Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Υπάρχει τρόπος να αντιστρέψεις τη γήρανση

Share

Μπορεί να πιστεύεις ότι το σώμα γερνάει στο δικό του ρυθμό και άσχετα με τον τρόπο σκέψης σου, ωστόσο οι έρευνες άλλα λένε…

Το 1978 η Ellen Langer, ψυχολόγος στο Χάρβαρντ διεξήγαγε μια πολύ σημαντική μελέτη. Έφτιαξε δύο ομάδες από ηλικιωμένους που διέμεναν σε έναν οίκο ευγηρίας και τους έδωσε από ένα φυτό. Στους συμμετέχοντες στη μία ομάδα τούς είπε ότι θα έπρεπε να διατηρήσουν το φυτό ζωντανό και ότι τους έδινε πλήρη αυτονομία στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Στην άλλη ομάδα είπε ότι το φυτό θα το φρόντιζε το προσωπικό ενώ δεν τους έδωσε άλλες επιλογές όσον αφορά το πρόγραμμά τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι 18 μήνες μετά την έναρξη της έρευνας ζούσαν τα διπλάσια άτομα στην πρώτη ομάδα από ότι στη δεύτερη. Για την Langer αυτό ήταν απόδειξη ότι ο τρόπος που εξετάζουμε το σώμα και το μυαλό σαν κάτι διαφορετικά ήταν λανθασμένος. Για να το υποστηρίξει αυτό έκανε ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.

Γυρίζοντας τον χρόνο προς τα πίσω

Πώς θα συμπεριφερόταν κάποιος ηλικιωμένος εάν πίστευε ότι ζει 20 χρόνια νωρίτερα; Θα υπήρχαν αλλαγές στη σωματική και ψυχική του υγεία; Θέλοντας να διερευνήσει αυτά τα ερωτήματα το 1981 η Langer διεξήγαγε ακόμη μια έρευνα. Μαζί με μια ομάδα απόφοιτων φοιτητών της σχεδίασαν το εσωτερικό ενός κτιρίου ώστε να φαίνεται ότι βρίσκεται στο 1959: ασπρόμαυρη τηλεόραση του ’59, έπιπλα, αντικείμενα, περιοδικά και βιβλία εκείνης της εποχής. Στο οίκημα θα διέμενε ένα γκρουπ 8 ανδρών όλοι ηλικίας άνω των 70 για πέντε ημέρες. Τους είχαν πει ότι δεν θα έπρεπε να συζητούν για εκείνη την εποχή σαν να είναι κάτι που να ανήκει στο παρελθόν, αλλά να ζουν λες και πράγματι είναι αυτή η χρονιά και οι ίδιοι είναι 22 χρόνια μικρότεροι. «Ειλικρινά πιστεύουμε ότι εάν καταφέρετε να το επιτύχετε αυτό, θα νιώσετε όπως τότε το ’59» τους είπε η Langer. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όλοι τούς συμπεριφέρονταν σα να ήταν 50 χρονών και όχι 70+. Βέβαια δεν τους εμπόδισαν από το να χρησιμοποιήσουν το μπαστούνι τους αν δεν μπορούσαν αλλιώς, αλλά π.χ. κανένας δεν τους βοήθησε να ανεβάσουν τα πράγματά τους στο δωμάτιό τους. «Αν σας είναι πολύ δύσκολο τότε ας ανεβάζετε ένα μόνο πουκάμισο τη φορά, αλλά θα το κάνετε μόνοι σας» τους είπαν.

