Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Η σημασία του να λες «Ευχαριστώ»

Share

Αναζητάς έναν απλό και εύκολο τρόπο να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη; Πες «ευχαριστώ»! Στο Θεό, στο παιδί σου, στο γονιό, στο φίλο, στο συγγενή ακόμα και στον ξένο που απλώς κράτησε την πόρτα ανοιχτή για να περάσεις. Και αν νομίζεις ότι όλα αυτά είναι υπερβολές άφησέ με να σου αποδείξω ότι σου κάνει καλό να είσαι ευγνώμων.

Τα Χριστούγεννα ήρθαν και πέρασαν και όλοι μας νιώθουμε πλημμυρισμένοι από αγάπη, χαρά και καλοσύνη, ενώ μέσα μας ζωντανεύει η ελπίδα μιας καινούριας, πιο καλής, νέας χρονιάς. Μέσα στο κρύο του χειμώνα η θαλπωρή του μηνύματος της γέννησης του Θεανθρώπου «λιώνει» τον πάγο από τις καρδιές όλων μας κάνοντάς μας πιο δοτικούς και καλοσυνάτους. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου οι γιορτές μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε, ένα συναίσθημα βαθύ, ήρεμο και καθησυχαστικό που -σύμφωνα με τους ερευνητές- θα έπρεπε να το νιώθουμε κάθε μέρα της ζωής μας.

Γιατί να πω «Ευχαριστώ»

Μια τόσο απλή λέξη όπως το «ευχαριστώ» δείχνει την εκτίμησή μας για όλα τα αγαθά που έχουμε, υλικά και πνευματικά. Μπορεί να μην είναι όλα όσα θα θέλαμε αλλά είναι πολλά. Αρκεί να σκεφτούμε την προσφυγική κρίση, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τους άστεγους και θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα από πολλούς συνανθρώπους μας. Ναι έχουμε οικονομική κρίση, αλλά ζούμε σε συνθήκες ειρήνης ελευθερίας και δημοκρατίας, είμαστε υγιείς, έχουμε κάποιους ανθρώπους που μας αγαπάνε, μια οικογένεια… Όπως λέει και η διάσημη αμερικανίδα παρουσιάστρια, Όπρα Γουίνφρεϊ: «Όταν είσαι ευγνώμων για όσα έχεις, καταλήγεις να έχεις περισσότερα. Εάν συγκεντρώνεσαι στο τι δεν έχεις, ποτέ μα ποτέ δεν θα έχεις αρκετά».

Η σημασία της ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να αντιληφθούμε και να συνδεθούμε με κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας. Να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, με τη φύση, με το Θεό ή με μια Ανώτερη Δύναμη, κάτι που συμβάλλει στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης. «Εάν η μόνη προσευχή που θα πεις ποτέ σε όλη σου τη ζωή είναι “σε ευχαριστώ” αυτό είναι αρκετό» είχε πει ο θεολόγος Meister Eckhart. Άλλωστε στις έρευνες της θετικής ψυχολογίας η ευγνωμοσύνη συνδέεται στενά με τη χαρά και την ευτυχία. Βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, να απολαμβάνουν περισσότερο τις καλές εμπειρίες, να χαίρουν καλύτερης υγείας, να συμβιβάζονται πιο εύκολα με τις αποτυχίες και να οικοδομούν καλύτερες σχέσεις.

Εφτά λόγοι για να λες κάθε μέρα «ευχαριστώ»

Κάθε μέρα έχουμε ένα τουλάχιστον λόγο να διακρίνουμε την παρουσία του καλού στη ζωή μας, να νιώθουμε ευγνώμονες και όταν αυτό το κάνουμε καθημερινά βελτιώνεται όχι μόνο η ψυχική αλλά και η σωματική μας υγεία. Μπορεί να το παραβλέπουμε ωστόσο η ευγνωμοσύνη είναι ο πιο ανέξοδος και εύκολος τρόπος να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής σύμφωνα με τους επιστήμονες:

  • Μας ανοίγει την πόρτα για περισσότερες σχέσεις. Η ζωή μας αποκτά καλύτερες προοπτικές όταν αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των άλλων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα όταν χρησιμοποιούμε συχνά τη λέξη «ευχαριστώ» στις πρόσφατες γνωριμίες μας, όχι απλώς μας θεωρούν πιο ευγενικούς και συμπαθητικούς αλλά και θέλουν να μας γνωρίσουν καλύτερα.
  • Βελτιώνεται η υγεία μας. Οι ευγνώμονες άνθρωποι υποφέρουν από λιγότερους πόνους, νιώθουν πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα του ότι -σύμφωνα με την ίδια έρευνα- προσέχουν περισσότερο την υγεία τους, ασκούνται πιο συχνά, συνεργάζονται καλύτερα με το γιατρό τους και κάνουν όλα τα απαραίτητα τσεκ απ και εξετάσεις.
  • Νιώθουμε ψυχολογικά καλύτερα. Ο καθηγητής ψυχολογίας του Παν/μίου της Καλιφόρνια Robert A. Emmons, Ph.D., ο οποίος έχει διεξάγει πολλές σχετικές έρευνες, υποστηρίζει ότι το αίσθημα της ευγνωμοσύνης περιορίζει πολλά «τοξικά» συναισθήματα όπως το φθόνο, τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και τη λύπη. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ευγνωμοσύνη αυξάνει αισθητά το συναίσθημα της ευτυχίας και μειώνει την κατάθλιψη».
  • Συμπάσχουμε περισσότερο με τους άλλους και γινόμαστε λιγότερο επιθετικοί. Οι ευγνώμονες άνθρωποι διατηρούν μια αξιοπρεπή και θετική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ακόμα και αν αυτοί τους συμπεριφερθούν με αγένεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Παν/μίου του Κεντάκι που επίσης διαπίστωσε όσο πιο ευγνώμον ένιωθε κάποιος τόσο πιο ευαίσθητος και διακριτικός ήταν απέναντι στους άλλους και τόσο λιγότερο επιθυμούσε να εκδικηθεί αυτούς που τον είχαν θίξει.
  • Κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Αρκούν μόλις 15 λεπτά πριν σβήσουμε το φως ώστε να γράψουμε ή να σκεφτούμε όλους αυτούς τους λόγους που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες.
  • Έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Sport Psychology το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης αυξάνει την αυτοεκτίμηση των αθλητών η οποία είναι απαραίτητη για να έχουν καλές επιδόσεις. Ανάλογες έρευνες έδειξαν ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί και μνησίκακοι απέναντι σε αυτούς που έχουν περισσότερα. Αντί να ξοδεύουν την ψυχική τους ενέργεια για να τους φθονούν, αναγνωρίζουν την αξία τους και προσπαθούν να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι.
  • Αποκτούμε μεγαλύτερη ψυχική δύναμη. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η ευγνωμοσύνη όχι απλώς βοηθά στη μείωση του άγχους αλλά και ότι παίζει μεγάλο ρόλο προκειμένου να ξεπεράσουμε βαθιά τραυματικά γεγονότα. Φαίνεται ότι αναγνωρίζοντας και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη -ακόμα και στις πιο δύσκολές μας ώρες- μας κάνει πιο ανθεκτικούς.

Το συναίσθημα που έγινε συνήθεια

Δεν είναι εύκολο να είμαστε ευγνώμονες συνεχώς. Αλλά ακριβώς εκείνες τις στιγμές που η απογοήτευση μάς κυριεύει και νιώθουμε το σκοτάδι να μας τυλίγει, η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο: προοπτική. Γνωρίζοντας ότι έχεις τόσες υποχρεώσεις να διεκπεραιώσεις και τόσες δυσκολίες να υπερβείς, όταν επικεντρώνεις την προσοχή σου σε ένα χαμόγελο, σε ένα «ευχαριστώ», σε μια ευγενική πράξη, ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου και βλέπεις τον κόσμο με περισσότερη θέληση και κουράγιο.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *