Type to search

Υγεία

10 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που δεν φαντάζεσαι

Share

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να έχει όλα τα πιο κάτω συμπτώματα ή μόνο κάποια από αυτά ενώ σε κάποιες είναι πιο έντονα και σε άλλες καθόλου.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνήθως γύρω στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές των 50, ωστόσο για αρκετές αυτό μπορεί να συμβεί λίγο πιο νωρίς ή αργά.

Τάση να συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Αιτία είναι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, κάτι που προκαλεί μετατόπιση της αποθήκευσης λίπους από τους γοφούς και τους μηρούς στην κοιλιά. Εξαιτίας αυτού τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν περισσότερο λίπος και επιβραδύνεται η ικανότητα του μεταβολισμού να καίει λίπος.

Νυχτερινή εφίδρωση και εφίδρωση

Αρχίζει να συμβαίνει στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση περίπου στη δεκαετία των 40. Εφίδρωση ονομάζουμε την ξαφνική έντονη αίσθηση ζεστασιάς που συνήθως συμβαίνει στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος του σώματος. Κάποιες γυναίκες μπορεί να κοκκινίσουν κιόλας σε αυτές τις περιοχές, ή/και να αυξηθούν οι παλμοί τους. Όταν αυτό συμβαίνει το βράδυ ενώ κοιμόμαστε ονομάζεται νυχτερινή εφίδρωση, μπορεί να είναι τόσο έντονο ώστε να χρειαστεί να γίνει αλλαγή ρούχων και σεντονιών.

Αϋπνία και διαταραχές ύπνου

Γύρω στα 45 εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στον ύπνο είτε με τη μορφή αϋπνίας είτε με κακή ποιότητα ύπνου που διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αιτία; Κυρίως η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης που προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο.

Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια

Πολλές γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να γίνονται πιο αδύναμα ή και να πέφτουν καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, ενώ και τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα. Και γι’ αυτό ευθύνονται τα οιστρογόνα που είναι υπεύθυνα για ωραία, υγιή μαλλιά και νύχια. Αντίθετα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση τριχοφυΐας σε μέρη που δεν μας αρέσει όπως π.χ. στο σαγόνι ή στο πάνω χείλος. Επίσης τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται από κερατίνη, η οποία επηρεάζεται από μειωμένη ροή αίματος όπως συμβαίνει στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όπου η ροή του αίματος στα νύχια μειώνεται ως και 30%.

Ξηρή επιδερμίδα και δερματικά προβλήματα

Πολλές γυναίκες παρατηρούν την επιδερμίδα τους να γίνεται ξηρή, χαλαρή, ευερέθιστη και λεπτή την περίοδο της εμμηνόπαυσης, να μελανιάζει πιο εύκολα ή ακόμα και να εμφανίζεται ακμή, εξανθήματα ή και να υπάρχει πιο αργή επούλωση των πληγών. Η αιτία είναι (έλα να το πούμε μαζί): η πτώση των οιστρογόνων που προκαλεί έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης! Σύμφωνα με τις έρευνες το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης. Τα “καλά” νέα είναι ότι μετά από αυτήν την περίοδο η πτώση είναι πιο αργή και τελικά οι γυναίκες χάνουν περίπου το 2% του κολλαγόνου τους κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές διάθεσης

Οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων επιφέρει επίσης πολλές αλλαγές στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση όπως επίσης και την ποιότητα του ύπνου. Για κάποιες γυναίκες είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος στη ζωή τους γιατί “θρηνούν” αυτό που έχασαν (την ικανότητά τους να φέρουν στον κόσμο παιδιά), ενώ άλλες είναι ιδιαίτερα αγχωμένες για το νέο αυτό στάδιο στο οποίο μπαίνουν.

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Μπορεί να είχε κανένα πρόβλημα μέχρι την περιεμμηνόπαυση και ξαφνικά μια γυναίκα να αρχίσει να ξεχνά πράγματα, να είναι αφηρημένη, να μην μπορεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις να εκφραστεί κ.ά. Ευτυχώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Baylor αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει ενώ (ευτυχώς) δεν πρόκειται να είναι μόνιμο. Εκτός όμως από την έλλειψη οιστρογόνων επίσης ευθύνονται η κακή διάθεση, ο κακής ποιότητας ύπνος αλλά και οι εφιδρώσεις.

Ξηροφθαλμία και ξηροστομία

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες υποφέρουν συχνά από ξηρά, ερεθισμένα μάτια και ξηρό και κολλώδες στόμα. Για κάποιες είναι τόσο έντονο αυτό που δεν μπορούν να φορέσουν φακούς επαφής, ενώ η ξηροστομία είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια όπως τερηδόνα και περιοδοντίτιδα.

Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας

Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση παραπονιούνται ότι δεν έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία όπως παλιότερα, ενώ το σεξ μπορεί να είναι δύσκολοή και επώδυνο. Ποια η αιτία; Μα, τι άλλο; Η πτώση των οιστρογόνων που… εξαφανίζει τη λίμπιντο, ενώ κάνει τα κολπικά τοιχώματα πιο λεπτά, ξηρά και εύθραυστα κάνοντας έτσι την σεξουαλική πράξη μια καθόλου ευχάριστη εμπειρία. Αυτό σε συνδυασμό με το άγχος και τις διαταραχές διάθεσης και την άσχημη εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους που αλλάζει κάνουν πιο δύσκολο (αν όχι αδύνατο) τον οργασμό.

Κίνδυνος οστεοπόρωσης

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των οιστρογόνων είναι η προστασία της υγείας των οστών. Όταν τα επίπεδά τους πέφτουν όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, τα οστά γίνονται πιο ευάλωτα και εύθραυστα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *