Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τυχερός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι, λένε οι ειδικοί

Share

Δεν είμαστε έρμαια της τύχης μας, όπως αρέσκονται πολλοί να πιστεύουν. Αντίθετα μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούμε να είμαστε δημιουργοί και κυριάρχοί της. Φτάνει να έχουμε τη σωστή στάση απέναντι στη ζωή…

Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί. Βρίσκονται την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο, όλα τους πηγαίνουν πάντα κατ’ ευχή και τίποτα δυσάρεστο δε φαίνεται να διαταράσσει τον κόσμο τους. Αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για τους ψυχολόγους προκειμένου να κατανοήσουν πώς και γιατί αποτελούν «μαγνήτη» για την τύχη και αν θα μπορούσαν και άλλοι να τους μιμηθούν. Αντίθετα λοιπόν με τη γενική πεποίθηση, φαίνεται ότι η τύχη δεν είναι κάποια μαγική υπερβατική ενέργεια, αλλά μάλλον μια στάση ζωής. Οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν γίνει από το Dr Richard Wiseman, PhD, καθηγητή ψυχολογίας στο Παν/μίο Hertfordshire της Αγγλίας και συγγραφέα του βιβλίου «Αλλάξτε την τύχη σας για να αλλάξει η ζωή σας» (εκδόσεις Λιβάνη), ο οποίος μελετά τον παράγοντα τύχη εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Φαίνεται λοιπόν πώς οι τυχεροί άνθρωποι εμφανίζουν κάποιες κοινές συμπεριφορές. Ας τις γνωρίσουμε… 

Τι παραπάνω έχουν οι τυχεροί 

Προσδοκούν την τύχη

Οι τυχεροί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι τυχεροί και περιμένουν συνεχώς να τους συμβούν καλά πράγματα, ενώ ακόμη και αν τους συμβεί κάτι άσχημο είτε το αγνοούν είτε προσπαθούν να το μετατρέψουν προς όφελός τους. «Ο τρόπος που σκέφτονται και συμπεριφέρονται αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να διακρίνουν, να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται» γράφει ο Dr Wiseman. Η πιο απλή εξήγηση γι’ αυτό είναι, ότι έχουν αυτοπεποίθηση και διεκδικούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Έρευνα της Elizabeth Nutt Williams καθηγητριας ψυχολογίας στο Saint Mary’s College του Maryland έδειξε ότι γυναίκες καριέρας που θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό ήταν πάντα έτοιμες να αδράξουν τις ευτυχείς συμπτώσεις που τους τύχαιναν, ήταν ικανές, είχαν αυτοπειθαρχία, δεν δίσταζαν να πάρουν ρίσκα και ήταν πολύ εξωστρεφείς. Σου φαίνεται δύσκολο; Τότε ίσως πρέπει να αποκτήσεις ένα τετράφυλλο τριφύλλι ή κάποιο άλλο τυχερό φυλαχτό, αφού η πίστη μας στη «μαγική» δύναμη κάποιου αντικειμένου μας κάνει πιο αισιόδοξους, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει πιο αποδοτικούς. Και αυτό δεν είναι ισχυρισμός δικός μου αλλά έρευνα του Παν/μίου της Κολονίας της Γερμανίας όπου έδειξε ότι η πίστη και μόνο στη δύναμη ενός φυλαχτού έκανε τους κατόχους του να τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στις διάφορες δραστηριότητές τους.
Τι μας διδάσκουν: Να είμαστε θετικοί, αισιόδοξοι και να έχουμε πίστη στον εαυτό μας.

Είναι πιο χαλαροί και κοινωνικοί

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που φαίνεται να μοιράζονται οι τυχεροί άνθρωποι είναι ότι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και απολαμβάνουν την παρέα των άλλων. «Τους αρέσει να “σπάνε” τη ρουτίνα, είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν νέες γνωριμίες με ανθρώπους έξω από το κοινωνικό τους δίκτυο» λέει η Tania Luna ερευνήτρια του Hunter College της Ν. Υόρκης. Εκτός όμως από αυτό φαίνεται να έχουν μια πιο χαλαρή και φιλοσοφημένη στάση απέναντι στη ζωή. Θέτουν στόχους αλλά δεν θεωρούν ότι η επίτευξή τους είναι μονόδρομος. Αντίθετα πιστεύουν ότι μπορούν να τους προσεγγίσουν μέσα από πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Αυτή τους η πεποίθηση αυξάνει τις πιθανότητες να διακρίνουν και άλλες ευκαιρίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους. Σε αυτό εξάλλου φαίνεται να συμφωνεί και ο Wiseman: «Οι τυχεροί είναι πιο χαλαροί και αυτό τους κάνει πιο ικανούς να διακρίνουν τις ευκαιρίες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Βάζουν περισσότερη ποικιλία και νέες εμπειρίες στη ζωή τους και αυτό αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης και μεγιστοποίησης τυχαίων ευκαιριών». Διατηρώντας την καλή τους διάθεση και μια θετική στάση απέναντι στα πράγματα καταφέρνουν να αρπάζουν περισσότερες ευκαιρίες. Έρευνα του Παν/μίου του Τορόντο έδειξε πώς οι ευδιάθετοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερες οπτικές πληροφορίες ενώ οι πιο στενάχωροι είναι κλεισμένοι στον κόσμο τους και δεν παρατηρούν τι συμβαίνει δίπλα τους. Ιδιαίτερα μάλιστα οι αγχώδεις έχουν πολύ περιορισμένη οπτική επειδή το άγχος τους κάνει να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε πιθανούς κινδύνους και έτσι χάνουν πολλά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Τι μας διδάσκουν: Να είμαστε κοινωνικοί, ευχάριστοι, με καλή διάθεση και να μην φοβόμαστε το διαφορετικό.

Τα βλέπουν όλα ροζ

Ακόμη και αν κάτι δεν πηγαίνει όπως θα ήθελαν οι τυχεροί άνθρωποι δεν το αντιμετωπίζουν σαν αποτυχία αλλά σαν ένα είδος «μεταμφιεσμένης» τύχης. Η Luna μας εξηγεί ότι: «Όταν “επαναδιαμορφώνεις” μια κατάσταση στο μυαλό σου τότε το μυαλό σου την επεξεργάζεται και την αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο». Μπορεί δηλαδή ένα αρχικά δυσάρεστο γεγονός να το επεξεργαστούμε νοητικά με τέτοιο τρόπο (π.χ. αναλύοντας τις καλές πλευρές του, απευχόμενοι ότι δεν συνέβη κάτι χειρότερο, θεωρώντας το πολύτιμη εμπειρία κ.ά.) ώστε τελικά να μας εμπνεύσει ακόμα και θετικά συναισθήματα. Αυτό ακριβώς κάνουν οι τυχεροί άνθρωποι. Όταν τους συμβαίνει κάποιο δυσάρεστο γεγονός το αντιμετωπίζουν σαν πρόκληση, σαν ίντριγκα της ζωής και συνεχίζουν να προσπαθούν. «Οι τυχεροί άνθρωποι τείνουν να κοιτάζουν τη θετική πλευρά της κακοτυχίας τους» λέει ο Wiseman «Φαντάζονται πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα ή συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους πιο άτυχους ανθρώπους. Επίσης βλέπουν μακριά. Εάν τους συμβεί μια κακοτυχία περιμένουν ότι τελικά τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν στέκονται στις κακοτυχίες του παρελθόντος αλλά επικεντρώνονται στις τυχερές στιγμές που έζησαν». Οι τυχεροί άνθρωποι γνωρίζουν ότι μέσα από την αβεβαιότητα προκύπτουν οι ευκαιρίες και ότι όσο πιο γρήγορα ξεπεράσεις μια δυσκολία τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να διακρίνεις την επόμενη μεγάλη ευκαιρία και τόσο πιο έτοιμος θα είσαι να την αδράξεις.
Τι μας διδάσκουν: Να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς να κάνουμε την επίτευξη των στόχων μας αποκλειστικό σκοπό μας. Οι ευκαιρίες κρύβονται στη διαδρομή! 

Λένε «ναι» στη διαίσθησή τους

Δυστυχώς η λογική δεν είναι πολύ «φίλη» με την τύχη σύμφωνα με την Carol Sansone καθηγήτρια ψυχολογίας στο Παν/μιο της Γιούτα: «Λογική σημαίνει ότι κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις και προσπαθείς σκληρά για να το επιτύχεις. Όμως όταν διοχετεύεις όλη σου την ενέργεια σε αυτό χάνεις το αναπάντεχο, χάνεις τα κρυφά μονοπάτια που μπορεί να σε οδηγήσουν στην επιτυχία». Και ένα από αυτά τα μονοπάτια είναι το να ακολουθούμε τη διαίσθησή μας, κάτι που υιοθετούν οι τυχεροί. Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν πώς χωρίς να το καταλάβουμε προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερες οπτικές και ακουστικές πληροφορίες απ’ ότι νομίζουμε. Το υποσυνείδητό μας τις επεξεργάζεται και προσπαθεί να μας θέσει ενώπιον των καταστάσεων με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν της λογικής, κάτι που το ονομάζουμε ένστικτο ή διαίσθηση. Συνήθως μάλιστα η φωνή της διαίσθησης ή του ενστίκτου μας είναι πολύ πιο γρήγορη και άμεση σε αυτό που συμβαίνει. Αλλά έχουμε τη συνήθεια να την καταπνίγουμε προκειμένου να ακούσουμε τη φωνή της λογικής μας. Σύμφωνα με τον Wiseman «Οι τυχεροί άνθρωποι παίρνουν επιτυχημένες αποφάσεις χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση και τα προαισθήματά τους». Προκειμένου μάλιστα να δυναμώσουν τη φωνή της διαίσθησης τους συχνά κάνουν διαλογισμό, γιόγκα ή μακρινούς, μοναχικούς περιπάτους.
Τι μας διδάσκουν: Να εμπιστευόμαστε την εσωτερική μας φωνή και να μην βιαζόμαστε να την καταπνίγουμε. Η χρυσή τομή λογικής και ενστίκτου είναι το ζητούμενο. 

Το κλαμπ των τυχερών

Μικρές ιστορίες διάσημων ανθρώπων που πέτυχαν όχι μόνο χάρη στις προσπάθειές τους…

 • Το 1865 η σύζυγος του Ulysses Grant -μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ- τον απέτρεψε από το να πάει στο Ford’s Theater μαζί με τον Αβραάμ Λίνκολν το βράδυ που δολοφονήθηκε. Αργότερα έμαθε ότι και ο ίδιος ήταν πιθανό θύμα.
 • Το 1912 ο Γουλιέλμος Μαρκόνι ο οποίος κέρδισε το 1909 το Νόμπελ Φυσικής αποφάσισε να μην αξιοποιήσει ο δωρεάν εισιτήριο που είχε για να ταξιδέψει με τον Τιτανικό επειδή είχε δουλειά και χρειαζόταν μαζί του και το στενογράφο του.
 • Το 1927 η απροσεξία του Αλεξάντερ Φλέμινγκ να ξεχάσει ένα δοκιμαστικό σωλήνα ανοιχτό και να μολυνθεί το περιεχόμενό του με μούχλα τον οδήγησε στην ανακάλυψη της πενικιλίνης. Η απροσεξία του του χάρισε το βραβείο Νόμπελ.
 • Το 1969 ο Στιβ Μακ Κουίν ήταν καλεσμένος στο σπίτι της Σάρον Τέιτ όμως τελευταία στιγμή αλλάζει γνώμη και δεν πάει. Είναι η βραδιά που η Τέιτ και άλλα τέσσερα άτομα δολοφονήθηκαν από τον Τσαρλς Μάνσον.
 • Το 1973 ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας προσλαμβάνει το νεαρό επιπλοποιό Χάρισον Φόρντ να του φτιάξει κάποια ντουλάπια. Όταν μαθαίνει ότι ο Φόρντ είναι και ηθοποιός τον καλεί να περάσει από κάστινγκ για την ταινία American Graffiti.
 • Το 1996 η φτωχή και άσημη συγγραφέας Τζέι Κέι Ρόουλινγκ στέλνει το πρώτο της βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» σε 12 εκδοτικούς οίκους εισπράττοντας ισάριθμες απορρίψεις. Ο οίκος Bloomsbury δέχεται τελικά να το εκδώσει εξαιτίας της Άλις Νιούτον της 8χρονης κόρης του προέδρου του οίκου η οποία τυχαία διαβάζει το πρώτο κεφάλαιο και απαιτεί να διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο.

Μήπως είσαι τυχερή και δεν το ξέρεις; Κάνε το τεστ!

Το τεστ βασίζεται στα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι τυχεροί άνθρωποι. Απάντησε αν συμφωνείς, διαφωνείς ή βρίσκεσαι κάπου στη μέση. 

Συμφωνώ Ίσως Διαφωνώ
1 Όταν παίζω τζόκερ ή παίρνω λαχείο θεωρώ ότι έχω τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσω όπως και οποιοσδήποτε άλλος. 
2 Καταλαβαίνω αν θα συμπαθήσω κάποιον στα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μας. 
3 Εάν τερματίσω σε μια διαδρομή 5 Km με χρόνο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, στενοχωριέμαι για λίγο όμως σύντομα το ξεπερνώ ενώ προγραμματίζω την επόμενη μου προπόνηση ώστε να διορθώσω τα λάθη μου. 
4 Οι φίλοι μου ξέρουν ότι ποτέ δεν θα αρνηθώ την πρόσκλησή τους για να πάμε σε μια συναυλία, έστω και την τελευταία στιγμή.
5 Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές η ζωή μου είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα.
6 Μπορεί να απέρριπτα μια φαινομενικά καλή δουλειά αν δεν συμπαθούσα το μελλοντικό προϊστάμενό μου. 
7 Εάν έκανα τραπέζι και το φαγητό ήταν χάλια θα με παρηγορούσε τουλάχιστον το γεγονός ότι περάσαμε καλά και γελάσαμε πολύ.
8 Κρατάω ακόμα επαφή με κάποιους παλιούς συναδέλφους.
9 Εμπιστεύομαι συχνά τη διαίσθηση μου, ειδικά για να πάρω σημαντικές αποφάσεις.
10 Εάν χαλάσουν τα σχέδιά μου για τη σαββατιάτικη έξοδό μου είτε καλώ κάποιον φίλο να έρθει από το σπίτι είτε ακόμα και βγαίνω μια βόλτα μόνος/η μου. 
11 Το αγαπημένο μου μότο είναι: «Άδραξε τη μέρα».
12 Δεν αποθαρρύνομαι από τις δυσκολίες. Καλύτερα να προσπαθήσω έστω και αν αποτύχω.
13 Καλές οι συμβουλές, αλλά κυρίως εμπιστεύομαι τον εαυτό μου.
14 Αν έβγαινα πρώτη φορά ραντεβού με κάποιον και δεν μου άρεσε δεν θα έφευγα αμέσως. Μπορεί να γινόμασταν καλοί φίλοι. 
15 Μου αρέσει να πιάνω συζήτηση με άγνωστους στο λεωφορείο ή στο σούπερ μάρκετ.

16 Σε σημαντικά γεγονότα έχω μαζί μου ένα γούρι ή φυλαχτό.

Τα αποτελέσματα

Δώσε στον εαυτό σου 2 βαθμούς για κάθε «συμφωνώ», 1 για κάθε «ίσως» και 0 για κάθε «διαφωνώ». Οι ερωτήσεις έχουν χωριστεί ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά των τυχερών ανθρώπων. Βαθμολογία μικρότερη από 5 βαθμούς σε μια κατηγορία σημαίνει ότι μπορείς να διδαχτείς αρκετά από τους τυχερούς ανθρώπους μελετώντας τη σχετική παράγραφο. 

 • Προσδοκάς την τύχη: Ερωτήσεις 1, 5, 13 και 16.
  Έπιασα _ πόντους από τους 8.
 • Είσαι χαλαρή και κοινωνική: Ερωτήσεις 4, 8, 11 και 15.
  Έπιασα _ πόντους από τους 8.
 • Τα βλέπεις όλα ροζ: Ερωτήσεις 3, 7, 10, 14.
  Έπιασα _ πόντους από τους 8.
 • Λες «ναι» στη διαίσθησή σου: Ερωτήσεις 2, 6, 9, 14.
  Έπιασα _ πόντους από τους 8.
Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *