Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τακτοποίησε το μυαλό σου, γίνε ευτυχισμένη

Share

Δεν θα άφηνες ποτέ το σπίτι σου βρώμικο και ακατάστατο. Γιατί το κάνεις για το μυαλό και τις σκέψεις σου;

Όπως ακριβώς τακτοποιούμε τις ντουλάπες μας δύο φορές το χρόνο, κρύβοντας τα εκτός εποχής ρούχα, κρεμώντας αυτά που χρειαζόμαστε και χαρίζοντας ή πετώντας αυτά που μας είναι άχρηστα, έτσι πρέπει να κάνουμε με το μυαλό, τις σκέψεις, το χρόνο και τη ζωή μας. Γιατί το λιγότερο πολύ συχνά είναι καλύτερο.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι ένα ακατάστατο σπίτι ή εργασιακός χώρος προκαλεί άγχος και στρες σε αυτούς που κατοικούν ή εργάζονται εκεί. Μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου DePaul βρήκε ότι η ακαταστασία συνδέεται με αναβλητικότητα και έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς επίσης και με ανεβασμένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους). Φαίνεται όμως ότι και το μυαλό μας χρειάζεται συχνά «τακτοποίηση».

Η «ακαταστασία» του μυαλού

Όπως φαίνεται η ψυχική «ακαταστασία» είναι ιδιαίτερα αγχογόνος και καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας.  «Πήραν τις επιθυμίες μας και μας είπαν ότι είναι ανάγκες» ισχυρίζεται ο Joseph Ferrari επικεφαλής της έρευνας DePaul. «Γι’ αυτό και τελικά καταλήγουμε να έχουμε όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, οι οποίες όμως δεν προσθέτουν αξία στην ζωή μας. Αντιθέτως μας γεμίζουν βάρη και άγχη». Είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότερες δραστηριότητες, υποχρεώσεις, ευθύνες (διάλεξε εσύ την λέξη) έχουμε τόσο πιο ακατάστατο είναι το μυαλό μας. Και όπως ξέρουμε ένα διασκορπισμένο σε χίλια πράγματα μυαλό είναι ένα δυστυχισμένο μυαλό.

Θέτοντας προτεραιότητες

Δυστυχώς φαίνεται ότι η υπεραπασχόληση είναι η ασθένεια της σύγχρονης εποχής και καταστρέφει αρχικά την ψυχική μας υγεία ενώ πιο μακροπρόθεσμα και την σωματική, -είναι γνωστό το πόσο το άγχος επιβαρύνει τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά. Είναι λοιπόν ώρα να θέσουμε προτεραιότητες σε αυτά που θεωρούμε «απαραίτητα» και «αναγκαία» και να ανακαλύψουμε ανάμεσά τους τα πραγματικά σημαντικά. Όπως έχει δηλώσει και ένας από τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους που υπήρξαν ποτέ, ο Eliud Kipchoge: «Το νόημα στην ζωή είναι να είσαι ευτυχισμένος. Έτσι λοιπόν πιστεύω σε ένα απλό, χαμηλό προφίλ. Να ζεις απλά, να ασκείσαι σκληρά και να έχεις μια έντιμη ζωή. Τότε είσαι ελεύθερος». Όταν αρχίζεις να θέτεις προτεραιότητες για τα σημαντικά δεν γίνεσαι μόνο πιο ευτυχής, γίνεσαι και πιο αποδοτικός. Όταν ασχολείσαι μόνο με τα πράγματα που έχουν σημασία για σένα και δεν σκορπιέσαι δεξιά και αριστερά, τότε έχεις την ευκαιρία να γίνεις πραγματικά καλός και να εξελιχθείς.

Τακτοποιώντας τη ζωή μας

Φυσικά δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν άλλωστε έχουμε περάσει τόσα χρόνια θεωρώντας πολλά περιττά ως αναγκαία, δεν είναι εύκολο να τα ξεφορτωθούμε εν μια νυκτί. Ο Brad Stulberg, performance coach και συγγραφέας προτείνει την εξής μέθοδο 3 βημάτων αξιολόγησης των αναγκών μας στο βιβλίο του «Peak Performance: Elevate Your Game, Avoid Burnout, and Thrive with the New Science of Success».

  • Φτιάξε μία λίστα με τις πιο σημαντικές αξίες σου ή με τα πέντε πιο σημαντικά για σένα πράγματα. Αυτά πρέπει να είναι ο κινητήριες αρχές σου στη ζωή.
  • Κατέγραψε πώς κατανέμεις το χρόνο σου μια συνηθισμένη σου μέρα. Αν δεν έχεις μια «συνηθισμένη» μέρα, κατέγραψε για τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες. Πόσες από τις καθημερινές σου δραστηριότητες είναι σύμφωνες με τις αξίες σου, έτσι όπως τις έχεις ορίσει η ίδια στο πρώτο βήμα; Ποιες από αυτές δεν συμβαδίζουν με αυτές; Αυτές θα πρέπει να τις κόψεις.
  • Για κάθε νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται στο δρόμο σου, ρώτα τον εαυτό σου: «Εάν δεχτώ να το κάνω αυτό, σε τι θα πρέπει να πω “όχι”;» Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να σε απασχολήσει πολύ. Γιατί όταν πρέπει να ανταλλάξεις κάτι που αγαπάς πολύ με κάτι άλλο, τότε το σκέφτεσαι σοβαρά για να δεις αν πραγματικά αξίζει. Είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βοηθηθείς ώστε να μην μπλέκεις με πολλά και χρονοβόρα αλλά και για να προφυλαχθείς από τον ενθουσιασμό που προκαλεί το καινούριο αλλά σε βάθος χρόνου ασήμαντο.

Είναι μια διαδικασία που μπορείς να την κάνεις 1-2 φορές το χρόνο όπως ακριβώς κάνεις και με τις ντουλάπες σου: Σημαντικό, αδιάφορο, αχρείαστο.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *