Τι αλλάζει στο σεξ μετά τα 35. Τέσσερα πράγματα που κανείς δεν σου έχει πει
Share
Κάθε δεκαετία της ζωής μας έχει τα δικά της μικρά, σεξουαλικά μυστικά που κάνουν το σεξ διαφορετικό και σίγουρα πιο πικάντικο και ενδιαφέρον. Το σεξ μετά τα 35 είναι σίγουρα πιο ικανοποιητικό.
Κάπου εκεί γύρω στα 35 μπορεί να παρατήρησες μικρές αλλαγές στην ερωτική σου συμπεριφορά που ίσως σε παραξενεύουν. Μπορεί να αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικές ή όχι, αν ευθύνονται σε κάποια παραξενιά δική σου ή της… μοίρας σου, αν τελικά “δουλεύουν” όλα καλά στον οργανισμό σου. Και μπορεί και να αναρωτιέσαι: Είναι τελικά πράγματι διαφορετικό το σεξ μετά τα 35 ή απλώς το φαντάζομαι; Και επειδή το σεξ αποτελεί ταμπού για τους περισσότερους, και αυτές οι αλλαγές είναι τόσο ανεπαίσθητες που δεν είσαι καν σίγουρη αν σου συμβαίνουν, μπορεί να διστάζεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές…
Η 40άρα δεν είναι απαραίτητα ίσον με δύο 20άρες
Μπορεί γενικά να υπάρχει η πεποίθηση ότι στις γυναίκες η σεξουαλική τους ωριμότητα κορυφώνεται γύρω στα 35 και μέχρι τα 45 περίπου, ωστόσο αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλες. Μετά τα 30 και μέχρι τα 50 τα επίπεδα της τεστοστερόνης (της ορμόνης του πάθους και της επιθυμίας) αρχίζουν να πέφτουν ως και 50%. Ωστόσο σε πολλές γυναίκες αυτό μπορεί να συμβεί και πιο νωρίς στη δεκαετία των 20. Αν σε αυτό προσθέσουμε το άγχος που επιφέρουν οι ευθύνες, η δουλειά, η οικογένεια, τα οικονομικά και οι άλλες δυσκολίες της καθημερινής ζωής, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη με απότελεσμα η ερωτική τους διάθεση να είναι ιδιαίτερα πεσμένη ή και ανύπαρκτη. Με άλλα λόγια όταν η καθημερινή ζωή τρελαίνεται, η σεξουαλική ζωή πάει για ύπνο!
Μπορεί να νιώθεις ξηρότητα στον κόλπο
Νιώθεις σα να πονάς κάπως κατά την επαφή, σα να σε τσούζει λίγο. Ίσως και να μην έχεις τόσα πολλά υγρά όπως παλιότερα. Δεν είσαι σίγουρη, ίσως μάλιστα να νόμισες ότι ήταν η ιδέα σου, ίσως όμως και να μην είναι. Οι περισσότερες γυναίκες με οικογένεια και παιδιά μετά τα 35 χρησιμοποιούν κάποιο μέσο αντισύλληψης, συνήθως αντισυλληπτικό χάπι. Η δουλειά των αντισυλληπτικών είναι να εμποδίσουν την ωορρηξία κάτι που μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης (ιδέ παραπάνω). Έτσι νιώθεις πιο ξηρή κατά τη διάρκεια του σεξ κάτι που είναι βέβαια αρκετά δυσάρεστο. Μην βιαστείς να διακόψεις τα αντισυλληπτικά! Απλώς χρησιμοποίησε με τον σύντροφό σου κάποια λιπαντική ουσία ή απευθύνσου στο γυναικολόγο σου για να αλλάξεις μέθοδο αντισύλληψης.
Η ουσία είναι στην ποιότητα και όχι στη συχνότητα
Πάνε αυτές οι εποχές που είχες σεξουαλική επαφή 3-4 φορές την εβδομάδα και καλό είναι να μην νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Σύμφωνα με τις έρευνες πιο ευτυχισμένα και ικανοποιημένα από τη σχέση τους δηλώνουν τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα. Έτσι λοιπόν σταμάτα να πιστεύεις τις ταινίες, τα τραγούδια και την ποπ κουλτούρα που παρουσιάζουν την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής ως ένδειξη ευτυχίας και ικανοποίησης. Απλώς να θυμάσαι ότι μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.
Η σεξουαλική κορύφωση… σε αφορά!
Είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να φτάσει σε οργασμό καθώς μεγαλώνει. Το βεβαιώνει και η National Survey of Sexual Health and Behavior (Εθνική Έρευνα Σεξουαλικής Υγείας και Συμπεριφοράς) των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί χάρη στην εμπειρία μαθαίνει πώς να το επιτύχει καλύτερα. “Στη δεκαετία των 20 οι περισσότερες γυναίκες επικεντρώνονται στην σεξουαλική επαφή ως το κλειδί για να φτάσουν σε οργασμό” αναφέρει η Alyssa Dweck, MD, γυναικολόγος. “Όμως μετά τα 35 συνειδητοποιούν ότι είναι ο συνδυασμός επαφής και σκέψης που θα τις φέρει ως εκεί που επιθυμούν να πάνε”.