Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Το μυστικό μιας ερωτικής σχέσης; Να μιλάτε την ίδια γλώσσα αγάπης

Share

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση είναι να «μιλούν» και οι δύο σύντροφοι  την ίδια γλώσσα αγάπης υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ας δούμε όμως τι εννοούν…

Δεν είναι μόνο τα επιτυχημένα ραντεβού και το ερωτικό πάθος που μπορούν να κρατήσουν ζωντανή μια σχέση στο πέρασμα του χρόνου, υποστηρίζει ο Δρ Gary Chapman, συγγραφέας της γνωστής σειράς βιβλίων «The five love languages» (μτφ: Οι πέντε γλώσσες της αγάπης). Με τα βιβλία του αυτά προσπάθησε να βοηθήσει τους αναγνώστες του να μάθουν να εκφράζουν και να δέχονται  τις γλώσσες της αγάπης, καθότι υποστηρίζει ότι αυτό είναι το μυστικό μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης. Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να κάτσεις ξανά στα θρανία! Άλλο είναι το νόημα και μάλιστα αρκετά απλό.

Μαθαίνοντας τη γλώσσα της σχέσης

Ο Chapman ισχυρίζεται ότι χρειάζεται να ανακαλύψεις σε ποια ερωτική γλώσσα εσύ και ο σύντροφός σου ανταποκρίνεστε καλύτερα και μετά να την εξασκήσετε.  Το να γνωρίζεις την ερωτική γλώσσα στην οποία εκφράζεται ο σύντροφός σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη σχέση σας. Χωρίς αυτό μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι ή να παραβλέπεις τον τρόπο που σου δείχνει το πόσο σε αγαπά και σε στηρίζει, με πολύ άσχημα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο διαζύγιο ή στο χωρισμό.  

Ποιες είναι οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Λόγια επιβεβαίωσης

Πρόκειται για λεκτικές εκφράσεις που δείχνουν φροντίδα και στοργή στην καθημερινότητα: «Σε ευχαριστώ που έπλυνες τα πιάτα». «Ήσουν πολύ όμορφη/ος σήμερα». «Ευχαριστώ που έβαλες τα παιδιά για ύπνο». Κάποιος, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά τη συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης μπορεί να πληγώνεται ιδιαίτερα και να στενοχωριέται όταν νιώθει ότι τον προσβάλουν ή του μιλούν απότομα. 

Δώρα

Αντικείμενα ή πράξεις που κάνουν τον σύντροφό σου να νιώσει ότι τον προσέχεις ή εκτιμάς κάτι που κάνει. Να τον παρακολουθήσεις σε κάποια ερασιτεχνική παράσταση για παράδειγμα ή να πανηγυρίσεις μαζί του γιατί πήρε προαγωγή στη δουλειά του. Για κάποιον που μιλά τη συγκεκριμένη γλώσσα αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το να του προσφέρεις λουλούδια ή ένα βιβλίο για δώρο. Η απουσία τέτοιου είδος χειρονομιών από την καθημερινή ζωή ή το να ξεχάσει ο άλλος κάποια σημαντική επέτειο τον πληγώνει  βαθιά ακόμα και αν δεν το εκφράσει.

Πράξεις φροντίδας

Ενέργειες δηλαδή που δείχνουν τη διάθεσή σου να κάνεις κάτι χρήσιμο και ευγενικό για τον σύντροφό σου: Να ξυπνήσεις για να αλλάξεις το μωρό τη νύχτα, για παράδειγμα, ώστε αυτός να συνεχίσει τον ύπνο του. Να πλύνεις τα πιάτα γιατί αυτός είναι κουρασμένος. Να απλώσεις τα ρούχα επειδή τον έχει πάρει ο ύπνος στην πολυθρόνα. Εάν ο σύντροφός σου εκτιμά τις πράξεις φροντίδας τότε η έλλειψη πρακτικής στήριξης από μέρους σου ή οι αμφιβολίες γι’ αυτόν μπορούν να είναι καταστροφικές για τη σχέση.

Ποιοτικός χρόνος

Μπορεί οι υποχρεώσεις να στραγγαλίζουν τον ελεύθερο χρόνο ωστόσο η διάθεση να μοιραστείς κάτι με τον σύντροφό σου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μια βόλτα με τα πόδια μετά το φαγητό, μια εκπομπή που θα παρακολουθήσετε αγκαλιά στον καναπέ (ακόμα και αν τον έναν από τους δύο τον πάρει ο ύπνος), τα σαββατιάτικα ψώνια στο σούπερ μάρκετ που συνοδεύονται και με έξοδο για καφέ, δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση να ενεργείτε σαν ζευγάρι ακόμα και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες. Η ύπαρξη ενός αποστασιοποιημένου και απόμακρου συντρόφου μπορεί να επιφέρει μεγάλη ρήξη στη σχέση, αφού ο άλλος θα νιώθει παραμερισμένος και αόρατος.

Φυσική επαφή

Μιλάμε για σωματικές εκφράσεις αγάπης όχι απαραίτητα μόνο σεξουαλικές. Ένα άγγιγμα των χεριών, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χάδι δείχνουν ότι υπάρχει έντονο συναίσθημα, ότι ο άλλος λογαριάζεται ως σύντροφος αληθινός και όχι μόνο ως παρουσία. Η απουσία κάποιου είδους φυσικής επαφής μπορεί να κάνει αυτόν για τον οποίο είναι σημαντική αυτού του είδους η γλώσσα αγάπης, να νιώθει μοναξιά, απομόνωση και θλίψη. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *