Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Ξεπέρασε τα ψυχικά σου εμπόδια με τις αρχές του κουνγκ φου

Share

Ένας σαολίν κουνγκ φου μάστερ, ο Shi Heng Yi, αποκαλύπτει τα ψυχικά και πνευματικά εμπόδια που μας κρατούν στάσιμους και μας προτείνει τρόπους για να τα ξεπεράσουμε.

Κανείς δεν είναι τέλειος! Το προσωπικό μας ταξίδι για αυτοβελτίωση συνεχίζεται σε όλη μας την ζωή, το ίδιο και η προσπάθειά μας να εξελιχθούμε, να βρούμε τις αξίες και τον προορισμό μας. Σύμφωνα με τον Shi Heng Yi, σαολίν κουνγκ φου μάστερ, (@SHIHENGYI.ONLINE) στη φιλοσοφία του κουνγκ φου υπάρχουν πέντε πνευματικές καταστάσεις οι οποίες μας εμποδίζουν από το να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά, να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και να ζούμε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. 

Τα πέντε εμπόδια της αυτοκυριαρχίας μας

1. Αισθησιακή επιθυμία

Πρόκειται για την επιθυμία που γεννιέται όταν θέλουμε κάτι πολύ και η οποία διεγείρει μία ή περισσότερες από τις πέντε αισθήσεις. Είναι σαν να έχεις βάλει στόχο να ολοκληρώσεις κάτι, δουλεύεις σκληρά γι’ αυτό αλλά τελευταία στιγμή υποκύπτεις στα κοινωνικά δίκτυα, σταματάς την εργασία σου και σκρολάρεις στο κινητό σου κάνοντας λάικ. Όλη σου η δουλειά πάει χαμένη. Κάθε αισθησιακή επιθυμία μπορεί εύκολα να γίνει εμμονή ή εθισμός και να μην μας αφήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Τι να κάνεις: Ο μόνος τρόπος να αντισταθείς στον πειρασμό είναι αναλογιστείς προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες πριν υποκύψεις. Θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα: «Εάν το κάνω αυτό θα με ωφελήσει ή θα με βλάψει μακροπρόθεσμα;»

2. Ασθενής θέληση

Πρόκειται για το αντίθετο της αισθησιακής επιθυμίας. Είναι η πνευματική κατάσταση της μη επιθυμίας προκειμένου να αποφύγεις μια σύγκρουση ή απόρριψη. Προκειμένου για παράδειγμα να λύσεις μια παρεξήγηση με έναν φίλο χρειάζεται να συζητήσεις μαζί του αυτό που συνέβη και πώς σε ενόχλησε. Επειδή όμως δεν σου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις αποφεύγεις οποιουδήποτε είδους συζήτηση ή και επαφή μαζί του.
Τι να κάνεις: Τα αρνητικά συναισθήματα (άγχος, θυμός, φόβος κ.ά.) είναι μέρος της ζωής. Όταν όμως μένουμε κολλημένοι σε αυτά εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Αντί για να τα αγνοούμε καλό είναι να αναζητήσουμε τις ρίζες τους. Αν δεν σου αρέσουν οι προστριβές και οι συγκρούσεις πρέπει να αναρωτηθείς, γιατί.  Ποιες ήταν οι προηγούμενες εμπειρίες σου; Μήπως ποτέ δεν μπόρεσες να βρεις την ευτυχία ή την επιτυχία μέσα από αυτές; Ίσως οι γονείς σου καβγάδιζαν πολύ και αυτό σε πλήγωνε; Δες το σαν μια ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να απαλλαγείς από παλιές σου δοξασίες και να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

3. Οκνηρία και αποχαύνωση

Η απραξία οδηγεί σε τεμπελιά και αποχαύνωση. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης κινήτρου και ενέργειας. Μπορεί επίσης η οκνηρία να έρθει με τη μορφή της ήττας, της αυτολύπησης, της κατάθλιψης, της ματαιότητας, του εφησυχασμού. Μπορεί να είναι μια φάση που περνάς στην καριέρα σου επειδή δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις ή γιατί πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Στη βουδιστική φιλοσοφία θεωρείται ένα είδος εγκλεισμού: Όσο περισσότερο αφήνεσαι να ελέγχει το μυαλό και το σώμα σου, τόσο τα τείχη γύρω σου γίνονται πιο ασφυκτικά. 
Τι να κάνεις: Όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα εμπόδια χρειάζεται να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την πνευματική κατάσταση. Στη συνέχεια θύμισε στον εαυτό σου τους στόχους σου και τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με αυτό. Προσπάθησε να σπρώξεις μακριά τα τείχη γύρω σου. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κάνεις διαλογισμό ή να δεις έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

4. Ανησυχία

Η ανησυχία είναι το αποτέλεσμα ενός ακατάστατου μυαλού. Συμβαίνει συχνά σε αυτούς που ανησυχούν για το μέλλον ή που είναι επικριτικοί στους άλλους. Στη βουδιστική φιλοσοφία αυτό ονομάζεται και «μυαλό πίθηκος», δηλαδή ο νους που συνεχώς πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο ενώ δεν μπορεί να επικεντρωθεί πουθενά.
Τι να κάνεις: Στάσου για μια στιγμή και παρατήρησε το μυαλό σου που ανησυχεί και τρέχει συνεχώς. Μπορεί να είναι έτσι επειδή έχει μετανιώσει για κάτι που συνέβη μια εβδομάδα πριν ή επειδή φοβάται για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. Παρατήρησε αυτό το συναίσθημα, κατανόησέ το και άστο να φύγει. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνεις αυτό είναι ο διαλογισμός. Θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το νου σου από τα συναισθηματικά και άλλα σκουπίδια, και να βρεις την ηρεμία και τη γαλήνη σου στο παρόν.

5. Αμφιβολία 

Οι συνεχείς αμφιβολίες μας οδηγούν σε ανεξέλεγκτο δισταγμό και αδυναμία λήψης αποφάσεων. Μπορεί να αμφισβητείς τις ικανότητές σου (Θα τα καταφέρω να το κάνω αυτό; Και τι θα γίνει αν αποτύχω;), τις συμβουλές κάποιου έμπιστου ατόμου ή προϊσταμένου σου (Και αν δεν ξέρει τι λέει; Εγώ ξέρω περισσότερα από αυτόν!), ή ακόμα και τις ίδιες σου τις αποφάσεις (Κάνω το σωστό; Και αν συμβεί κάτι άσχημο;).
Τι να κάνεις: Η αμφιβολία μπορεί να γίνει καλή σου φίλη. Μπορεί να είναι η αφορμή να σκεφτείς καλύτερα τις επιλογές σου ή ίσως να σου δείξει ότι μια απόφασή σου ή στόχος σου παραβιάζει τις αξίες σου. Το μυστικό είναι να την αμφισβητήσεις: «Υπάρχει λογική πίσω από αυτή μου την αμφιβολία; Ή μήπως απλώς με απομακρύνει από τους στόχους μου;»

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *