Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Ραντεβού μετά τα 40: Μην παραιτείσαι από τον έρωτα

Share

Ένας αποτυχημένος γάμος, μια σχέση που τελείωσε άδοξα και μένεις μόνη νιώθοντας ότι τα πάντα τελείωσαν. Δεν είναι αλήθεια, μην βιάζεσαι να κλείσεις την πόρτα στον έρωτα! Ακόμα και αν υπάρχουν παιδιά από πίσω, ποτέ δεν είναι αργά για ραντεβού έστω και μετά τα 40.

Αν αποφάσισες να μπεις ξανά στο παιχνίδι των γνωριμιών αφού έχεις μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη, μην πανικοβάλλεσαι και μην στενοχωριέσαι. Μπορείς να βγεις ξανά προς αναζήτηση νέου συντρόφου έχοντας υπόψη σου τις πιο κάτω συμβουλές. Γιατί το ραντεβού μετά τα 40 είναι και εφικτό και επιθυμητό. 

Να είσαι ανοιχτή για να κάνεις καινούρια πράγματα και να συναντήσεις καινούριους ανθρώπους 

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η διάθεσή σου να είσαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες όπως επίσης και η αναζήτηση πιθανών συντρόφων με κοινά ενδιαφέροντα. Κάνοντας καινούριους φίλους που είναι επίσης ελεύθεροι, και βρίσκοντας δραστηριότητες και χόμπι που πραγματικά σου αρέσουν, σε κρατούν στο παιχνίδι του φλερτ. Ποδηλασία, χορός, εκδρομές, πεζοπορίες στη φύση, τοξοβολία, φιλοζωικές δραστηριότητες, ακόμα και μια λέσχη ποίησης ή λογοτεχνίας μπορεί να σου προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία. Κάνε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που αναζητάς σε έναν σύντροφο, θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη στον… στόχο σου, αλλά είναι επίσης και ένας πολύ καλός τρόπος για να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που θέλει η καρδιά και το μυαλό σου. 

Έχεις παιδιά; Το πιο πιθανό είναι το ίδιο να ισχύει και για τον μελλοντικό σύντροφό σου

Μην βλέπεις τα παιδιά σαν εμπόδιο. Το πιθανότερο είναι ότι στις ηλικίες μετά τα 40 αυτό θα ισχύει για τους περισσότερους, και αυτό είναι καλό. Θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο να δείξουν κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άλλος, ίσως μάλιστα να είναι σε θέση να δώσουν και πολύ καλές συμβουλές. Δεν χρειάζεται να εξηγείς ότι «τα παιδιά έρχονται πρώτα», ούτε να αντιμετωπίζεις την ζήλεια ή την καχυποψία του συντρόφου σου για τα παιδιά σου εάν αυτός δεν έχει. Γι’ αυτό και μην ντραπείς να αναφέρεις από την αρχή ότι έχεις παιδιά, εάν δε, χρησιμοποιείς και κάποιο σάιτ γνωριμιών θα πρέπει να το αναγράφεις οπωσδήποτε. Καλό όμως είναι να αποφεύγεις να μιλάς συνέχεια γι’ αυτά, ή οι μόνες φωτογραφίες που έχεις στα κοινωνικά δίκτυα να είναι οικογενειακές. Αυτό στέλνει λάθος μήνυμα: «Είμαι πολύ καλά και ευτυχισμένη με τα παιδιά μου. Δεν έχω χώρο για άλλον στη ζωή μου».

Χρειάζεται να μιλάς και για σεξ

Μπορεί να ντρέπεσαι λίγο ωστόσο χρειάζεται να μιλήσεις και για σεξ με την καινούρια σου γνωριμία πριν φτάσετε στο κρεβάτι. Πρέπει να μιλήσετε για τη σεξουαλική σας υγεία, τις επιθυμίες σας, ποια είναι τα όριά σας. Μπορεί αρχικά να το νιώθεις κάπως αμήχανο, όμως θα δεις ότι στη συνέχεια θα είστε και οι δύο πιο άνετοι. Αντιμετώπισε την συζήτηση αυτή σαν ένα δείκτη ότι είστε έτοιμοι να περάσετε τη σχέση στο επόμενο επίπεδο. Άλλωστε έρευνα έχει δείξει ότι η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη ζωή για τους πιο ηλικιωμένους.

Δεν είναι κακό να μιλάτε για τις προηγούμενες σχέσεις σας

Όταν έχεις πάρει διαζύγιο, έχεις χωρίσει για κάποιους λόγους: Μπορεί η σεξουαλική σας ζωή, για παράδειγμα, να ήταν ανύπαρκτη, να είχατε εντελώς διαφορετικές απόψεις για τη ζωή, ο σύντροφός σου να ήταν βίαιος κ.ά. Σίγουρα πάντως υπήρχαν προβλήματα και έγιναν λάθη και από τη δική σου πλευρά και από του πρώην συντρόφου σου. Για να αποφύγεις λοιπόν τα ίδια λάθη είναι χρήσιμο να αναλογιστείς τις προηγούμενες σχέσεις σου και να παρατηρήσεις αν υπάρχουν κοινά μοτίβα στη συμπεριφορά σου. Μπορεί για παράδειγμα να κλείνεσαι πάντα στον εαυτό σου με την πρώτη ένδειξη κριτικής ή να ζηλεύεις εύκολα. Κάνοντας μια ενδοσκόπηση και σκεπτόμενη τις πρώην σχέσεις σου θα μπορέσεις να αντιστρέψεις τις κακές συνήθειες και να βρεις μια νέα σχέση που να λειτουργεί.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι φυσιολογική στις μεγαλύτερες ηλικίες

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες μεγαλώνοντας. Οι άνδρες γύρω στα 50 και μετά μπορεί να χρειάζονται λίγο επιπλέον χρόνο και διέγερση για να αποκτήσουν στύση και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά και οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν τη λίμπιντο καθώς προχωρούν προς την εμμηνόπαυση. Πολύ συχνά παραιτούνται, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν ενδιαφέρονται, ενώ τείνουν να παραπονιούνται για δυσκολία να έρθουν σε οργασμό. Υπάρχουν ειδικά λιπαντικά για τον κόλπο, αλλά και βοηθήματα για τους άντρες που μπορούν να βοηθήσουν. Αντιμετωπίστε τυχόν… αστοχίες με χιούμορ και μην βαρύνετε την ατμόσφαιρα. Πάντως -και σύμφωνα με έρευνες– για τη διατήρηση υγιούς σεξουαλικής ζωής μεγάλο ρόλο παίζει η έντονη άσκηση. Όσο πιο συχνά και πιο έντονα ασκείται κάποιος, τόσες λιγότερες πιθανότητες σεξουαλικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζει. Πόση άσκηση χρειάζεται; Περίπου 10 ώρες την εβδομάδα σε μεσαία ένταση οι άντρες, και 5,5 ώρες οι γυναίκες. Και αν αναρωτιέσαι γιατί, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι με την άσκηση κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στα σεξουαλικά όργανα και των δύο φύλων. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *