Type to search

Slider Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

3 περιπτώσεις που τα ψάρια δεν είναι υγιεινά (ούτε διαιτητικά)

Share

Όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια προτείνονται από τους διατροφολόγους ως απαραίτητα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις όπου μπορεί να γίνουν άκρως ανθυγιεινά…

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «ψάρια» ή «θαλασσινά» είναι «υγιεινή διατροφή», ίσως μάλιστα και «αδυνάτισμα». Και σε γενικές γραμμές μάλλον έχεις δίκιο. Γιατί μάλλον; Επειδή πολύ συχνά κάνουμε κάποια λάθη όταν τα μαγειρεύουμε που τα κάνουν εντελώς ανθυγιεινά. 

Περίπτωση πρώτη: Μαγειρεύουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά με πολλά λιπαρά και βούτυρο

Τα ψάρια και τα θαλασσινά όπως τα απολαμβάνουμε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι πολύ νόστιμα ψητά ή βραστά ή στον ατμό με την προσθήκη λίγου ελαιόλαδου, λεμονιού και ρίγανης. Με αυτόν τον τρόπο είναι φτωχά σε θερμίδες, διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και είναι πεντανόστιμα. Το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και οι βαριές σάλτσες που τα συνοδεύουν σε διάφορες ξενόφερτες συνταγές αλλά και το τηγάνισμα τα επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες ενώ τα κάνουν και ανθυγιεινά.
Τα λιπαρά τρόφιμα έχουν… παρενέργειες. Δες ποιες

Περίπτωση δεύτερη: Τα τηγανίζουμε

Τα τηγανητά ψάρια και θαλασσινά (όπως και όλα τα τηγανητά γενικότερα) είναι ότι πιο νόστιμο μπορούμε να απολαύσουμε. Ωστόσο πρόκειται για έναν από τις πιο ανθυγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Γιατί; Τι να σου πρωτοαναφέρω:

  • Οι θερμίδες εκτοξεύονται.
  • Παράγονται επικίνδυνες για την υγεία μας ενώσεις, οι οποίες έχουν συσχετισθεί με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Συνήθως χρησιμοποιούμε λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά ή εξευγενισμένα φυτικά έλαια που είναι λιγότερο επιθυμητά για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τη φλεγμονή 

Περίπτωση τρίτη: Αποφεύγουμε τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια 

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και ιδιαίτερα του εγκεφάλου. Και μία από τις καλύτερες πηγές καλών λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια όπως: σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, γόπα, γαλέος, γάβρος, ξιφίας, πέστροφα, μαρίδα, αθερίνα, λαβράκι κ.ά. Μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες περισσότερες (περίπου 100 θερμίδες ανά μερίδα) ωστόσο τα ωφέλη τους για την υγεία είναι πολύ περισσότερα. Έχε πάντως υπόψη σου ότι όσο μεγαλύτερο το ψάρι (π.χ. ξιφίας, καρχαριοειδή κ.ά.) τόσο πιθανότερο να έχει μολυνθεί από υδράργυρο. Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια και θαλασσινά; 2-3 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό.
Τα λάθη στη διατροφή σου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *