Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τι να κάνεις όταν βαριέσαι και δεν θέλεις να κάνεις τίποτα

Share

Τι κάνεις αλήθεια όταν βαριέσαι και δεν θέλεις να κάνεις τίποτα; «Τι ερώτηση» θα μου απαντήσεις. «Μα φυσικά, τίποτα!» Γι’ αυτές τις φορές λοιπόν που η ανία σε κυριεύει, έχω να σου προτείνω τα εξής…

Η λέξη που μπορεί να περιγράψει το πώς νιώθεις είναι μία: «Βαρεμάρα» γιατί ακόμη και η «ανία» δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο πόσο πολύ δεν θέλεις να κάνεις τίποτα και να δεις κανέναν. Όταν αυτό συμβαίνει περιστασιακά και κρατά λίγο, είναι φυσιολογικό και απόλυτα ανθρώπινο. Μπορεί να ευθύνεται το άγχος, η κούραση, οι πολλές ευθύνες. 
Και το νευρικό σου σύστημα πρέπει να ξεκουραστεί-Πώς θα το βοηθήσεις

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα

Κάνε ένα διάλειμμα

Εάν οι ευθύνες, οι οικογενειακές και επαγγελματικές  υποχρεώσεις, ή κάποιο έντονο συναισθηματικό στρες σε έχουν πιέσει πολύ μάλλον είναι ώρα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα. Το χρειάζεσαι προκειμένου να αναζωογονηθείς πνευματικά και σωματικά και να μπορέσεις να σκεφτείς πιο καθαρά. Εάν νομίζεις ότι δεν το χρειάζεσαι… μάλλον κάνεις λάθος! Η υπερκόπωση, η κακή απόδοση, τα λάθη και ο συσσωρευμένος θυμός που οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της άρνησής σου. Και -πίστεψέ με- δεν αξίζει. Χάρη θα κάνεις όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στους γύρω σου.
Κινηματογραφοθεραπεία, ένας… ψυχοθεραπευτής στο σαλόνι σου

Κάνε μια βόλτα

Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και κάθε μορφή ήπιας άσκησης (ακόμη και αν είναι ένας 10λεπτος περίπατος) μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση. Η άσκηση μας ευεργετεί με διάφορους τρόπους, αφού όχι μόνο βελτιώνει την υγεία μας αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση. Μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας, μας κάνει πιο δυνατούς σωματικά και ψυχολογικά, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας χαρίζει συναισθηματική σταθερότητα. Και αν θες οπωσδήποτε κάπου να κάτσεις και να μην κάνεις τίποτα, κάτσε σε ένα παγκάκι κάτω από ένα δέντρο. Έστω και αυτή η επαφή με τη φύση θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Δεν μπορείς να πας διακοπές; Έτσι θα νιώσεις λιγότερο μόνη

Κράτησε ημερολόγιο

Ένας από τους λόγους που η Άννα Φρανκ κράτησε ημερολόγιο είναι επειδή ήταν έγκλειστη σε ένα δωμάτιο χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα.  Δεν ξέρω αν θα γράψεις κάποιο αριστούργημα ή αν θα γίνεις διάσημος από αυτό, ωστόσο η τήρηση ενός ημερολογίου θα σε βοηθήσει να έρθεις σε επαφή με τον βαθύτερο ψυχισμό σου. Ακόμα και αν νομίζεις ότι κάθε μέρα σου είναι απίστευτα ίδια με την προηγούμενη θα σε βοηθήσει να δεις ότι δεν είναι έτσι. Κατέγραψε πώς νιώθεις: Άγχος; Θυμό; Αγωνία για κάποιο θέμα; Λύπη; Αδυναμία; Μοναξιά; Καθένα από αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κυριαρχεί στις σκέψεις σου και να σε αποσπά από το να θέλεις να κάνεις κάτι άλλο. Κατανοώντας τι κρύβεται πίσω από τα συναισθήματά σου μπορεί να σε βοηθήσει είτε να βρεις πιθανές λύσεις είτε να αποδεχτείς ότι ορισμένα πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό σου.
Πόσο ανοιχτή είσαι σε νέες εμπειρίες; Κάνε το τεστ!

Κάνε διαλογισμό

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν κάνοντας διαλογισμό κάνεις κάτι, γιατί το νόημα είναι ότι δεν κάνεις απολύτως τίποτα, ούτε καν σκέφτεσαι. Μπορεί να ακούγεται εύκολο όταν η διάθεσή σου είναι ότι δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, στην πράξη όμως θα δεις ότι δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με έρευνες κάνοντας 13 λεπτά διαλογισμό την ημέρα μειώνεται το άγχος και η κακή μας διάθεση, μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα στους στόχους μας, βελτιώνεται η μνήμη μας και η ποιότητα της δουλειάς μας.
Εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσεις με κέφι τη μέρα σου

Μίλα σε κάποιον

Όταν βαριέσαι και δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, μια καλή ιδέα είναι να μιλήσεις σε έναν φίλο, γνωστό ή συγγενή. Η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου γύρω σου ατόμων -που συμπαθείς και που νιώθεις ότι έχεις πράγματα να μοιραστείς- μπορεί να σε βοηθήσει νιώσεις καλύτερα, να αποκτήσεις ενέργεια, ή ακόμη και να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.
Έχεις κατάθλιψη; Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Άκου μουσική

Ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική μπορείς να νιώσεις πιο ήρεμη, πιο ενεργητική, πιο συγκροτημένη, πιο δυναμική, ανάλογα με το είδος που σου αρέσει. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το ότι η μουσική επιδρά ευεργετικά και στον εγκέφαλό μας βελτιώνοντας τις λειτουργίες της προσοχής και της μνήμης.
Κόψε τις δικαιολογίες και κυνήγησε τα όνειρά σου

Διάβασε ένα βιβλίο

Δεν είναι ντροπή να βαριέσαι από καιρό σε καιρό, ούτε το να μην θέλεις να κάνεις τίποτα παρά μόνο να ξαπλώσεις στον καναπέ σου. Εάν όμως νιώθεις ενοχές επειδή βρίσκεσαι σε αυτή τη διάθεση τότε διάβασε ένα βιβλίο. Η ανάγνωση ενός βιβλίου δυναμώνει τον εγκέφαλο, αυξάνει την ικανότητά μας να συμπάσχουμε, βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού των νοητικών μας ικανοτήτων λόγω γήρανσης. Αναμφίβολα είναι ο καλύτερος τρόπος να μην κάνουμε κάτι όταν δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα!
Οι αναπάντεχοι τρόποι που σε ωφελεί το διάβασμα

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *