Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Ποια είναι η βιολογική σου ηλικία; Κάνε το τεστ!

Share

Θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια γεμάτη υγεία; Σκέφτηκες ποτέ τη σχέση που έχει η βιολογική σου ηλικία με τη χρονολογική και πώς μπορείς να την επηρεάσεις; Το τεστ αυτό θα σου φανεί χρήσιμο!

Η βιολογική μας ηλικία δεν είναι απαραίτητα ίδια με την χρονολογική, αφού ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που μεγαλώνουμε και κατά συνέπεια το προσδόκιμο ζωής μας. Τα καλά νέα είναι ότι κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να… προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας! Πώς; Θα στο αποκαλύψει το τεστ!

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στην άσκηση;

α) Το πολύ μία ώρα την εβδομάδα.
β) Περίπου 2 έως 6 ώρες την εβδομάδα.
γ) Περισσότερες από 6 ώρες έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Αν επέλεξες… το (β) τότε συγχαρητήρια, η φυσική σου κατάσταση είναι 5-10 χρόνια νεότερη από κάποιον της ίδιας ηλικίας με εσένα που όμως δεν γυμνάζεται καθόλου (α) ή γυμνάζεται πολύ έντονα (γ). Μήπως το τελευταίο σε ξαφνιάζει γιατί θεωρείς την άσκηση συνώνυμη της υγείας και της μακροημέρευσης; Οι σύγχρονες έρευνες όμως δείχνουν ότι η υπερβολική άσκηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα στρεσάρει τον οργανισμό. Το ιδανικό, λένε οι ερευνητές, είναι 30 λεπτά ήπιας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Πόσο συχνά βρίσκεσαι σε χώρους με πράσινο;

α) Σπάνια ή ποτέ. Πού να βρω το πράσινο στις πολυκατοικίες;
β) Πηγαίνω συχνά στο πάρκο ή στη φύση για βόλτα ή περπάτημα.
γ) Η συνοικία μου είναι γεμάτη δέντρα.

Αν επέλεξες… το (β), ή ιδανικά το (γ), τότε είσαι 4-7 χρόνια νεότερη από κάποιον που μένει σε μια λιγότερο δενδροφυτευμένη περιοχή, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος να εμφανίσεις καρδιολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το ίδιο ισχύει και για όσους μένουν κοντά στη θάλασσα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην καλύτερη ποιότητα του αέρα –περισσότερο πράσινο, άρα και οξυγόνο– είτε στο ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν καλύτερο κίνητρο για να περπατήσουν ή να ασκηθούν. Όπως και να έχει, η φύση έχει πάντα θετικό αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία. Και αν δεν μένεις σε τέτοια περιοχή, μη σκας… Μια βόλτα μέχρι το κοντινότερο πάρκο θα σου κάνει καλό.

Σου λένε συχνά ότι δείχνεις νεότερη από την ηλικία σου…

α) Το ακριβώς αντίθετο.
β) Όχι, φαίνομαι όσο είμαι.
γ) Ναι, όλη την ώρα!

Αν επέλεξες… το (γ), τότε μπορεί οι φίλοι σου να έχουν δίκιο και πράγματι η βιολογική σου ηλικία μπορεί να είναι μικρότερη! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Gerontology», οι άνθρωποι που δείχνουν τουλάχιστον 2 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία διατρέχουν και μικρότερο κίνδυνο να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η υψηλή πίεση αυξάνει τη βιολογική μας ηλικία κατά 6 με 10 χρόνια! Υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να εργαστεί πολύ περισσότερο προκειμένου να κυκλοφορήσει το αίμα παντού. Ιδανικά θα πρέπει να ελέγχεις την πίεσή σου μία φορά το χρόνο αν είσαι ως 40 ετών, ενώ αν είσαι μεγαλύτερη κάθε 6 μήνες.

Ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης σου;

α) Κάτω από 200 mg/dl
β) Περίπου 200-240 mg/dl
γ) Περισσότερο από 240 mg/dl

Αν επέλεξες… το (γ) πρέπει να προσέξεις! Η υψηλή χοληστερίνη κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, ενώ μπορεί να αυξήσει έως και 3-4 χρόνια τη βιολογική σου ηλικία. Τα τρανς λιπαρά, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή που βασίζεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η κύριες αιτίες της εμφάνισής της.

Πώς τα πας με το στρες;

α) Είμαι… τέρας ψυχραιμίας.
β) Αν και η δουλειά μου είναι στρεσογόνα, καταφέρνω να το ελέγχω.
γ) Πανικοβάλλομαι με το παραμικρό.

Αν επέλεξες… το (γ) βρίσκεσαι σε κίνδυνο, αφού σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου της Καλιφόρνια το στρες μπορεί να προσθέσει ακόμα και 10 χρόνια στη βιολογική σου ηλικία. Όσον αφορά το (β), η έρευνα διαχωρίζει ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσο στρεσογόνα είναι η ζωή σου, αλλά το πόσο καλά διαχειρίζεσαι το στρες. Όταν νιώθεις ότι σε κυριεύει μην παραδίνεσαι επιζητώντας να βρεις άμεσα μια λύση στα προβλήματά σου. Αντίθετα, προσπάθησε να ηρεμήσεις ρίχνοντας τους ρυθμούς σου κατά τουλάχιστον 25%. Καθώς επιβραδύνεις θα νιώσεις το στρες λιγότερο έντονο και θα ολοκληρώσεις πιο εύκολα την εργασία σου.

Καπνίζεις;

α) Όχι, ποτέ!
β) Περιστασιακά, συνήθως αν είμαι με φίλους.
γ) Ναι, είμαι καπνίστρια.

Αν επέλεξες… το (β) ή το (γ), προσοχή! Το κάπνισμα προσθέτει 7-8 χρόνια στη βιολογική σου ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι αν το διακόψεις εγκαίρως, αυξάνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής σου. Σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου της Οξφόρδης, αν διακόψεις το κάπνισμα πριν από τα 30 προσθέτεις έως και 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής, αν το κόψεις πριν από τα 40 κερδίζεις 9 χρόνια, ενώ μετά τα 50 υπολόγισε ακόμα 6! Όπως καταλαβαίνεις… ποτέ δεν είναι αργά!

Πόσα φρούτα και λαχανικά τρως;

α) Το πολύ 1-2 την ημέρα.
β) 2-4 την ημέρα σαν σαλάτα ή επιδόρπιο.
γ) Τουλάχιστον 5 την ημέρα.

Αν επέλεξες… το (γ) πρόσθεσε 3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της Καρολίνσκα της Σουηδίας. Φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Παράλληλα μας χορταίνουν χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *