Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Αυτά είναι τα λάθη στις zoom συναντήσεις σου-Πώς θα τα διορθώσεις

Share

Όλοι ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες όπου θα μπορέσουμε να συναντήσουμε τους φίλους και τους συναδέλφους μας από κοντά. Μέχρι τότε όμως έχουμε το zoom… Ας διορθώσουμε λοιπόν τα λάθη μας για να κάνουμε τις βιντεο-συζητήσεις μας καλύτερες!

Αισίως φτάσαμε στον δεύτερο μήνα του 2021 ωστόσο τα μέτρα είναι ακόμα σκληρά αναγκάζοντάς μας να επικοινωνούμε είτε για δουλειά είτε διασκέδαση μέσω zoom ή κάποιας παρεμφερούς πλατφόρμας. Ο τρόπος αυτός όμως κρύβει πολλές παγίδες καθότι λίγοι γνωρίζουν πραγματικά πώς να τον χρησιμοποιούν επικοινωνιακά. Έτσι συχνά κάνουμε στις συναντήσεις μας στο zoom κάποια λάθη που μπορεί να κάνουν τους συνομιλητές μας να βαρεθούν. Δες ποια είναι αυτά καθώς και πώς μπορείς να τα διορθώσεις.

Λάθος στο zoom #1: Δεν κοιτάζεις τον συνομιλητή σου στα μάτια.

Τα «μάτια» του συνομιλητή μας στο βίντεο είναι η κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού μας. Αντί δηλαδή να κοιτάμε την εικόνα τη δική μας ή του συνομιλητή μας στην οθόνη κοιτάζουμε τον φακό της κάμεράς μας. Αρχικά φαίνεται παράξενο γιατί είναι εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει, οι συνομιλητές μας ωστόσο θα έχουν πραγματικά την αίσθηση ότι τους βλέπουμε και θα μας προσέχουν καλύτερα.
Πώς θα το διορθώσεις: Σαν γενικό κανόνα εφάρμοσε το εξής: Χρησιμοποίησε το 90% του χρόνου σου κοιτώντας τους άλλους μέσω της κάμερας και το υπόλοιπο 10% για να ελέγξεις τους συνομιλητές σου ότι σε παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι είσαι εκεί.

Λάθος στο zoom #2: Η φωνή σου είναι αδιάφορη και φλατ.

Όταν μιλάμε από κοντά με τους φίλους και τους συνεργάτες μας η φωνή μας αλλάζει συνεχώς σε ταχύτητα, ρυθμό, ένταση, εκφραστικότητα. Αυτή η ποικιλία είναι πολύ σημαντική γιατί κάνει τον λόγο μας ενδιαφέροντα καθώς και πιο πλούσιο σε συναισθήματα και νοήματα. Συχνά όμως στις επαγγελματικές βιντεοκλήσεις ο λόγος μας γίνεται ξύλινος και αδιάφορος είτε επειδή είμαστε πολύ αγχωμένοι είτε επειδή δεν γνωρίζουμε καλά το θέμα.
Πώς θα το διορθώσεις: Μία είναι η λύση: Πρόβα πριν την βιντεο-συνάντηση και καλή γνώση του αντικειμένου μας.

Λάθος στο zoom #3: Κάνεις παρουσίαση ή μιλάς στους άλλους διαβάζοντας τις σημειώσεις σου.

Το ότι επικοινωνούμε με τους άλλους μέσω ίντερνετ δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να γίνουμε γνώστες του αντικειμένου για το οποίο θα συζητήσουμε. Σκέψου ότι όλοι άφησαν τις δουλειές τους προκειμένου να αφιερωθούν σε αυτό, επομένως θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον για να το ευχαριστηθούν τουλάχιστον. Και δεν θα μπορέσει να συμβεί αυτό αν εμείς δεν γνωρίζουμε τι να πούμε ή αν τους διαβάζουμε συνέχεια τις σημειώσεις μας.
Πώς θα το διορθώσεις: Χρειάζεται καλή μελέτη του αντικείμενου της συζήτησης από πριν ενώ αν οι ίδιοι κάνουμε την παρουσίαση καλό είναι να γνωρίζουμε σχεδόν απέξω την ομιλία μας.

Λάθος στο zoom #4: Το φόντο πίσω μας είναι πολύ λεπτομερές και τραβάει την προσοχή

Ομολογώ ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον να χαζεύεις τα σπίτια των συνομιλητών σου κατά τη διάρκεια μιας βιντεο-συνάντησης, ωστόσο δεν είναι ότι καλύτερο για την ίδια την συζήτηση. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους συνομιλητές μας να ενδιαφερθούν γι’ αυτά που λέγονται, όχι για το τι υπάρχει πίσω και γύρω μας.
Πώς θα το διορθώσεις: Διάλεξε ένα απλό φόντο αλλά όχι τόσο απλό όσο έναν άσπρο τοίχο που θα κάνει την εμφάνισή σου βαρετή. Εάν επιλέξεις μια βιβλιοθήκη φρόντισε να στέκεσαι αρκετά πιο μπρος ώστε να έχεις ένα πολύχρωμο φόντο, όμως οι συνομιλητές σου να μην μπορούν να διαβάσουν τους τίτλους των βιβλίων. 

Λάθος στο zoom #5: Ο φωτισμός δεν είναι προσεγμένος.

Εάν ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, θα μας διακρίνουν με δυσκολία στην βιντεοκλήση. Ενώ αν είναι πολύ δυνατός θα φαινόμαστε σχεδόν «καμένοι». Επίσης το να στεκόμαστε με την πλάτη στο παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα προκειμένου να έχουμε ωραίο φόντο, μας καταδικάζει στο να φαινόμαστε οι ίδιοι σκοτεινοί. Και κακά τα ψέματα… Δεν θέλουμε κανείς να ενδιαφέρεται για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά γι’ αυτά που έχουμε να πούμε.
Πώς θα το διορθώσεις: Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις ειδικά φώτα. Απλώς τοποθέτησε την κάμερά σου απέναντι σε ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, άναψε και μια λάμπα μπροστά σου και είσαι έτοιμη! Με αυτόν τον τρόπο θα φωτίζεσαι η ίδια και θα έχεις ως φόντο το εσωτερικό του σπιτιού σου. 

Λάθος στο zoom #6: Έχεις τοποθετήσει την κάμερα πολύ πιο χαμηλά από το πρόσωπό σου.

Οι περισσότερες ενσωματωμένες κάμερες έχουν ευρυγώνιο φακό κάνοντάς μας να φαινόμαστε παραμορφωμένοι: με μεγάλες μύτες και περίεργα σαγόνια. Όταν δε, τις τοποθετούμε πιο χαμηλά από το πρόσωπό μας, η παραμόρφωση είναι ακόμα πιο έντονη και με δυσκολία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.
Πώς θα το διορθώσεις: Η κάμερα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με το πρόσωπό μας προκειμένου να μας κολακεύει. Ακόμα καλύτερα αν μπορεί να είναι ελαφρώς ψηλότερα.

Με πληροφορίες από το TED.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *