Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Το μυστικό των Ιαπώνων για πιο ευτυχισμένη ζωή που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Share

Οι Ιάπωνες έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης και τη δική τους φιλοσοφία ζωής που τους έχει οδηγήσει να ζουν μια ζωή πιο ολοκληρωμενή και να φτάνουν σε βαθιά γεράματα νιώθοντας πιο γεμάτοι και ευτυχισμένοι. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Ο Ken Mogi είναι Ιάπωνας νευροεπιστήμονας, ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στην πατρίδα του τόσο για την επιστημονική του κατάρτιση όσο και για το συγγραφικό του έργο. Πρόσφατα έγραψε το πρώτο του βιβλίο στα αγγλικά το: “Awakening Your Ikigai ” όπου προσπαθεί να εξηγήσει το μυστικό της ευτυχίας και της μακροημέρευσης των συμπατριωτών του. 

Το μυστικό του Ikigai

Σύμφωνα με τον ίδιο “το μυστικό στην Ιαπωνία για να ζούμε μια πιο μακριά, πιο ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή μπορεί να συνοψιστεί σε μία και μόνο λέξη: Ikigai. Iki στα Ιαπωνικά σημαίνει “να ζεις” και gai σημαίνει “λόγος”. Με άλλα λόγια σημαίνει ο λόγος για να ζεις. Είναι μια ιδεολογία η οποία προέρχεται από την περίοδο των Heian (794 με 1185 μ. Χ.) αλλά μόνο την τελευταία δεκαετία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας”. 

Ιάπωνες, ο μακροβιέστερος λαός της γης

Όλες οι σύγχρονες έρευνες συμφωνούν, οι Ιάπωνες και ειδικότερα οι κάτοικοι της Οκινάουα είναι αυτοί που ζουν περισσότερο, υγιέστεροι και πιο ευτυχισμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή τους, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μακροζωία τους είναι αποτέλεσμα και του ιδιαίτερου τρόπου σκέψης τους και της φιλοσοφίας ζωής τους. Αν θα θέλαμε να το περιγράψουμε με μια λέξη τότε αυτή θα ήταν το: Ikigai. Στο βιβλίο του ο Mogi μιλά για έναν ψαρά 101 ετών, ο οποίος πρέπει να πιάσει ψάρια για την οικογένειά του τρεις φορές την εβδομάδα, μια γυναίκα 102 ετών που ζει για να βλέπει την τρισέγγονή της αφού αυτό της δίνει “μοναδική ευτυχία που την ανεβάζει στα ουράνια”, ένα δάσκαλο του καράτε 102 ετών ο οποίος συνεχίζει να διδάσκει καθημερινά ακόμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, διακατέχονται από μια έντονη αίσθηση χρέους και προσφοράς που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους δίνει κίνητρο για να ζουν.

Πώς να βρεις και εσύ το δικό σου Ikigai

Σύμφωνα με τον Mogi όπως γράφει στο βιβλίο του “Awakening your Ikigai” όλοι μας μπορούμε να ωφεληθούμε αν βρούμε το δικό μας Ikigai, τον δικό μας σκοπό ζωής. Για κάποιους είναι πιο εύκολο, για κάποιους άλλους λίγο πιο δύσκολο, όμως όλοι μπορούμε τελικά να το βρούμε. Για να βοηθηθούμε προτείνει μάλιστα τα εξής: 

Ξεκίνα από χαμηλά

Για όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας είναι σημαντικό να ξεκινάμε από χαμηλά και να προχωράμε αργά χτίζοντας με προσοχή το δρόμο μας, βήμα βήμα. 

Απελευθερώσου

Όταν απελευθερώνεις τον εαυτό σου αφήνεις πίσω σου όλες τις εμμονές σου και αντικρύζεις τα πράγματα γύρω σου με πιο θετική ματιά. Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει πρώτα να αποδεχτείς τον ίδιο σου τον εαυτό όπως είναι, με τα καλά και τα άσχημά του. Να αγαπήσεις εσένα όπως είσαι, να νιώσεις χαρούμενη για σένα. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους. 

Βρες την αρμονία

Δεν μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου εάν καβγαδίζεις ή διαφωνείς συνεχώς με τους ανθρώπους γύρω σου. Δημιουργώντας ένα σύνολο συνεργατών γύρω σου, μια μικρή κοινότητα, θα μπορέσεις να λάβεις όλη την υποστήριξη που χρειάζεσαι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. 

Η ευτυχία των μικρών πραγμάτων

Η ευτυχία δεν κρύβεται στα μεγάλα και στα μακρινά, στα άπιαστα όνειρα. Η ευτυχία είναι παντού γύρω μας και κρύβεται στα μικρά και ασήμαντα, σε ένα χάδι από το πρόσωπο που αγαπάμε, σε μια κούπα καφέ όταν την χρειαζόμαστε, σε μια αχτίδα ήλιου μέσα σε μια συννεφιασμένη μέρα. Όλα αυτά τα “ασήμαντα” θα πρέπει να είναι ο λόγος που σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι σου κάθε πρωί. 

Να είσαι παρόν στο εδώ και στο τώρα

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό από όλα προκειμένου να βρεις το δικό σου Ikigai, το δικό σου σκοπό ζωής. Να ζεις τη στιγμή, να ζεις το εδώ και το τώρα, να δίνεις όλη σου την προσοχή στην παρούσα στιγμή και αυτό να το κάνεις κάθε μέρα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *