Type to search

Διατροφή & Δίαιτα

Αυτές είναι οι σούπερ τροφές για τις γυναίκες

Share

Ξέρεις ποιες τροφές είναι εύκολο να τις βρεις, είναι σχετικά οικονομικές, περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικά και μια γυναίκα χρειάζεται να τις καταναλώνει όσο συχνότερα γίνεται;

Μπρόκολο

Η λέξη «μπρόκολο» μου φέρνει στο μυαλό μεγάλους οικογενειακούς καβγάδες. Και πώς όχι, όταν ως παιδί αρνιόμουν πεισματικά να το φάω παρά την επιμονή της μητέρας μου: «Αυτό είναι και αν σου αρέσει, αλλιώς…». Αχ, αυτό το «αλλιώς» πόση πίκρα και πείνα έκρυβε. Και ποιος να μου το έλεγε ότι σήμερα είμαι ικανή να το φάω ακόμα και ωμό.
Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο. Η συχνή κατανάλωση μπρόκολου σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ασπίδα ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου ιδιαίτερα του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μελανώματος, του οισοφάγου, του μαστού (στις γυναίκες) και του τραχήλου της μήτρας, για να αναφέρω μερικούς. Επίσης βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και χαρίζει πιο λαμπερό και καθαρό δέρμα. Μετά από όλα αυτά φαντάζομαι ότι είναι σαφείς οι λόγοι που πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου…

Παντζάρι

Υπέροχο χρώμα, γλυκιά γεύση, βουτυράτη αίσθηση και κυρίως θησαυρός θρεπτικών συστατικών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition υποστήριξε ότι μόλις ένα ποτήρι χυμός παντζάρι μπορεί να ρίξει αμέσως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Και πώς όχι, αφού είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο εξουδετερώνει τα αρνητικά της σύγχρονης πλούσια σε αλάτι διατροφής.
Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης που ανήκει στο σύμπλεγμα της Β και είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού. Πρόκειται μάλιστα για μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τη γυναίκα την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες έδειξαν ότι η επαρκής του πρόσληψη πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου μειώνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης.

Σαρδέλες

Αγαπημένα ψάρια της μεσογειακής διατροφής τόσο για την χαμηλή τιμή τους όσο και για τη μοναδική τους νοστιμάδα. Πλούσιες σε ιχθυέλαιο, ω-3, βιταμίνη D και ασβέστιο όταν τις τρώμε με το κόκαλό τους. Σύμφωνα με τη Janis Jibrin, MS, RD συγγραφέα του βιβλίου The best life guide to managing Diabetes and Pre-Diabetes μόνο μία σαρδέλα με το κόκαλο καλύπτει το 125% των αναγκών μιας γυναίκας σε βιταμίνη D, το 35% σε ασβέστιο και το 88% σε σελήνιο. Με άλλα λόγια θωρακίζει το γυναικείο οργανισμό ενάντια στην οστεοπόρωση.

Φασόλια

Το εθνικό μας όσπριο έχει την τιμητική του αφού αποτελεί μια θρεπτική βόμβα ωφέλιμων συστατικών για τον οργανισμό. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες κρατώντας μας χορτάτες για περισσότερες ώρες μετά το γεύμα, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης κρατώντας το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μακριά, ενώ επιπλέον είναι και πλούσια πηγή σιδήρου. Δυστυχώς βέβαια το αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να είναι λίγο… δύσοσμο, ωστόσο βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Περιέχουν επίσης ισοφλαβόνες που βοηθούν στη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών απαλύνοντας τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της προκλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

Ντομάτα

Το μαγικό της συστατικό το λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του στήθους ενώ βοηθά και στην πρόληψη καρδιολογικών προβλημάτων. Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία χαρίζοντας μακροπρόθεσμα νεανική όψη, και… ποια γυναίκα δεν το θέλει αυτό;

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *