Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τι με έμαθαν τα ζώα – Ο δικός μου οδηγός επιβίωσης για μια πιο ήρεμη ζωή

Share

Τι κι αν είναι τετράποδα; Τι κι αν έχουν τη δική τους γλώσσα και η επικοινωνία μας βασίζεται σε έναν ιδιόμορφο σωματικό τρόπο επικοινωνίας; Τα ζώα μας μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα για μια ζωή πιο απλή, με λιγότερο στρες και σίγουρα πιο ευτυχισμένη.

Ανέκαθεν θεωρούσα το κατοικίδιό μου συγκάτοικο και μέλος της οικογένειας, και πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη. Πιστεύω ότι όλοι οι συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες δένονται παράφορα με το ζώο τους και θεωρούν τη φροντίδα και την ευζωία τους σημαντική υπόθεση. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο ότι δεν είμαι εγώ που τα φροντίζω, αλλά μάλλον αυτά φροντίζουν εμένα. Το άγχος μου εξαφανίζεται ως δια μαγείας όταν επιστρέφω στο σπίτι κουρασμένη, είναι πάντα δίπλα μου όταν είμαι άρρωστη, «σκουπίζουν» τα δάκρυά μου όταν νιώσουν τον πόνο μου και μου συμπαρίστανται σε όλες τις στιγμές της ζωής μου. Και είναι από αυτά που έχω πάρει μερικά από τα πιο σοφά διδάγματα για το πώς πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου και την υγεία μου, σωματική και ψυχική. Δες λοιπόν τι μαθήματα πήρα από τα κατοικίδιά μου και μάλιστα επιβεβαιωμένα από την επιστήμη…

Να μην κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Όταν το ζωάκι μας είναι απασχολημένο με κάτι είναι προσηλωμένο και τίποτα δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το ισχυριστώ για πολλούς ανθρώπους, ούτε φυσικά για μένα. Οι περισσότεροι οδηγούμε ενώ μιλάμε στο κινητό, τρώμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση, συζητάμε ενώ είμαστε στον υπολογιστή. Μελέτη του Παν/μίου Stanford υποστηρίζει ωστόσο ότι όσοι αφοσιώνονται σε μία και μόνο εργασία προκειμένου να την ολοκληρώσουν, είναι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε σχέση με όσους κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα έστω κι αν τελειώνουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Να είμαι κοινωνική

Ίσως να μην έχουμε ουρά για να κουνήσουμε όταν συναντούμε τους φίλους μας, αλλά η συναναστροφή και η λεκτική επικοινωνία έστω και από το τηλέφωνο μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. Μελέτη Αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που διέθεταν ευρύ κοινωνικό κύκλο είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν είχαν φίλους ή είχαν ελάχιστους.

Να παίρνω που και που έναν υπνάκο

Δεν είμαι ο τύπος που του αρέσει η μεσημεριανή σιέστα, ωστόσο πολλές φορές με έχει νανουρίσει η βαθιά ανάσα του τετράποδου μου ενώ παίρνει τον υπνάκο του κατά τη διάρκεια της μέρας; Και… πολύ καλά κάνω, αφού σύμφωνα με πολλές έρευνες ο μεσημεριανός σύντομος ύπνος όχι μόνο αυξάνει την απόδοσή μας και μας κάνει πιο δραστήριους για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά και μειώνει κατά 37% τις πιθανότητες να υποστούμε καρδιακό επεισόδιο.

Μπιάνκα, Λετίτσια και Λόλα

Να ζω τη στιγμή

Τα σκυλιά μου ζουν για την παρούσα στιγμή και μόνο. Δεν αγχώνονται για το τι θα γίνει μετά ή για το τι έχει προηγηθεί. Τα ενδιαφέρει μόνο το τώρα και έχουν απόλυτο δίκιο! Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ με τίτλο «Ένας αφηρημένος νους είναι ένας δυστυχισμένος νους», οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν κάνουν δραστηριότητες που απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση όπως π.χ. σεξ ή γυμναστική. Το να αφήνουμε το μυαλό μας να «περιπλανάται» σε άσχετα με την εργασία εκείνης της στιγμής θέματα, μας κάνει στην πραγματικότητα δυστυχισμένους.

Να μην κρατάω το θυμό μου

Σπάνια τα σκυλιά ή ο γάτος μου παραμένουν παραπάνω από 10-15 λεπτά θυμωμένα ή στενοχωρημένα. Εν αντιθέσει με εμένα, τον… «ανθρώπό» τους που παλιότερα κράταγα την πίκρα ή το θυμό μου για ώρες ή ακόμα και για μέρες ή χρόνια. Λάθος… Μεγάλο λάθος… Ο χρόνιος θυμός συνδέεται με καρδιαναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η συγχώρηση απαλύνει τον πόνο και διώχνει το στρες. Μάλιστα αυτοί που συγχωρούν και συνεχίζουν τη ζωή τους θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

Να είμαι ευγνώμων

Η γάτα μου τρίβεται ναζιάρικα στα πόδια μου όταν σερβίρω το φαΐ της, ενώ τα σκυλιά μου κουνάνε ενθουσιασμένα την ουρά τους αν παίξω μαζί τους. Είναι ο τρόπος τους να μου πουν «ευχαριστώ» ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα και φαίνεται ότι αυτό τα κάνει ευτυχισμένα. Το ίδιο ισχύει για μένα και για όλους μας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευτυχίας, γι’ αυτό και προτείνουν να διατηρούμε ένα ημερολόγιο «ευγνωμοσύνης». Όσοι το κάνουν αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, γυμνάζονται περισσότερο και παραπονιούνται λιγότερο.

Να χαϊδεύω και να αγκαλιάζω τους αγαπημένους μου

Τα κατοικίδιά μου απαιτούν να τα χαΐδεύω συχνά, ακόμα και συνέχεια. Θέλουν αγκαλιά, θέλουν να κάτσουν στα πόδια μου, θέλουν να με αγγίζουν όταν βλέπω ταινία ή δουλεύω στον υπολογιστή. Είναι κάτι που τους δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους τους. Η σωματική επαφή έχει μεγάλη σημασία για την καλή ψυχολογική μας κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και το άσθμα. Μάλιστα η αγκαλιά και τα χάδια από κάποιον που αγαπάμε έχουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και δρουν πιο ανακουφιστικά.

Μπιάνκα, Λόλα, Λου πάντα έτοιμες για νέες περιπέτειες

Να δείχνω την αγάπη μου

Τα ζώα μου μου δείχνουν την αγάπη τους με κάθε τρόπο και με κάθε αφορμή, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Είναι κάτι που θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς εάν επιζητούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με αυτούς που αγαπάμε. Ένα χαμόγελο, ένα χάδι, ένα «ευχαριστώ», όλες αυτές οι μικρές συμβολικές χειρονομίες στοργής και ενδιαφέροντος έχουν μεγάλη σημασία ιδιαίτερα όσον αφορά τη σχέση με το σύντροφό μας.

Ποτέ δεν είμαι αρκετά μεγάλη για παιχνίδι

Τίποτα δεν έκανε πιο χαρούμενη τη Λόλα από το να κυνηγάει το μπαλάκι της ακόμα και λίγες μέρες πριν πεθάνει στην ηλικία των 15 ετών. Η σκέψη και μόνο ότι θα παίζαμε με το παιχίδι της της έδινε ζωή και ενέργεια, και μαζί έδινε και σε εμένα αλλλά και σε όλους όσους έπαιζαν μαζί της. Ο ενθουσιασμός της γινόταν και δικός μας, η χαρά της μας έκανε να γελάμε, η ενέργειά της έδιωχνε την κούρασή μας. Το παιχνίδι δεν είναι δικαίωμα μόνο των ζώων ή των παιδιών. Ο ψυχολόγος Stuart Brown υποστηρίζει ότι το παιχνίδι είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου εξίσου σημαντική με τον ύπνο και το φαγητό: «Το παιχνίδι μάς κάνει πιο έξυπνους, πιο δημιουργικούς, πιο ικανούς στην επίλυση προβλημάτων και πιο κοινωνικούς». Ενώ έρευνα του Καρδιολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου του Maryland, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς». Μήπως να τους ακούσουμε; Μήπως τελικά τα ζώα μας μας δίνουν τα καλύτερα μαθήματα ζωής;

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *