Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Βρίσκεσαι σε μονόπλευρη σχέση; Τα σημάδια που λένε «ναι»

Share

Μπορεί να αρνείσαι να το δεις ωστόσο τα πιο κάτω σημάδια φανερώνουν ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση μονόπλευρη όπου ο μόνος που προσπαθεί είσαι εσύ. 

Μια υγιής σχέση μεταξύ δύο ενηλίκων προϋποθέτει ότι και οι δύο σύντροφοι συμμετέχουν σε αυτή. Ότι νιώθουν δηλαδή την ίδια επιθυμία για τον άλλο, έχουν διάθεση να τον υποστηρίξουν όταν δεν είναι καλά και αισθάνονται την ανάγκη να συνεχίσουν να βρίσκονται μαζί του. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας σύντροφος να προσφέρει λίγο παραπάνω αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Συχνά παρασυρμένοι από την αγάπη και τον έρωτά μας για τον άλλο τείνουμε να εθελοτυφλούμε και να μην βλέπουμε ότι αυτός δεν νιώθει το ίδιο. Τα πιο κάτω σημάδια φανερώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια σχέση μονόπλευρη και ενδεχομένως χρειάζεται να σκεφτούμε ξανά μερικά πράγματα.

Τα σημάδια που λένε ότι βρίσκεσαι σε μονόπλευρη σχέση

Αμφισβητείς συνέχεια εσένα και την αξία σου

«Είμαι αρκετά όμορφη; Είμαι έξυπνη; Έχω χιούμορ; Με βρίσκουν οι άλλοι συμπαθητική;» Όταν κάνεις συνεχώς στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις και αμφισβητείς την αξία σου είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεσαι σε μονόπλευρη σχέση. Επικεντρώνεις την προσοχή και την ενέργειά σου περισσότερο στο να είσαι αρεστή στους άλλους παρά να είσαι ο εαυτός σου. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε σχέσεις όπου δεν νιώθουμε ότι μας εκτιμούν γι’ αυτό που είμαστε και που νομίζουμε (ή ελπίζουμε) ότι αν αλλάζαμε θα το έκαναν.

Απολογείσαι συνεχώς

Σίγουρα κάποιες φορές φταίμε και οι ίδιοι όταν καβγαδίζουμε με τον σύντροφό μας. Δεν γίνεται όμως να φέρουμε πάντα ή μόνο εμείς την ευθύνη! Μπορεί να νομίζεις ότι αναλαμβάνοντας συνεχώς το μεγαλύτερο φορτίο της σχέσης θα την προστατέψεις από κλυδωνισμούς. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Αποφεύγοντας συνεχώς τις συγκρούσεις για το «καλό» της σχέσης μας, απορρίπτουμε και καταπιέζουμε τα ίδια μας τα συναισθήματα. Και αυτό δεν είναι καλό. Η επίλυση των συγκρούσεων πρέπει να γίνεται και από τους δύο, δεν μπορεί μόνο ο ένας να έχει την ευθύνη.

Βρίσκεις πάντα δικαιολογίες για τον σύντροφό σου

Όταν χρειάζεται συνεχώς να δικαιολογήσεις τις συμπεριφορές του συντρόφου σου στους αγαπημένους σου ανθρώπους π.χ. φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι κ.ά. τότε μάλλον κάτι δεν πάει και πολύ καλά στη σχέση σου. Ένα τρίτο μάτι μπορεί συνήθως να δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά, ειδικά εάν μας αγαπά και θέλει το καλό μας. Μπορεί συμπεριφορές που εξαιτίας του έρωτά μας τις θεωρούμε φυσιολογικές ή δικαιολογημένες να μην είναι. Μπορεί να μην είναι φωνακλάς αλλά επιθετικός. Να μην θαυμάζει το ωραίο, αλλά να φλερτάρει άλλες γυναίκες. Να μην έχει έλλειψη ρομαντισμού, απλώς να αδιαφορεί για μας. Και αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

Έχεις ανασφάλεια για τη σχέση σου

Εάν δεν είσαι σίγουρη για το στάτους της σχέσης σου, εάν δεν ξέρεις πώς ακριβώς βλέπει την κοινή σας πορεία ο σύντροφός σου, εάν δεν είσαι σίγουρη για τον ρόλο σου στη ζωή του τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια μονόπλευρη σχέση. Εάν υπεραπασχολείσαι με το τι θα φορέσεις, τι θα πεις ώστε να τον γοητεύσεις τότε κάτι δεν πάει καλά. Το να σκέφτεσαι και να προσπαθείς συνεχώς να κρατήσεις μια σχέση είναι όχι μόνο κουραστικό αλλά και ανέφικτο. Δεν μπορείς να κρατήσεις δίπλα σου έναν άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι βιώσιμο.

Πιστεύεις ότι οι υποχρεώσεις του συντρόφου σου είναι πιο σημαντικές

Μήπως αποφεύγεις να κλείσεις ραντεβού μέχρι να βεβαιωθείς για το πότε μπορεί να σε δει ο σύντροφός σου; Ή μήπως αναβάλλεις συνεχώς  τις δικές σου υποχρεώσεις προκειμένου να «χωρέσεις» στο πρόγραμμά του; Τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι θεωρούμε τον άλλο και το πρόγραμμά του πιο σημαντικό από εμάς και τον προγραμματισμό μας. Σε μια ισότιμη σχέση θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Εάν ο σύντροφός σου θέλει να σε βλέπει μόνο όταν και όποτε τον βολεύει τότε σίγουρα δεν υπάρχει ισότητα.

Κάνεις πάντα την πρώτη κίνηση

Δεν θα πρέπει να είσαι εσύ αυτή που κάνει την πρώτη κίνηση είτε για να εκφράσει τα συναισθήματά της είτε για να βρεθείτε. Τηλεφωνήματα, μέιλ, μηνύματα, τρυφερές κουβέντες θα πρέπει να ανταλάσσουν και οι δύο σύντροφοι. Θα πρέπει και οι δύο να θέλουν να συνδεθούν σωματικά και συναισθηματικά. Εάν βλέπεις τις σχέσεις των φίλων σου και ζηλεύεις ευχόμενη και ο δικός σου σύντροφος να ήταν τόσο εκδηλωτικός, τότε σίγουρα θα πρέπει να ξανασκεφτείς μερικά πράγματα.

Ο σύντροφός σου πιστεύει ότι ζητάς πολλά

Ζητάς πάρα πολλά αν θέλεις να περάσετε το Σαββατοκύριακο μαζί; Εάν θέλεις να βγείτε μαζί με τους φίλους σας; Εάν επιθυμείς να σου πει πώς νιώθει; Όταν ο άλλος δεν θέλει ή δεν ενδιαφέρεται να μας προσφέρει περισσότερα τότε προσπαθούμε μάταια να κρατήσουμε μια σχέση που είναι φανερό ότι είναι μονόπλευρη. Και αυτός που έχει τη λιγότερη διάθεση να δεσμευτεί, είναι συνήθως και αυτός που έχει την περισσότερη δύναμη.

Έχεις πάντα άδικο

Στις ελάχιστες φορές που έχεις καταφέρει να βρεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου και να του πεις πώς πραγματικά νιώθεις, ως εκ θαύματος αυτός έχει καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση και να φανεί ότι είναι δικό σου λάθος. Η στρατηγική του αυτή είναι εξαιρετική προκειμένου να μην αναλάβει καμία ευθύνη για το πώς σε επηρεάζουν οι πράξεις του. Ωστόσο σε μια υγιή σχέση είναι σημαντικό και οι δύο να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα το πώς νιώθουν. 

Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις

Δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας, ακόμα και όταν όλα δείχνουν ότι είμαστε τα «θύματα» μιας άσχημης συμπεριφοράς. Και αυτό γιατί τείνουμε να έλκουμε τους συντρόφους που νομίζουμε ότι μας αξίζουν. Εάν λοιπόν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας ή θεωρούμε ότι δεν είμαστε τόσο καλοί όσο οι άλλοι τείνουμε να βρισκόμαστε σε μονόπλευρες σχέσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να βγούμε από τέτοιου είδους σχέσεις και να επενδύσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας στην προσωπική μας αυτοβελτίωση.
Δες εδώ έξι σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σου είναι τοξική.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *