Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Συνέντευξη Annick Brofman: «Ο καθένας μας μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του και άλλους»

Share

Η μέθοδος «Ο Καθρέπτης του Σώματος» του Μάρτιν Μπρόφμαν στηρίζεται στην αρχή πως οι σκέψεις μας -συνειδητές και υποσυνείδητες- επηρεάζουν το σώμα και την ψυχική μας διάθεση. Αν τα απωθημένα και τα άλυτα ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τότε εμφανίζονται συμπτώματα με τη μορφή ασθενειών σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η Annick Brofman, συνεχιστής του έργου του μετά τον θάνατό του και πρόεδρος του ιδρύματος Brofman, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μοιράζοντας τις γνώσεις της και βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους να θεραπευτούν. Στη συνέντευξή της η Annick Brofman μας μιλά για τη μέθοδο Μπρόφμαν, μας εξηγεί για το πώς μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά και να αντιστρέψει συμπτώματα σωματικά και ψυχικά θεραπεύοντας από τις ασθένειες και αλλάζοντας παράλληλα τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τη ζωή.

Ο σύζυγός σας και εμπνευστής της Μεθόδου «Ο Καθρέφτης του Σώματος», Μάρτιν Μπρόφμαν, διαγνώστηκε με καρκίνο τη δεκαετία του ’70. Οι γιατροί του έδωσαν μόλις δύο μήνες ζωής, ωστόσο κατάφερε να θεραπεύσει ο ίδιος τον εαυτό του. Γνωρίζετε και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις;

Όταν το κατάφερε τη δεκαετία του ’70 δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο, ωστόσο σήμερα είναι περισσότερο. Έχουμε συμμετέχοντες στις ομάδες μας που καταφέρνουν να θεραπευτούν από τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο. Ακόμα και ο ιατρικός κόσμος είναι πιο «ανοιχτός» σε αυτό σε σχέση με παλιότερα. Συνεργαζόμαστε με μια κλινική στη Γαλλία για να πιστοποιήσουμε τη δουλειά του Μάρτιν (Μπρόφμαν) σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των συμπτωμάτων των ασθενειών.

Πώς μάθατε για τη Μέθοδο και αποφασίσατε να συμμετάσχετε;

Στη δεκαετία του ’80 εργαζόμουν σαν κοινωνική λειτουργός. Έχοντας λάβει μάλλον καθολική αγωγή, δεν ήμουν ικανοποιημένη με τις απαντήσεις που μου έδινε η θρησκεία για το νόημα της ζωής. Αναζητούσα απαντήσειις που θα ταίριαζαν περισσότερο σε μένα, ήθελα ένα πιο πνευματικό μονοπάτι. Επίσης με ενδιέφερε το να θεραπεύω με τα χέρια μου. Η γραμματέας μου είχε παρακολουθήσει μια συνεδρία με τον Μάρτιν και με πήρε μαζί της. Και νά’μαι!

Ποιες ασθένειες μπορεί να θεραπεύσει κάποιος ακολουθώντας τη μέθοδο;

Εργαζόμαστε κυρίως με την ιδέα ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν, όλα τα συμπτώματα. Βασικό σημείο αναφοράς μας είναι ότι όλα ξεκινούν από τη συνείδηση, όλα! Η ασθένεια υποδεικνύει απλώς μια αντίδραση μας σε μια κατάσταση στην οποία είμαστε δυστυχισμένοι. Ο καθένας μας έχει την δυνατότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του και άλλους. Εμείς, οι ίδιοι, βρισκόμαστε στη θέση του οδηγού της ζωής μας. Μπορούμε να απελευθερώσουμε εντάσεις και να επαναφέρουμε την ισορροπία όποιο και αν είναι το σύμπτωμα. Είμαστε απεριόριστοι, και η θεραπεία είναι ο τέλειος τρόπος για να αποκτήσουμε εμπειρία αυτής της απεριόριστης φύσης της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό λέμε ότι τα εργαλεία χρησιμεύουν για την θεραπεία αλλά και για την ενδότερη γνώση.

Είναι η αυτοθεραπεία δυνατή για τον καθένα; Ή μήπως κάποιοι από εμάς ανταποκρινόμαστε καλύτερα και κάποιοι άλλοι καθόλου; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η θεραπεία είναι για όλους. Ο καθένας μπορεί να θεραπεύσει. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους. Κάποιοι χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο ενώ για κάποιους είναι πιο αυθόρμητη. Αυτό που συμβαίνει σε κάθε θεραπεία είναι η μεταμόρφωση. Ένας τρόπος ύπαρξης και σκέψης έχει σαν αποτέλεσμα ένα σύμπτωμα, ένας διαφορετικός τρόπος ύπαρξης και σκέψης γιατρεύει το σύμπτωμα. Η διαδικασία της θεραπείας συνεπάγεται μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Η θεραπεία γίνεται όταν οι άνθρωποι ακολουθούν αυτήν τη μεταμόρφωση, είτε συνειδητά όπως συμβαίνει στη διδασκαλία της μεθόδου είτε αυθόρμητα όπως στο νοσοκομείο όταν συλλογίζονται ξανά για τη ζωή τους και παίρνουν νέες αποφάσεις.

Πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στη Μέθοδο;

Συνήθως την λατρεύουν! Το θέμα είναι ότι η μέθοδός μας είναι πολύ απλή. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε πολύπλοκες θεωρίες για το πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι το να θεραπευτείς. Εμείς διδάσκουμε ότι είναι ελεύθεροι να είναι αυτοί που είναι, και ότι είναι εξαιρετικοί ως θεραπευτές και για να θεραπεύουν τον εαυτό τους. Ένας θεραπευτής δεν χρειάζεται να είναι τέλειος για να είναι θεραπευτής. Εάν ίσχυε αυτό δεν θα υπήρχαν και πολλοί θεραπευτές στον πλανήτη. Χρειάζεται απλώς να έχουν μια καλή καρδιά και αγάπη για το άτομο που θα θεραπεύσουν. Η αγάπη είναι ένα σημαντικό συστατικό της διαδικασίας. Ο θεραπευόμενος χρειάζεται απλώς να είναι ανοιχτός στη διαδικασία της μεταμόρφωσης. Δεν γίνεται κάποιος άλλος, απλώς επιστρέφει στο «σπίτι». Είχε χάσει επαφή με τον εαυτό του και τώρα επιστρέφει στο σπίτι. 

Ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Μεθόδου έχει να κάνει με τα τσάκρας. Γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά για την υγεία μας;

Συνδέουν το φυσικό μας σώμα με το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και κάθε τσάκρα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Επίσης ρυθμίζουν την ροή της ενέργειας στο σώμα και μας επιτρέπουν να δούμε το σώμα σαν ένα χάρτη της συνειδητότητας προκειμένου να βρούμε τα εσωτερικά αίτια των συμπτωμάτων. 

Έχει προγραμματιστεί ένα 5ήμερο σεμινάριο με θέμα τη διδασκαλία της μεθόδου «Ο Καθρέφτης του Σώματος» τον Ιούνιο εδώ στην Ελλάδα στο οποίο θα είστε εισηγήτρια. Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος που θέλει να συμμετάσχει;

Να γιατρέψει κάθε σύμπτωμα από το οποίο υποφέρει. Να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια. Να αποκτήσει εμπειρία τού να προσφέρει θεραπεία στους άλλους και να καταλάβει πόσο απλό είναι αυτό. Να πάρει απαντήσεις για το νόημα της ζωής του. Να δεχτεί πολύ αγάπη. Πρόκειται για μια εμπειρία μεταμόρφωσης ζωής.
Για να μάθεις περισσότερα για το σεμινάριο «Ο Καθρέφτης του Σώματος», τον τόπο και τις ημερομηνίες διεξαγωγής δες εδώ.

Υπάρχει κάποιου είδους «εργασία για το σπίτι»; Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνουμε καθημερινά στον εαυτό μας προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς;

Δεν υπάρχει «εργασία για το σπίτι». Μόνο επαγρύπνηση προκειμένου να παραμείνουμε αποφασισμένοι να είμαστε ευτυχισμένοι!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *