Θέλεις συνεχώς να ευχαριστείς τους άλλους; 4 τρόποι να το σταματήσεις
Share
Για κάποιους είναι πολύ δύσκολο να αρνηθούν κάτι όταν γνωρίζουν ότι αυτό θα δυσαρεστήσει τον άλλο. Προτιμούν να είναι οι ίδιοι στενοχωρημένοι θυσιάζοντας τα προσωπικά τους «θέλω» παρά οι άλλοι. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων και προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστείς τους άλλους, δες 4 πρακτικούς τρόπους να το σταματήσεις.
Όλοι μας αποζητούμε την αγάπη και την αποδοχή από τους άλλους. Ορισμένοι όμως το κάνουν με πολύ μεγάλο κόστος για την δική τους ψυχική υγεία. Η ανάγκη τους να ευχαριστήσουν τους άλλους είναι προτεραιότητά τους ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να θυσιάσουν τα δικά τους «θέλω», τις δικές τους ανάγκες και πιστεύω, ακόμα και την ταυτότητά τους, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους άλλους. Είναι κάτι τόσο έντονο που μιλάνε ακόμα και για σύνδρομο, το σύνδρομο «people pleasing» (μτφ: να ευχαριστείς τους άλλους).
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θέλουν να ευχαριστούν συνεχώς τους άλλους
Αν νιώθεις συνεχώς υπεύθυνη για το πώς νιώθουν οι άλλοι, αν αισθάνεσαι την ανάγκη να συμφωνείς με όλους, αν πνίγεσαι από τον όγκο των πραγμάτων που έχεις να διεκπεραιώσεις επειδή δεν μπορείς να πεις «όχι» σε κανέναν, αν η λέξη «συγγνώμη» είναι αυτή που χρησιμοποιείς περισσότερο (ακόμα και αν δεν φταις σε τίποτα), τότε μάλλον το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους σε αφορά.
Έρευνα: Τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που δείχνουν αν θα είσαι ευτυχισμένος
Πώς μπορείς να σταματήσεις να θέλεις να ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους
Υπάρχουν μερικές εύκολες πρακτικές που μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις την τάση σου αυτή.
Πάρε τον χρόνο σου όταν σου ζητάνε να κάνεις κάτι
Μην βιάζεσαι να απαντήσεις θετικά σε οτιδήποτε σου ζητά κάποιος να κάνεις. Μπορείς απλά να πεις: «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το σκεφτώ αυτό» ή «Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου μέχρι το τέλος της ημέρας;» Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εξετάσεις τις προσωπικές σου ανάγκες και να προσδιορίσεις εάν αυτό είναι κάτι στο οποίο θέλεις να βοηθήσεις.
Πρόσεξε τις σωματικές σου αντιδράσεις
Πώς αντιδρά το σώμα σου όταν κάποιος σου ζητά μια χάρη; Πηδάς ενθουσιασμένη ή μήπως νιώθεις το σώμα σου να τσιτώνει και τους μυς σου να σφίγγονται; Ή μήπως ακόμα χειρότερα νιώθεις να σου κόβεται η ανάσα και να σε πιάνει ναυτία; Εντάξει, δεν προκαλούν όλες οι καταστάσεις τόσο έντονο άγχος, αλλά αν ποτέ παρατηρήσεις ότι το σώμα σου ανταποκρίνεται με αρνητικό τρόπο, αυτό θα πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου πριν απαντήσεις.
Το «όχι» είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση
Εάν αποφασίσεις ότι θέλεις και μπορείς να κάνεις κάτι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς λες «ναι» και είναι όλοι χαρούμενοι! Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να απαντήσεις αρνητικά; Το «όχι» σου δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια/ες δικαιολογία/ες; Ε, λοιπόν όχι! Το «όχι» είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση από μόνο του και δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από καμιά συγγνώμη, εξήγηση ή θλίψη. Η ανάγκη μας για εξηγήσεις είναι συνήθως μέρος της επιθυμίας μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι σκέφτονται θετικά για μας.
Μην νιώθεις ενοχές
Εάν αποφασίσεις ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον και έχεις αρνηθεί, μην χάνεις την υπόλοιπη μέρα σου νιώθοντας ενοχές και έχοντας τύψεις. Συνέχισε τη μέρα σου φυσιολογικά και προσπαθώντας να περάσεις ευχάριστα! Μην αμφισβητείς την απόφασή σου, ούτε να αναρωτιέσαι για το τι μπορεί να σκέφτονται για εσένα. Θα έχεις άλλες ευκαιρίες να πεις «ναι» και να βοηθήσεις στο μέλλον. Γιόρτασε αυτήν τη μικρή σου νίκη, πες μπράβο στον εαυτό σου και προχώρησε με χαμόγελο στη μέρα σου.