Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Το μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα που έφερε ο κορονοϊός

Share

Ο φόβος για την επόμενη μέρα δεν είναι το μόνο ψυχολογικό πρόβλημα που ήρθε μαζί με τον κορονοϊό. Εξίσου σημαντικό είναι αυτό που τώρα έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να το νιώθουμε όλοι μας και δεν είναι άλλο από την ανάγκη μας για ανθρώπινο άγγιγμα.

Οι άνθρωποι φτιαχτήκαμε για να αγγίζουμε και να μας αγγίζουν. Κάθε μέρα από την πρώτη μέρα του ερχομού μας σε αυτόν τον κόσμο ως και την τελευταία μας μέρα σε αυτήν τη γη, η ανάγκη μας για σωματική επαφή είναι μεγάλη. Το άγγιγμα, τα χάδια και η αγκαλιά αποτελούν βασικές ανάγκες όλων των έμβιων όντων και η έλλειψή τους μπορεί να επιφέρει αυτό που οι ειδικοί ψυχολόγοι ονομάζουν «πείνα αγγίγματος» (touch hunger ή touch starving στα αγγλικά). 

Το άγγιγμα στα χρόνια του κορονοϊού

Στις Μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρη τη Γαλλία είναι αρκετά συνηθισμένο οι άνθρωποι να αγγίζονται συχνά, να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται. Τώρα όμως εξαιτίας του κορονοϊού το άγγιγμα έχει γίνει θέμα ταμπού. Ακόμα και μια πιθανή συνάντηση με κάποιον άλλον στο πεζοδρόμιο μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε δρόμο. Αλλά και μέσα στο σπίτι έχουμε περιορίσει τις επαφές μεταξύ μας. Προσπαθούμε να μην αγγιζόμαστε, να μην φιλιόμαστε, να μην αγκαλιαζόμαστε. Μεγάλοι χαμένοι για άλλη μια φορά οι ηλικιωμένοι που στερούνται την επαφή ακόμα και την οπτική με αυτούς που αγαπούν περισσότερο. 

Γιατί είναι σημαντικό το άγγιγμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματός μας. Το άγγιγμα, το χάδι, η αγκαλιά, η κάθε επαφή του δέρματός μας με το δέρμα του άλλου έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο για την πνευματική και ψυχική μας υγεία, αλλά και για την σωματική. Όταν είμαστε πιεσμένοι ψυχολογικά το σώμα μας εκκρίνει κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους. Και ως γνωστόν το άγχος βάλλει το ανοσοποιητικό. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα λοιπόν που κάνει το άγγιγμα είναι να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, να μειώνει δηλαδή το άγχος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης. Αυτό είναι λοιπόν η μεγαλύτερη βοήθεια και τόνωση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Πώς θα ξέρεις ότι έχεις «Πείνα για άγγιγμα»  

Όταν έχουμε κακή διάθεση ή δεν νιώθουμε καλά σπάνια μπορούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι αυτό έχει πυροδοτήσει αυτή μας την κατήφεια. Τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι νομίζουμε ότι αυτό που μας λείπει είναι η ελευθερία, η βόλτα, το έξω. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μας έχει λείψει το άγγιγμα και η αγκαλιά από τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συγγενείς, τον σύντροφο. Και αυτό μπορεί να εκφράζεται με:

Τι μπορούμε να κάνουμε

Δυστυχώς όχι πολλά, μέχρι τουλάχιστον να περάσει αυτή η φάση και να ξαναβρούμε τους ρυθμούς και τους γνωστούς μας. Εκτός από τον διαλογισμό και τη γιόγκα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση και να μετριάσουμε το φόβο και το άγχος μας, μπορούμε ακόμα να δοκιμάσουμε τα εξής:

  • Κάνε μασάζ στον σύντροφο ή στα παιδιά σου και μετά να σου κάνουν αυτοί.
  • Μείνε αγκαλιά με το ζωάκι σου στον καναπέ (εντάξει αν έχεις χρυσόψαρο μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα).
  • Κάνε ένα ωραίο, ζεστό μπάνιο, με κεριά και απαλή μουσική.
  • Αγκάλιασε τα παιδιά ή το σύντροφό σου όσο μπορείς περισσότερο. Μην χάνεις ευκαιρία να τους δείχνεις πόσο τους αγαπάς.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *