Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Το παράδοξο χαρακτηριστικό των αληθινά έξυπνων ανθρώπων

Share

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι αληθινά έξυπνοι άνθρωποι μοιράζονται ένα χαρακτηριστικό που τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους «κοινούς» θνητούς!

Λίγο-πολύ οι ψυχολόγοι γνωρίζουν τι είναι αυτό που ευχαριστεί τον μέσο άνθρωπο: χορός, μουσική, επαφή με τη φύση, συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Αυτά τα παραπάνω ισχύουν σχεδόν για όλους εκτός από τους πραγματικά πολύ έξυπνους!

Οι αληθινά έξυπνοι άνθρωποι διαφέρουν

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology αναφέρεται ότι τα ιδιαίτερα έξυπνα άτομα δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένα όταν χρειάζεται να κάνουν παρέα με φίλους τους συχνά. Αντίθετα είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν τους αφήνουν μόνους τους στην ησυχία τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές Norman Li και Satoshi Kanazawa που ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας η επαφή με πλήθος ατόμων συνήθως κάνει τα άτομα δυστυχισμένα. Η επαφή ωστόσο με φίλους συνήθως οδηγεί στην ευτυχία -εκτός και αν κάποιος έχει υψηλή ευφυΐα.  

Είναι η εξυπνάδα αποτέλεσμα της εξέλιξης;

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί προσπάθησαν να το εξηγήσουν με τη λεγόμενη «θεωρία της σαβάνας για την ευτυχία». Σύμφωνα με αυτήν η ικανοποίησή μας από τη ζωή δεν καθορίζεται μόνο από το τι συμβαίνει στο παρόν, αλλά επηρεάζεται και από τους τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοί μας αντιδρούσαν σε κάποιο γεγονός. Η σύγχρονη ζωή μας δεν έχει σχέση με αυτή τον προγόνων μας. Τόσο ο πληθυσμός όσο και η συχνότητα με την οποία συναντάμε φίλους μας διαφέρουν. Ο μοντέρνος άνθρωπος περνά περισσότερο χρόνο με άλλα άτομα και λιγότερο με αληθινούς φίλους του, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας. Όχι όμως και οι αληθινά έξυπνοι. «Σε γενικές γραμμές τα εξαιρετικά ευφυή άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν “αφύσικες” προτιμήσεις και αξίες σε σχέση με αυτές των προγόνων μας» εξηγεί ο Kanazawa. 

Η εξέλιξη της ευφυΐας

Η ευφυΐα -θεωρούν οι ερευνητές- έχει εξελιχθεί σαν ένας ψυχολογικός μηχανισμός ώστε να επιλύονται νέα προβλήματα διαφορετικά από αυτά που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας. Για αυτούς η συχνή επαφή με φίλους και συμμάχους ήταν αναγκαία για την επιβίωσή τους. Όταν ωστόσο είσαι άτομο υψηλής ευφυΐας μπορείς να επιλύεις τα προβλήματά σου χωρίς την βοήθεια άλλων, κάτι που εξαφανίζει την σημασία της φιλίας. 

Αστικό περιβάλλον και ευφυΐα

Επειδή οι ιδιαίτερα έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με τους προγόνους τους, νιώθουν πιο άνετα στο αστικό περιβάλλον. Εξελικτικά οι άνθρωποι ζούσαμε άνετα σε ομάδες των 150: Ένα τυπικό νεολιθικό χωριό είχε περίπου 150 άτομα, οι ρωμαϊκές στρατιωτικές μονάδες αποτελούνταν από περίπου 120 ενώ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από 180. Οι σύγχρονες πυκνοκατοικημένες πόλεις θεωρείται ότι προκαλούν συναισθήματα κατάθλιψης και απομόνωσης στους κατοίκους τους επειδή δεν προάγουν τις στενές σχέσεις. Δεν νιώθουν όμως το ίδιο και οι ιδιαίτερα ευφυείς: «Σε γενικές γραμμές οι αστικοί πληθυσμοί έχουν υψηλότερη μέση ευφυΐα από τους αγροτικούς, πιθανώς επειδή τα πιο ευφυή άτομα είναι σε θέση να ζουν καλύτερα σε “αφύσικα” περιβάλλοντα με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού» υποστηρίζει ο Kanazawa.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *