Type to search

Υγεία

Ο σκύλος κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα

Share

Όσοι έχουν σκυλιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιολογικές ασθένειες ή να πεθάνουν σε μικρή ηλικία από αυτούς που δεν έχουν σκύλο σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ως κάποια που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της με σκυλιά και από πολύ μικρή ηλικία, θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τον βαθύ και ακατάλυτο δεσμό που αναπτύσσεις μαζί τους. Για το πόσες φορές γιάτρεψαν την κακή μου διάθεση, με συνόδεψαν σε μοναδικές περιπέτειες, σκούπισαν τα δάκρυα μου ή γέλασαν μαζί μου. Και είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη. Κάθε άνθρωπος που είχε την τύχη να έχει σκύλο θα έχει πολλές τέτοιες ιστορίες να διηγηθεί. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει η παρέα με έναν (ή και περισσότερους) σκύλους.

Ο σκύλος μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο

Οι άνθρωποι που έχουν σκυλιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε μικρή ηλικία και να νοσήσουν από καρδιολογικές ασθένειες από αυτούς που δεν έχουν σκυλιά, ενώ περισσότερο ωφελούνται όσοι ζουν μόνοι τους. Οι ερευνητές έγραψαν στην εφημερίδα Scientific Reports: «Τα σκυλιά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύου προσφέροντας μια μορφή μη-ανθρώπινης κοινωνικής υποστήριξης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας. Η ιδιοκτησία σκύλων έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με ανακούφιση της κοινωνικής απομόνωσης και βελτιωμένης αντίληψης της ευημερίας ιδιαίτερα σε όσους ζουν μόνοι τους και στους πιο ηλικιωμένους».

Η Εκλέρ και η Μπιάνκα στις διακοπές

Όσοι έχουν σκύλο ασκούνται περισσότερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία όσοι ζουν μόνοι και έχουν σκύλο έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι και 36% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακες ασθένειες, ενώ τα ποσοστά σε όσους έχουν οικογένεια είναι 11% και 15% αντίστοιχα! Ένας πρόσθετος λόγος που συμβαίνει αυτό -εκτός από τη συναισθηματική υποστήριξη και την επικοινωνία που προσφέρει η συγκατοίκηση με ένα σκύλο-, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται περισσότερο. Εξαιτίας του σκύλου περπατούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, κάτι που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της καθιστικής ζωής. Επίσης οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μοναξιά, αυξημένες ευκαιρίες για άσκηση, υπαίθριες δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών (U.S. Centers for Disease Control and Prevention).

Τα παιδιά που έχουν σκύλο είναι πιο υγιή

Αντίθετα με τη διαδεδομένη μέχρι πριν λίγα χρόνια πεποίθηση ότι η συναναστροφή των νεογνών με σκυλιά και γάτες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργιών, στην πραγματικότητα τον ελαχιστοποιεί. Δύο πρόσφατες έρευνες πρόσθεσαν επιπλέον αποδείξεις σχετικά με αυτό. Η πρώτη έδειξε ότι η επαφή με σκύλο μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος για το μωρό μέχρι και δύο χρονών. Η δεύτερη έρευνα εξέταζε την έκθεση παιδιών με άσθμα σε σκυλιά. Φαίνεται λοιπόν ότι η επαφή από πολύ μικρή ηλικία παιδιών και μωρών στα διάφορα βακτήρια και μικρόβια που φέρουν οι σκύλοι τα ευνοεί, καθώς βοηθά το ανοσοποιητικό τους σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα. Μάλιστα η έκθεση μωρών μέχρι 3 μηνών σε κατοικίδια συνδέεται με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων μικροβίων στο εντερικό σύστημα που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και παχυσαρκίας.

Σκύλος, ένας γιατρός στο σπίτι σου

Είμαι σίγουρη πώς όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι η επαφή μας μαζί τους μας κάνει πιο ήρεμους και ευτυχισμένους. Και αυτό με τη βούλα της επιστήμης, η οποία βεβαιώνει πώς όταν κοιταζόμαστε στα μάτια με το σκύλο μας τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, αυξάνονται. Μετά από όλα αυτά που μπορεί να κάνει ένας σκύλος για μας, ποιος μπορεί άραγε να διαφωνήσει, ότι πράγματι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Tags

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *