Μέρι Κουνελάκη: «Αγαπώ το μυστήριο, και στην πραγματικότητα δεν αγαπώ καθόλου την έκθεση»
Share
Η Μέρι Κουνελάκη -όνομα που αποτελεί ψευδώνυμο της συγγραφέως του βιβλίου «Μέρι Κουνελάκη Vs Βασίλισσα Zira»-, θα μπορούσε να είναι μια πολύ διάσημη ινφλουένσερ ή μια οποιαδήποτε γυναίκα. Θα μπορούσε να είναι στέλεχος πολυεθνικής ή και η ταμίας στο φούρνο της γειτονιάς. Μια τζετ σέτερ ή η γειτόνισσα του διπλανού διαμερίσματος. Στην σημερινή εποχή της υπερέκθεσης δεν έχουμε δει ούτε μια φωτογραφία της, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα γι’ αυτήν, ούτε καν το αληθινό όνομά της! Πάνω της πλανάται ένα μυστήριο, το οποίο μας χαρίζει την ελευθερία να την φανταστούμε όπως εμείς θέλουμε ή όπως έχουμε ανάγκη. Και ίσως, το ότι μπορούμε (επιτέλους!) να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη να καλπάσει, είναι αυτό που κάνει την Μέρι Κουνελάκη τόσο απίστευτα γοητευτική!
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να σας κάνω ερωτήσεις, επειδή ακριβώς θέλετε να κρατήσετε την ανωνυμία σας πίσω από το ψευδώνυμο Μέρι Κουνελάκη. Οπότε καλύτερα να ξεκινήσουμε από αυτά που γνωρίζουμε. Είστε η συγγραφέας του βιβλίου «Μέρι Κουνελάκη Vs Βασίλισσα Zira», το feel good βιβλίο του φετινού καλοκαιριού! Τι πραγματεύεται;
Την αγωνία μιας γυναίκας για τη μητρότητα αλλά και την αγωνία που μπορεί να έχει για μια τυχόν απιστία από τον σύντροφό της. Ταυτόχρονα όμως θα έλεγα ότι αγγίζει και το θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας.
Τι σας ώθησε να το γράψετε;
Ήταν τότε με την οικονομική κρίση που όλοι υποφέραμε. Έπρεπε να ξεφύγω από την πραγματικότητα και τον φόβο και την αγωνία του τι θα συμβεί και για να γίνει αυτό δεν έφτανε μόνο μια απλή επιστράτευση της φαντασίας μου ή της υπεραισιοδοξίας μου ότι όλα θα πάνε καλά για εμάς και τη χώρα μας, αλλά κάτι πιο δυνατό, κάτι ικανό να μου αποσπάσει την προσοχή… μια ολόκληρη ιστορία. Μια κωμική ιστορία με μια δυναμική ηρωίδα που δεν θα μου επέτρεπε να σκεφτώ τίποτα άλλο.
Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μέρι, έχει το άγχος της μητρότητας. Αυτό το: «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;» που λέμε και στην καθημερινή ζωή. Πόσο λανθασμένες αποφάσεις μπορεί να μας κάνει να πάρουμε αυτό το άγχος;
Όταν μια γυναίκα βιώνει το άγχος της μητρότητας σίγουρα μπορεί να την ωθήσει να πάρει λανθασμένες αποφάσεις όπως π.χ. η επιλογή ενός συντρόφου που δεν είναι ιδανικός για αυτήν. Μπορεί όμως και να την οδηγήσει στο να πάρει μια σωστή απόφαση που δεν θα τολμούσε αν δεν ήταν υπό πίεση αυτής ακριβώς της αγωνίας, όπως π.χ. το να προχωρήσει τη σχέση της, αν έχει βρει έναν πραγματικά καλό σύντροφο, στο επόμενο βήμα, ή απλώς και στο να αφήσει μια δουλειά καριέρας όταν δεν παίρνει τον σεβασμό που της αξίζει.
Πιστεύω πάντως, ότι δεν είναι το ίδιο το άγχος της μητρότητας αυτό που καθορίζει την απόφαση που θα πάρεις, αλλά η πηγή από όπου προέρχεται αυτό το συγκεκριμένο άγχος. Είναι δηλαδή ένα άγχος του τύπου: «Θα μείνω μια άτεκνη γυναίκα;» που πηγάζει από την ρατσιστική χροιά της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες; Ή του «Δεν θα αφήσω την συνέχεια μου στον κόσμο;» κάτι εντελώς εγωιστικό που αποτυπώνει τον φόβο του θανάτου που έχουμε όλοι κατά βάθος και φυσικά της ανυπαρξίας του εαυτού μας; Ή είναι ένα άγχος από τη μεγάλη και βαθιά ανάγκη σου να αγαπάς, να φροντίζεις, να μοιράζεσαι και να υποχωρείς; Πιστεύω πως αν ισχύει το τελευταίο, τότε δύσκολα θα οδηγηθείς σε λανθασμένη απόφαση γιατί θα μπορείς να την διακρίνεις από πριν.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα η Μέρι διακατέχεται και από το άγχος ότι θα την απατήσει ο σύντροφός της. Όλο αυτό όμως δεν είναι κουραστικό για τον άλλον; Δεν τον απομακρύνει τελικά από εμάς;
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να απομακρύνει κάποιον που μας αγαπά πραγματικά αλλά ναι, σίγουρα είναι κουραστικό. Και για τους δύο. Και το άγχος μιας πιθανής απιστίας ή η ερωτική ζήλεια είναι κάτι που όλοι νομίζω έχουμε αισθανθεί κάποια εποχή, κυρίως ως νεότεροι. Και που μετά, μεγαλώνοντας, αν μας βγαίνει κανένα απομεινάρι του πού και πού, μαθαίνουμε να το αντιμετωπίζουμε με χιούμορ.
Μήπως τελικά για κάποιες γυναίκες η συνεχής αναζήτηση ενός ιδανικού συντρόφου είναι απλώς δικαιολογία επειδή κατά βάθος φοβούνται τον γάμο ή/και τη μητρότητα;
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Αρκετές γυναίκες -όπως και πολλοί άντρες- φοβούνται τον γάμο και ίσως νιώθουν και μια ανησυχία για το αν είναι ικανές να διαχειριστούν τη μητρότητα ή για τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή τους αυτή. Θεωρώ όμως ότι όχι μόνο είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά και πολύ καλό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εννοώ όταν έχεις συνειδητοποιήσει αυτόν τον φόβο. Το να σταθείς μια στιγμή στη ζωή σου και να σκεφτείς, θα έπρεπε να είναι επιθυμητό. Όχι μόνο πριν από αυτά τα δύο τόσο σημαντικά βήματα στη ζωή σου αλλά και σε άλλα πιο μικρά. Πιστεύω δηλαδή ότι δεν σκεφτόμαστε πολύ, οι ανάγκες για επιβίωση και η τεχνολογία με την οποία είμαστε όλοι κολλημένοι μας ξεπερνούν και όλα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Πως να ξεπεράσεις μια οποιαδήποτε φοβία αν δεν την έχεις πρώτα συνειδητοποιήσει; Όλοι έχουμε ανάγκη από μια παύση να ξαποστάσουμε. Και ίσως, αν κάνεις μια στάση, να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου.
Εκτός από το όνομα έχετε δανείσει και άλλα χαρακτηριστικά σας στην ηρωίδα σας; Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της μυθιστορηματικής Μέρις Κουνελάκη και της συγγραφέως;
Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι εκείνη μου το δάνεισε. Όταν ήρθε η ώρα της έκδοσης και έπρεπε να αποφασίσω για το ψευδώνυμο μου ως συγγραφέας, δεν μου άρεσε κανένα από όσα μου ερχόντουσαν στο μυαλό και ο χρόνος με πίεζε. Τότε μου ήρθε η ιδέα, αφού είναι και σε πρώτο πρόσωπο η αφήγηση, να μπει το όνομα της ως συγγραφέας. Δεν το πολυσκέφτηκα, μου έφερε ένα χαμόγελο αυτή η ιδέα και έτσι την υιοθέτησα. Φυσικά και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την ηρωίδα μου, όχι φυσικά στον τρόπο ζωής, αλλά στον χαρακτήρα. Η φαντασία της, η οποία εμφανίζεται πάντα ως από μηχανής Θεός σε δύσκολες ή υπερβολικά αμήχανες για αυτήν στιγμές, η μεγάλη αγάπη της για τις Τέχνες, το μυστήριο και την περιπέτεια αλλά φυσικά και το ακτιβιστικό κομμάτι του χαρακτήρα της που το βιώνει ως εσωτερική ανάγκη, είναι τα κυριότερα από αυτά που έχουμε κοινά.
Το βιβλίο σας «Μέρι Κουνελάκη Vs Βασίλισσα Zira» είναι το πρώτο σας ή έχετε γράψει και άλλα;
Είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα.
Μέρι Κουνελάκη λοιπόν… Πώς διαλέξατε αυτό το ψευδώνυμο; Εννοώ, γιατί να είναι ένα ανορθόγραφο Μέρι; Ή γιατί Κουνελάκη και όχι Λαγουδάκη για παράδειγμα;
Καλό και το Λαγουδάκη πώς δεν το σκέφτηκα; 😊 Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε το συγκεκριμένο επίθετο για την ηρωίδα μου, δεν ήταν κάτι που κάθισα να σκεφτώ. Και με τον ίδιο αυθόρμητο τρόπο προέκυψε και το ανορθόγραφο όπως λέτε, Μέρι. Αν ψάξω τώρα όμως να βρω μια απάντηση για αυτό, θα έλεγα ότι η ηρωίδα μου είναι ένα πλάσμα με πολύ μεγάλη φαντασία και στη φαντασία όπως ξέρουμε δεν υπάρχουν κανόνες ούτε όρια. Μπορεί να λέγεται όπως θέλει μόνο και μόνο επειδή της αρέσει ή νιώθει ότι της ταιριάζει περισσότερο. Αυτό είναι το κανονικό για αυτήν.
Τέλος, θα ήθελα να είμαι διακριτική, αλλά δεν τα καταφέρνω, οπότε θα σας ρωτήσω ευθέως… Γιατί υπογράφετε το βιβλίο με ψευδώνυμο;
Για πολλούς λόγους. Θα ήθελα να σας πω μόνο, ότι το κάνω επειδή απλώς αγαπώ το μυστήριο αλλά και επειδή στην πραγματικότητα δεν αγαπώ καθόλου την έκθεση. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί λόγοι, όπως: ο φόβος να με αποσπάσει από τη δουλειά μου, ή το ότι δεν αισθάνομαι «συγγραφέας» επειδή έγραψα ένα μυθιστόρημα, οπότε γιατί να έχει σημασία ποια είμαι;… καθώς και άλλοι διάφοροι λόγοι.
Λίγα λόγια… για το βιβλίο και την ιστορία
Η Μέρι, ετών σαράντα δύο, συζεί με τον Φώτη, μικρότερό της, με τον οποίο θέλει απεγνωσμένα να κάνει παιδί. Παρόλες όμως τις πολλές προσπάθειές της να μείνει έγκυος, δεν γίνεται τίποτα. Το άγχος της μητρότητας εντείνει κατά πολύ το άλλο μόνιμο άγχος που την διακατέχει: να μην την απατήσει.
Τότε, μπαίνει στη ζωή τους η πανέμορφη τριαντάρα Πέγκυ για την οποία της γεννιέται η υποψία ότι είναι ερωτευμένη με τον Φώτη της και θέλει να της τον κλέψει. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει τα πάντα για να την βγάλει από τη μέση…
Ένα ταξίδι στο Μιλάνο, ο Ζορό, ο Αϊνστάιν, ο Γούντι Άλεν, μια ομηρία στο κάστρο των Σφόρτσα, ο όμορφος Χακάν, η πανέμορφη λίμνη Maggiore, ο Μαρκ Σαγκάλ, η Μέριλ Στριπ, και το Βασίλειο του Zara Zira, που συνθέτουν αυτό το 1ο μέρος της σειράς, θα την βοηθήσουν άραγε σ’ αυτόν τον σκοπό ή θα την οδηγήσουν σε μια ακόμα περιπέτεια… αλά Μέρι;
… για τη συγγραφέα
Το «Μέρι Κουνελάκη» είναι ψευδώνυμο. Η συγγραφέας του μυθιστορήματος ζει και εργάζεται κυρίως στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διάσταση με όλα τα δραματικά –τα οποία αφήνει για την πραγματικότητα– και το έχει ρίξει στις κομεντί και την feel good λογοτεχνία. (Ναι, γιατί, πόση στενοχώρια να αντέξει κανείς;) Έτσι, αποφάσισε να γράψει και τη δική της feel good ιστορία και να φανταστεί ότι όλος ο κόσμος ζει σε μια κομεντί. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα απόλυτα κωμικό, καθαρά γυναικείο που έχει σαν μοναδικό του στόχο να σας κάνει να γελάσετε.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
- Τίτλος: Μέρι Κουνελάκη vs Βασίλισσα Zira
- Συγγραφέας: Μέρι Κουνελάκη
- Εκδόσεις: Οσελότος
- Είδος: Μυθιστόρημα
- Σελίδες: 382
- Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.