Αν το πιστέψεις μπορείς να το κάνεις

Πέρασαν τις μέρες τους ακούγοντας ραδιόφωνο, βλέποντας ταινίες και συζητώντας αθλητικά εκείνης της περιόδου, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να αναφερθούν ούτε στον εαυτό τους, ούτε στην οικογένειά τους για τα χρόνια μετά το ’59. Στο τέλος των 5 ημερών και οι 8 άντρες έδειξαν εξαιρετική βελτίωση στην ακοή, την όραση, τη μνήμη, την όρεξη και στις διάφορες δεξιότητες. Ακόμα και αυτοί που είχαν φτάσει στην αρχή χρησιμοποιώντας μπαστούνια και εξαρτώμενοι από τη βοήθεια των παιδιών τους, έφυγαν από το κτίριο στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και μεταφέροντας μόνοι τους τις βαλίτσες τους. Το γεγονός ότι η Langer και η ομάδα της πίεσαν αυτούς τους άντρες να λειτουργήσουν ανεξάρτητοι, αυτόνομοι και σαν να είναι 20 χρόνια μικρότεροι, και όχι σαν «γέρους», τους έδωσε την ευκαιρία να δουν τους εαυτούς τους διαφορετικά, κάτι που τους επηρέασε και βιολογικά.

Οι ρόλοι που παίζουμε διαμορφώνουν την ταυτότητα και την συμπεριφορά μας

«Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες απλώς ηθοποιοί. Έχουν τις εξόδους και τις εισόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος παίζει πολλούς ρόλους» γράφει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Όπως σας αρέσει». Όλοι μας παίζουμε ρόλους κάθε στιγμή της ζωής μας. Μπορεί να είμαστε γονείς, φίλοι, εραστές, δάσκαλοι ή μαθητές, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι μόνοι μας επιλέγουμε το ρόλο μας, τη σκηνή και το πώς θα «παίξουμε». Απλώς και μόνο επειδή παίζαμε αυτόν τον ρόλο στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τον παίζουμε για πάντα. Θα πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί, θα πρέπει να βγούμε από το κουτί που έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι για εμάς.

Βρες τον αυθεντικό εαυτό σου

Ο Benjamin Hardy, Ph.D ψυχολόγος και συγγραφές του βιβλίου «Personality Isn’t Permanent» υποστηρίζει ότι ο πιο αυθεντικός εαυτός σου δεν είναι ο τωρινός, αλλά αυτός που επιθυμείς να γίνεις. Εσύ είσαι ο συγγραφέας στην ιστορία της ζωής σου. Εσύ έχεις τη δύναμη να καθορίσεις τα στάδια της ζωής σου στα οποία θέλεις να πρωταγωνιστήσεις καθώς και τους ρόλους που θέλεις να παίξεις. Ακριβώς γι’ αυτό μάλιστα όταν θα τον ανακαλύψεις θα μπορέσεις να κάνεις τεράστια άλματα βελτίωσης τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή. Ο Hardy υποστηρίζει τα εξής βήματα για να  επιτύχεις:

Βήμα 1ο
Προσδιόρισε το στόχο σου. Οι περισσότεροι βολοδέρνουν στη ζωή τους χωρίς σκοπό, επειδή δεν γνωρίζουν τι θέλουν. Το αποτέλεσμα; Τελικά γίνονται το προϊόν που το περιβάλλον τους θέλει να γίνουν. Ωστόσο όταν αποφασίσεις τι θέλεις «το σύμπαν συνομωτεί για να το πετύχεις», γιατί τότε δημιουργείς το σενάριο, το σκηνικό και τους χαρακτήρες που εσύ θέλεις να παίξεις στην ιστορία σου.
Βήμα 2ο
Δεσμεύσου απέναντι στο στόχο σου επιλέγοντας τις καταστάσεις αυτές που σε βοηθούν να τον ζεις.
Βήμα 3ο
Προσδιόρισε τους ρόλους τους οποίους χρειάζεται να παίζεις σε διάφορες περιστάσεις.
Βήμα 4ο
Ερμήνευσε τον ρόλο κάθε φορά μέχρι που να γίνεις ο ρόλος.
Βήμα 5ο
Βρες και δημιούργησε σχέσεις με ανθρώπους που να σε υποστηρίζουν και να μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.
Βήμα 6ο
Επανέλαβε αλλά σε πιο υψηλά επίπεδα και με πιο απαιτητικά άλματα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *