Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τι αποκαλύπτει ένα χαμόγελο για τη διάθεση και την προσωπικότητά σου

Share

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι τη… Μέριλιν Μονρόε το χαμόγελο είναι συνυφασμένο όχι μόνο με τη διάθεση αλλά και με την προσωπικότητα κάποιου. Δες τι μαρτυράει για σένα και πώς μπορείς να διαβάσεις το χαμόγελο των άλλων.

Γιατί οι άνθρωποι χαμογελούν; Μπορεί επειδή είναι χαρούμενοι ή ευγενικοί ή ακόμα λυπημένοι. Το χαμόγελο είναι συναρπαστικό επειδή μπορεί να είναι και διφορούμενο, συνήθως δε, κρύβει και άλλα συναισθήματα πέρα από τα φανερά, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να τα διακρίνεις. Γιατί τι θα ήταν η Μόνα Λίζα χωρίς το περίφημο, αινιγματικό μειδίαμά της που ακόμη και σήμερα απασχολεί τους ειδικούς και αναρωτιούνται τι εκφράζει; Αν και θεωρητικά είναι μια από τις πιο εύκολες και ενστικτώδεις εκφράσεις μας -αρκεί μόνο να κινήσουμε λίγους μυς στο πρόσωπό μας- εντούτοις από κοινωνικής άποψης είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στις συναναστροφές μας με τους άλλους. Ας δούμε όμως τι μπορεί να κρύβει ένα χαμόγελο.

Το χαμόγελο της ανταμοιβής

Το χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε ένα θετικό συναίσθημα: ικανοποίηση, αποδοχή, χαρά έστω και εν τω μέσω της λύπης προκειμένου να χαροποιήσουμε κάποιον άλλο.  Ενεργοποιούνται οι μύες στο στόμα και στα ζυγωματικά όπως επίσης και στα μάτια και στα φρύδια.

Της συγκατάβασης

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το χαμόγελο για να είμαστε ευγενικοί, να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους δείχνοντας καλή διάθεση και καλές προθέσεις. Είναι το κατεξοχήν είδος κοινωνικού χαμόγελου. Τα χείλη μας τραβιούνται ελαφρώς προς τα επάνω (συνήθως χωρίς να φανούν τα δόντια μας) και μπορεί να σχηματιστούν λακάκια στα μάγουλα. 

Της κυριαρχίας

Κάποιες φορές το χαμόγελό μας είναι μια έκφραση ανωτερότητας ή περιφρόνησης και χλευασμού προκειμένου να κάνουμε τους άλλους να νιώσουν πιο αδύναμοι και ευάλωτοι. Το χαμόγελο της κυριαρχίας σχηματίζεται διαφορετικά από τα προηγούμενα, είναι ασύμμετρο. Τραβιέται η μια άκρη του στόματος και σηκώνεται το φρύδι προκειμένου να αποκαλύψει μέρος από το λευκό του ματιού, έκφραση θυμού και αηδίας.

Του ψέματος

Πρόκειται για το πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο είδος χαμόγελου όπου ακόμα και οι πιο έμπειροι ειδικοί μαντεύουν σωστά μόνο στο 50% των περιπτώσεων. Υποστηρίζουν πάντως ότι σε αυτούς που λένε ψέματα συνήθως ο ζυγωματικός μυς -αυτός δηλαδή που τραβά τα χείλη προς τα πάνω για να χαμογελάσουμε- τραβιέται επανειλημμένα, κάτι που δεν συμβαίνει με αυτούς που είναι αληθινά θλιμμένοι.

Της μελαγχολίας

Το χαμόγελο μπορεί να υπάρχει ακόμα και στις πιο δύσκολες και πιο στενάχωρες στιγμές. Μπορεί να συνυπάρχει ακόμα και με τα δάκρυα. Αρκεί να θυμηθούμε τη σκηνή από την ταινία «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» όπου η Τζούλια Ρόμπερτς χαμογελά πλατιά και με δακρυσμένα μάτια λέει στον κινηματογραφικό της έρωτα: «Είμαι επίσης ένα κορίτσι που στέκεται μπροστά από ένα αγόρι, ζητώντας του να την αγαπήσει». Σύμφωνα με τους ειδικούς η ικανότητά μας να χαμογελάμε ή και να γελάμε κατά τη διαδικασία του πένθους μάς προστατεύει προκειμένου να συνέλθουμε πιο γρήγορα. Επίσης θεωρούν ότι για τον ίδιο λόγο χαμογελάμε όταν έχουμε χτυπήσει και πονάμε.




Της ευγένειας

Χαμογελάμε όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, όταν πρέπει να ανακοινώσουμε άσχημα νέα, όταν προσπαθούμε να αποκρύψουμε μια απάντηση που νομίζουμε ότι δεν θα αρέσει στον συνομιλητή μας. Το χαμόγελο της ευγένειας είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει να φανούμε πιο συμπαθητικοί και να μας εξασφαλίσει καλύτερες κοινωνικές σχέσεις όχι απαραίτητα με βαθιά συναισθήματα. Το στόμα χαμογελά αλλά τα μάτια όχι. Τα χείλη τραβιούνται αλλά δεν σχηματίζονται ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Το χαμόγελο του φλερτ

Ο έρωτας περνά από τα… χείλη και σίγουρα το χαμόγελο μας μπορεί να επηρεάσει την κρίση των άλλων και να μας κάνει πολύ πιο ελκυστικούς. Υποσυνείδητα το γνωρίζουμε και σίγουρα το χρησιμοποιούμε όταν φλερτάρουμε. Σκύβουμε ελαφρά το κεφάλι, χαμογελούμε και σηκώνουμε τα μάτια για να τον δούμε ενώ σηκώνεται ελαφρά το ένα μας φρύδι. Σίγουρα ο συνομιλητής μας δεν μας είναι αδιάφορος!

Το ντροπαλό χαμόγελο

Συχνά συνοδεύεται από ένα ελαφρύ σκύψιμο του κεφαλιού προς τα εμπρός, μια κλεφτή ματιά προς τα αριστερά και ένα ασυναίσθητο άγγιγμα του προσώπου μας. Μπορεί να γίνει με χείλη ανοιχτά ώστε να φαίνονται τα δόντια μας ή κλειστά, ενώ δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο αυτό της ευγενείας.

Του επαγγελματία

Αν είμαστε τυχεροί το συναντάμε συνήθως από πωλητές, καταστηματάρχες, υπαλλήλους, αεροσυνοδούς κ.ά. Λέω «τυχεροί» επειδή σαν λαός δεν φημιζόμαστε για την ευγένεια και το χαμόγελό μας όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουμε κάποιον ως κομμάτι της δουλειάς μας. Θεωρείται ψεύτικο παρόλα αυτά κάνει καλύτερη εντύπωση σε έναν πελάτη από τα κατεβασμένα μούτρα.  Πώς θα το αναγνωρίσεις; Οι άκρες των χειλιών σηκώνονται υπερβολικά και εκτίθενται τα δόντια ενώ η έκφραση των ματιών φαίνεται εντελώς άδεια.

Το γνήσιο ειλικρινές χαμόγελο

Πρόκειται για το χαμόγελο της ειλικρινούς ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Επηρεάζει τους μυς όλου του προσώπου: το στόμα, τα ζυγωματικά, τα μάτια. Ολόκληρο το πρόσωπο φαίνεται ξαφνικά να φωτίζεται και να λάμπει. Οι άλλοι το εκλαμβάνουν ως αξιόπιστο, αυθεντικό και φιλικό. Αυτοί που χαμογελούν συχνά έτσι έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις και πιο επιτυχημένους γάμους. Όσοι εργαζόμενοι το χρησιμοποιούν θεωρούνται πιο συμπαθητικοί και κερδίζουν περισσότερα στις πωλήσεις.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *