Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Συνέντευξη Ιώ Παππά: «Με τη ζωγραφική μιλάς με την ψυχή σου»

Share

Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής «Διάθλαση Φωτός» συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για την Τέχνη με την πολυτάλαντη ζωγράφο και καλλιτέχνιδα Ιώ Παππά. Στην ίδια δεν αρέσουν οι πολλές λέξεις και οι βαρυσήμαντες εκφράσεις. Όπως λέει: «Με τη ζωγραφική μιλάς με την ψυχή σου. Την βγάζεις προς τα έξω με ένα τρόπο που δεν μπορούν οι λέξεις να το κάνουν».

Η Τέχνη θέλει Πάθος! Αναμφισβήτητα αυτό είναι που χαρακτηρίζει κάθε μεγάλο καλλιτέχνη. Έχοντας το πάθος της ως διαβατήριο η ζωγράφος Ιώ Παππά συμμετέχει μαζί με τους Ισμήνη Μίχα, Πέτρο Μάλλη, Anest Haderi στην άκρως καλοκαιρινή έκθεση ζωγραφικής «Διάθλαση Φωτός» στη Μήλο. Η έμπνευσή τους, κοινή: Τα χρώματα και το φως, η θάλασσα, οι ομορφιές τούτου του κόσμου και φυσικά η Αφροδίτη της Μήλου. Εγκαίνια Κυριακή 18 Ιουλίου στην Αίθουσα Τέχνης Πλακιωτών Μήλου, Πλάκα της Μήλου.

Στο βιογραφικό σας βλέπουμε πολλά και ετερόκλητα πράγματα. Σπουδές στο σχέδιο μόδας, βιοτεχνικό πατρόν, ιστορία τέχνης, θέατρο, σκηνοθεσία, φωτογραφία… Φαίνεστε μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ποιες απ’ όλες τις σπουδές σας είναι αυτή που σας άγγιξε περισσότερο;

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να κάνω πολλά πράγματα: αλλά και δέκα ζωές να είχα, δεν θα μου έφταναν. Σπούδασα σχέδιο μόδας και επέλεξα να ασχοληθώ  επαγγελματικά με το χώρο της μόδας και το γυναικείο ρούχο και είχα τη δυνατότητα να εργάζομαι πάνω σε αυτό που αγαπούσα. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο ασχολήθηκα με το θέατρο και ότι είχε να κάνει με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η ζωγραφική ήταν πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου που ζητούσε τον κατάλληλο χρόνο βγεί προς τα έξω.

Ποια ανάγκη σας καλύπτετε μέσω της ζωγραφικής;

Με τη ζωγραφική μιλάς με την ψυχή σου. Την βγάζεις προς τα έξω με ένα τρόπο που δεν μπορούν οι λέξεις να το κάνουν. Θα το έλεγα μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης.

«Η ίδια η Τέχνη μάς έχει αποδείξει πως μπορεί να επιβιώνει και να βγαίνει μέσα από αντίξοες συνθήκες δυνατότερη».

Υπάρχει κάποιο έργο σας που δεν θέλετε να αποχωριστείτε;

Όλα… Τα έργα είναι σαν τη γέννα… Σαν τα παιδιά που δεν θέλεις να φύγουν… Αλλά ναι, υπάρχουν αυτά  που μιλάνε για μένα για την ψυχή μου. 

Ποιον Έλληνα ζωγράφο θαυμάζετε;

Θαυμάζω πολλούς, τον καθένα για διαφορετικό λόγο. Ξεχωρίζω όμως τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο για τις καταπληκτικές προσωπογραφίες του. Επίσης τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ γιατί είναι αυθεντικός καλλιτέχνης, αυτό που λέμε πραγματικός δημιουργός τέχνης. Αγγίζει την ψυχή μου. 

Ανήκετε σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ρεύμα ή σας αρέσει να πειραματίζεστε με διάφορα είδη ζωγραφικής;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Σε αρκετούς πίνακες μου όμως θα βρεις στοιχεία σουρεαλισμού και μεταφυσικού. Θέλω τα έργα μου να αφηγούνται να έχουν μια ιστορία να μοιραστούν με τον επισκέπτη. 

Μέσα από τους πίνακές σας προσπαθείτε να περάσετε κάποια μηνύματα;

Συνήθως ναι, θέλω να έχουν κάτι να πουν… Ανάλογα την εποχή και την εσωτερική μου κατάσταση. 

Με ποια κριτήρια αξιολογείτε εσείς προσωπικά αν ένα έργο τέχνης είναι καλό ή όχι;

Όταν το έργο διεγείρει όλες μου τις αισθήσεις… 

«Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Σε αρκετούς πίνακες μου όμως θα βρεις στοιχεία σουρεαλισμού και μεταφυσικού. Θέλω τα έργα μου να αφηγούνται να έχουν μια ιστορία να μοιραστούν με τον επισκέπτη». 

Τέχνη σε περίοδο κρίσης. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Η ίδια η Τέχνη μάς έχει αποδείξει πως μπορεί να επιβιώνει και να βγαίνει μέσα από αντίξοες συνθήκες δυνατότερη. Εμείς την ακολουθούμε… 

Τι είναι αυτό που σας ενώνει με τους άλλους τρεις ζωγράφους που θα βρεθείτε στην ομαδική σας έκθεση στη Μήλο;

Η κοινή  μας αγάπη για την τέχνη, οι ίδιες ιδέες και ο τρόπος υλοποίησης αυτών, η εκτίμηση και ο σεβασμός. 

Who is who

Η Ιώ Παππά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Σπούδασε στη σχολή Βελουδάκη σχέδιο μόδας και βιοτεχνικό πατρόν γυναικείου και παιδικού ενδύματος, ενδυματολογία, ιστορία τέχνης και διδάχτηκε την τεχνική του μπατίκ με δάσκαλο τον ζωγράφο Μιχάλη Βελουδάκη. Στην πορεία παρακολούθησε σεμινάρια που αφορούσαν τις τέχνες, όπως θεατρικού λόγου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και έμαθε την τεχνική του βιτρώ. Μελέτησε ιστορία τέχνης και τους μεγάλους ζωγράφους που ανέδειξε η εποχή της αναγέννησης. Τη δεκαετία του ’80, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, σκηνοθέτησε και έκανε τη σκηνογραφία σε παιδικά θεατρικά έργα. Είναι αυτοδίδακτη, ασχολείται με τη ζωγραφική τα τελευταία χρόνια. Από το 2017 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στην Aft Καλλιθέας. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *