Type to search

Υγεία

Οι 10 στόχοι που πρέπει να θέσεις τη νέα χρονιά για υγεία και ευεξία

Share

Φαντάσου την υγεία σου σαν μαραθώνιο και όχι σαν αγώνα ταχύτητας των 100 μέτρων. Αυτή θα πρέπει να είναι η βασική σου σκέψη. Οι πιο κάτω 10 στόχοι για τη νέα χρονιά θα σε βοηθήσουν να προσθέσεις χρόνια με υγεία και ευεξία στη ζωή σου φτάνοντας (και γιατί όχι;) ακόμα και τα 100+!

Είμαστε οι επιλογές μας και καλούμαστε να ζήσουμε σύμφωνα με αυτές. Εάν λοιπόν επιθυμούμε να έχουμε κυριολεκτικά «χρόνια πολλά» με υγεία και ευζωία ας θέσουμε φέτος τις γιορτές τους κατάλληλους στόχους. Οι πιο κάτω 10 στόχοι για τη νέα χρονιά που σου προτείνω, μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαύσεις τη ζωή σου υγιής, ευτυχής και δυνατή. Και μην ξεχνάς: αυτό που επιλέγεις να κάνεις σήμερα θέτει τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο, και το αξίζεις!

1. Μην αφήνεις το σωματικό σου βάρος να ξεφύγει

Διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος μειώνεις τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ένα υγιές βάρος σώματος προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα και αρκετές μορφές καρκίνου. Η απώλεια βάρους προφανώς δεν είναι απλή υπόθεση όπως ίσως έχεις διαπιστώσει. Η δέσμευση σε μια υγιεινή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι τα πρώτα βήματα προς μια καλύτερη ζωή. Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα παχυσαρκίας ή έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ένας καλός διατροφολόγος θα σε βοηθήσει αποτελεσματικά. 

2. Να ελέγχεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Ακόμα καλύτερα από το να ζυγίζεσαι, είναι να παρακολουθείς τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος θεωρείται πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την μέτρηση της παχυσαρκίας. Θα τον βρεις διαιρώντας το βάρος σου (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα). Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) «Καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ, αυξάνεται και ο κίνδυνος για ορισμένες ασθένειες. Μερικές κοινές παθήσεις που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία περιλαμβάνουν: πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, ορισμένους καρκίνους και διαβήτη». 

3. Άσκηση και γυμναστική 

Μην φαντάζεσαι ότι απαιτείται πολύωρη και σκληρή άσκηση στο γυμναστήριο για να είσαι υγιής! Αρκούν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια άσκηση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Ένας σωματικά ενεργός τρόπος ζωής μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του στήθους.

4. Μην αμελείς τα ετήσια τσεκ απ

Η σωστή προληπτική φροντίδα σε κάθε ηλικία μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς, να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ασθενειών και να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. Ο ετήσιος έλεγχος είναι σημαντικός ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών. Χρειάζεται να δίνουμε προτεραιότητα στις διετείς μαστογραφίες, καθώς και το τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια μετά την ηλικία των 21 ετών ή σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού μας. 

5. Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

Αν πίνεις, καλύτερα να μειώσεις την κατανάλωση. Αν δεν πίνεις, να μην το αρχίσεις ποτέ! Αν και το αλκοόλ σε πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να έχει κάποια ωφέλη για την υγεία (1 ποτηράκι κρασί με το φαγητό για τις γυναίκες, 2 για τους άντρες), σε μεγαλύτερες αυξάνει τον κίνδυνο για πλήθος ασθενειών: Κίρρωση του ήπατος, διάφορες μορφές καρκίνου (ανάμεσά τους και καρκίνο του στήθους), προβλήματα στην καρδιά… Θέλεις και άλλα; 

6. Περιόρισε την έκθεση στον ήλιο

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, δεν χρειάζεται ωστόσο η πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο προκειμένου να παράξει ο οργανισμός μας την απαραίτητη ποσότητα. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση, χαλάρωση, καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα. Γι’ αυτό (και δεν θα βαρεθώ ποτέ να το λέω αυτό) χρειάζεται πάντα να απλώνουμε αντηλιακό με Δείκτη Προστασίας 30 ή μεγαλύτερο, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες. Εάν λοιπόν επιθυμείς να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου φρέσκια και νεανική μέχρι τα βαθιά γεράματα, ξεκίνα από σήμερα! 

7. Μην αμελείς τον 8ωρο ύπνο!

Όλοι οι ενήλικες έχουν ανάγκη από καθημερινό καλής ποιότητας 8ωρο ύπνο (άντε 7ωρο, όχι πάντως λιγότερο). Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα κινδυνεύουμε από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή ψυχολογική κατάσταση. Και σε ρωτώ: Αξίζει;
Δες ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τον ύπνο.
Δες πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό σου ανάλογα με την ηλικία σου. 

8. Κόψε το κάπνισμα

Όχι μόνο είναι κακό για την υγεία αλλά και για την τσέπη σου. Κόβοντας το κάπνισμα μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις από καρκίνο, εγκεφαλική αιμορραγία, διαβήτη ή κάποιο καρδιακό νόσημα. 

9. Κάνε έρωτα

«Κάντε έρωτα και όχι πόλεμο» ήταν το σύνθημα των νέων τη δεκαετία του ’70, κάτι που σήμερα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ! Διατηρώντας τακτικές ερωτικές επαφές μπορείς να γλιτώσεις από κατάθλιψη μέχρι καρκίνο του προστάτη, και να επιτύχεις από υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό μέχρι ανακούφιση από τον πόνο. Επομένως το σεξ δεν είναι απλώς καλό… Είναι το καλύτερο για σένα!
Δες εδώ: Aναπάντεχοι λόγοι για να κάνεις πιο συχνά σεξ σύμφωνα με την επιστήμη. 

10. Κλείσε την τηλεόραση

Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις χρόνο ώστε να επιτύχεις τον προηγούμενο στόχο (ιδέ «κάνε έρωτα»), είναι να κλείσεις την τηλεόραση ή τον υπολογιστή αν τον χρησιμοποιείς για διασκέδαση και παιχνίδια. Μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης και ασθενειών όπως: καρδιακά και ηπατικά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης, Πάρκινσον, γρίπη/πνευμονία, ακόμα και αυτοκτονίες. Όλα αυτά είναι απόρροια του πολύωρου καθίσματος, οπότε χρησιμοποίησε το χρόνο για να ασκηθείς (και να κάνεις σεξ, φυσικά). 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *