Συναισθηματική απιστία: Πώς θα την αναγνωρίσεις
Share
Η απιστία δεν είναι πάντα σαρκική. Κάποιες φορές μπορεί να είναι συναισθηματική και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε χωρισμό. Δες πώς θα την αναγνωρίσεις και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Συναισθηματική απιστία διαπράττει κάποιος όταν αναπτύσσει μια πολύ στενή σχέση με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός του. Ξέρω τι θα ρωτήσεις… «Πόσο στενή δηλαδή; Πώς ορίζουμε την στενή σχέση αν όχι σαρκικά;». Θα σου εξηγήσω στη συνέχεια.
Τι εννοούμε λέγοντας απιστία
Τόσο στη φιλία όσο και στη συναισθηματική απιστία αν αναπτύσσουμε με κάποιο πρόσωπο στενή σχέση και συχνές επαφές. Η βασική διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ή υποβόσκει και κάποιο είδος σεξουαλικής υπόσχεσης ή ερωτικής έλξης ή έντονου φλερτ. Πολλοί συνηθίζουν να διατηρούν τέτοιου είδους σχέσεις κρυφές σαν μια υγιή, υποστηρικτική φιλία. Ωστόσο η συναισθηματική απιστία αργά αλλά σταθερά διαβρώνει τα θεμέλια της σχέσης και αποδυναμώνει την δέσμευσή μας απέναντι στον σύντροφό μας.
Πώς θα την αναγνωρίσεις
Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με την συναισθηματική απιστία και την κάνουν να διαφέρει από μια στενή φιλία και αυτοί είναι οι εξής:
- Περνά περισσότερο χρόνο να συζητά ή να σκέφτεται το τρίτο πρόσωπο παρά τον σύντροφό του.
- Αποφεύγει να μιλά για τον σύντροφό του στον «φίλο/η» του.
- Έχει καταλάβει ότι αρέσει στο τρίτο πρόσωπο αλλά συνεχίζει να τον κάνει παρέα.
- Έχει μια ιδιαίτερη χημεία όταν είναι μαζί με αυτό το πρόσωπο και το γνωρίζει αν και δεν το ομολογεί.
- Ο παρτενέρ του δεν τον ελκύει σωματικά ή συναισθηματικά ή πνευματικά τόσο όσο παλιότερα.
- Εύχεται ο σύντροφός του να έμοιαζε περισσότερο σε αυτόν/η τον/την «φίλο/η».
- Αποφεύγει να συζητά με τον σύντροφό του.
- Διστάζει να μιλήσει στον σύντροφό του γι’ αυτήν τη «φιλία» ούτε θέλει να συναντηθούν οι τρεις τους.
Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων
Φυσικά τα κοινωνικά δίκτυα έχουν διευκολύνει κατά πολύ τη συναισθηματική απιστία. Πρώτα από όλα δίνουν την ευκαιρία να έρθει κάποιος ξανά σε επαφή με κάποια παλιά του σχέση, ένα άτομο από το παρελθόν με το οποίο μπορεί να ήταν ερωτευμένος, ένα παλιό συνάδελφο… Φυσικά δεν είναι κακό να βρίσκει κάποιος παλιούς γνωστούς, ούτε σημαίνει ότι αναζητά ένα καινούριο φλερτ. Ωστόσο εάν έχει συχνές ανταλλαγές μηνυμάτων ή/και συζητήσεις με κάποιο άτομο για το οποίο νιώθει έστω και λίγο ερωτική διάθεση τότε υπάρχει περίπτωση να διαπράττει συναισθηματική απιστία. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αρχίζει να απομακρύνεται συναισθηματικά από τον σύντροφό του ή διστάζει να του μιλήσει γι’ αυτήν τη διαδικτυακή «φιλία».
Τι να κάνεις αν νιώθεις ότι εσύ είσαι η συναισθηματικά άπιστη
Εάν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στις πιο πάνω συμπεριφορές χρειάζεται πρώτα από όλα να αναρωτηθείς τις αιτίες πίσω από αυτό. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τον σύντροφό σου; Δεν τον εμπιστεύεσαι; Θεωρείς ότι δεν ταιριάζετε αρκετά; Μήπως δεν θέλεις να συνεχίσεις την σχέση σου μαζί του; Εάν συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και είσαι πολύ ικανοποιημένη από τον δεσμό σου, τότε πρέπει να το σταματήσεις αμέσως. Θέσε όρια στην επικοινωνία σου με το τρίτο άτομο τόσο στον εαυτό σου όσο και στο ίδιο. Ξεκαθάρισέ του ότι δεν μπορείς πια να είσαι τόσο διαθέσιμη για επικοινωνία όσο παλιότερα και σταμάτα εντελώς τις προσπάθειες να έρθεις σε επαφή μαζί του. Εάν αυτός είναι εκείνος που συνεχίζει απλά αλλά κοφτά πες του ότι δεν έχεις χρόνο και αν επιμένει να σε ενοχλεί σταμάτα να σηκώνεις το τηλέφωνο ή να απαντάς στα μηνύματά του. Ταυτόχρονα ανανέωσε την επικοινωνία σου με τον σύντροφό σου, μίλησέ του για τα συναισθήματά σου, ζήτησέ του να σε υποστηρίξει:
- «Νιώθω ότι έχουμε απομακρυνθεί λίγο συναισθηματικά τον τελευταίο καιρό. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να έρθουμε πιο κοντά;» ή
- «Έχω την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για μένα όσο παλιότερα και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ μόνη».
Και αν είναι ο σύντροφός σου ο άπιστος συναισθηματικά;
Είναι δύσκολο να καταλάβεις αν είναι κάποιος συναισθηματικά άπιστος ή αν είσαι εσύ υπερβολικά ζηλιάρα. Συνήθως μόνο το ίδιο το άτομο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια. Εάν νομίζεις ότι αυτή είναι η περίπτωση του συντρόφου σου και έχεις την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι καλύτερο να μιλήσεις μαζί του χωρίς υστερίες, κατηγορίες, φωνές αλλά με απόλυτη ηρεμία και καλή διάθεση. Άλλωστε δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα. Προσπάθησε να ανοίξεις συζήτηση μιλώντας για τα δικά σου συναισθήματα:
- «Προτιμάς να μιλάς σε άλλους για τα προβλήματά σου ή τη συναισθηματική σου κατάσταση και νιώθω πληγωμένη. Είναι σαν να με έχεις αποκλείσει από τον στενό κύκλο των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Και αυτό με πονάει γιατί είναι πολύ σημαντικό να μοιράζομαι πράγματα με αυτόν που αγαπάω».
- «Ξέρεις, όταν είμαστε μαζί στο σπίτι και είσαι συνέχεια στον υπολογιστή “συζητώντας” στο Ίντερνετ νιώθω ότι με αγνοείς. Θα ήθελες να βρούμε κάποιες ώρες που θα μπορούμε να είμαστε μαζί χωρίς άλλες εξωτερικές διασπάσεις;»
Πώς μπορείς να ξεπεράσεις την συναισθηματική απιστία
Ένα είναι το μυστικό για να ξεπεράσεις και να συνεχίσεις μετά από την συναισθηματική απιστία και αυτό είναι το φάρμακο για όλες σχεδόν τις σχέσεις: Η συχνή, ειλικρινής επικοινωνία με την οποία θα μπορέσεις να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη σου και να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της σχέσης αμέσως μόλις εμφανίζονται.
- Μπορεί ο σύντροφός σου να μην το έχει καν αντιληφθεί και να σταματήσει να το κάνει αμέσως μόλις του εξηγήσεις πώς αισθάνεσαι.
- Εάν πάλι είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου νιώθει ερωτικά για κάποια άλλη γυναίκα ή σου το έχει αποκαλύψει ο ίδιος, μπορεί να μην θέλεις να συνεχίσετε την σχέση σας. Έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις. Δεν είναι όλες οι σχέσεις επιτυχημένες και ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ το τέλος του κόσμου. Ίσα ίσα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να βρούμε ένα νέο αξιόλογο σύντροφο στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε και με τον οποίο ταιριάζουμε καλύτερα.
- Εάν πάλι θέλετε να παραμείνετε μαζί αλλά αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας να σας βοηθήσει.
Δες εδώ πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό και πώς μπορείς να συνεχίσεις μετά από μια απιστία