισμός είναι σε θέση να επιδιορθώσει τις βλάβες που έχει προξενήσει το κάπνισμα μέρες μόνο μετά τη διακοπή του. Μήπως να δώσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία;

Αλκοόλ; Μείνε στο ένα ποτηράκι!

Όπως και το κάπνισμα έτσι και το αλκοόλ συνδέεται με πλήθος χρόνιες ασθένειες όπως κίρρωση του ήπατος, καρκίνος του λάρυγγα και καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ επίσης εμποδίζει τη λειτουργία του ύπνου. Το κλειδί είναι να κρατήσεις το μέτρο: Μέχρι ένα ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άντρες είναι αρκετό.

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *