Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Προβλήματα με τον σύντροφό σου; Πώς θα τα επιλύσετε

Share

Το κλειδί για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση δεν είναι η απουσία εντάσεων, αλλά ο δημιουργικός τρόπος επικοινωνίας για την επίλυσή τους.

Οι σχέσεις δεν είναι πάντα ρόδινες. Όπως και σε όλα τα άλλα στη ζωή, έτσι και εδώ υπάρχουν οι καλές και κακές στιγμές. Και είναι λογικό αφού τόσο εμείς όσο και ο σύντροφός μας αντιμετωπίζουμε μία πλειάδα καθημερινών προβλημάτων που -όσο και αν δεν θέλουμε- εντούτοις τα κουβαλάμε και στη σχέση μας. Μέσα ωστόσο από τις δυσκολίες σφυρηλατούμε έναν πιο δυνατό και βαθύ δεσμό. Αρκεί να υπάρχει επικοινωνία.

Αναγνώρισε την κακή επικοινωνία 

Για να μπορέσουμε να δούμε ποια είναι η σωστή επικοινωνία μεταξύ δυο συντρόφων καλό είναι να αναγνωρίσουμε πρώτα ποια είναι η κακή επικοινωνία. Και αυτό γιατί θεωρούμε πολλές συνηθισμένες μας συμπεριφορές άνευ σημασίας και δεν καταλαβαίνουμε πόσο πληγώνουν τον άλλο. Ποιες είναι αυτές;

Η συμπεριφορά μας είναι παθητικά επιθετική

Ως παθητικά επιθετική θεωρείται η συμπεριφορά που εκφράζει κρυμμένο θυμό έναντι ενός άλλου ατόμου. Ως τέτοια είναι π.χ. ο σιωπηλός θυμός γνωστός επίσης και ως «κρατάω μούτρα». Είναι οι συνεχείς σπόντες ή «μπηχτές» για κάτι που μας ενοχλεί στον σύντροφό μας. Μπορεί να είναι η πρόκληση θορύβου όπως το χτύπημα των ντουλαπιών ή των πιάτων όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με κάτι. Όλα αυτά μπορεί να μας προσφέρουν μια στιγμιαία ικανοποίηση, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν ευεργετούν την σχέση μας.

Αποφεύγουμε τις εντάσεις

Το να αποφεύγουμε να συζητήσουμε τα προβλήματα με τον σύντροφό μας προκειμένου να μην τσακωθούμε απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για το μέλλον.

Είμαστε λεκτικά επιθετικοί  

Όταν υψώνουμε τη φωνή μας, δεν αφήνουμε τον άλλο να μιλήσει, τον κριτικάρουμε συνεχώς ή τον θεωρούμε υπεύθυνο για όλα. 

Πώς να έχουμε μια εποικοδομητική επικοινωνία με τον σύντροφό μας 

Εάν μας ενδιαφέρει ο σύντροφός μας θα πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά και ειλικρινά προκειμένου η σχέση μας να είναι υγιής και μακροχρόνια. Δες λοιπόν τ χρειάζεται να προσέξουμε.

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου πριν μιλήσεις

Μην βιάζεσαι να εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί. Περίμενε για λίγο προκειμένου να ηρεμήσεις και να επεξεργαστείς το πώς νιώθεις. Όταν κάνουμε διάλογο ενώ νιώθουμε πολύ θυμωμένοι ή είμαστε αρνητικά φορτισμένοι τότε η επικοινωνία μας δυσχεραίνει και είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση. Μια βόλτα, λίγη γυμναστική, γιόγκα, μουσική ή οτιδήποτε σε κάνει να χαλαρώνεις θα βοηθήσει να καταλαγιάσει μέσα σου ο θυμός ή η στενοχώρια και να συζητήσεις πιο ήρεμα.

Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή

Δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο, όπως μάλλον ήδη έχεις καταλάβει. Έχει μεγάλη σημασία να βρεις την κατάλληλη στιγμή που τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου είστε σε θέση να συζητήσετε ότι σας απασχολεί. 

Χρησιμοποίησε το «εγώ» 

Τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια ξεκινούν μια συζήτηση με το «εσύ». «Εσύ έκανες…», «Εσύ είπες…», και φυσικά το αγαπημένο όλων το «Εσύ φταις…». Όπως καταλαβαίνεις ο διάλογος είναι από την αρχή καταδικασμένος. Καλύτερα να ξεκινάμε με το «εγώ» και να μιλάμε για το πώς νιώθουμε οι ίδιοι και το πώς μας επηρεάζουν οι αποφάσεις και οι συμπεριφορές του συντρόφου μας. Αντί π.χ.: «Αργείς να γυρίσεις σπίτι» ας προτιμήσουμε το «Ανησυχώ που αργείς τόσο να γυρίσεις σπίτι. Στενοχωριέμαι και νιώθω ότι δεν θέλεις να περνάς χρόνο μαζί μου».

Σε μια συζήτηση κερδίζουν και οι δύο

Πολλά ζευγάρια θεωρούν το διάλογο μια ευκαιρία να επιβάλουν τις απόψεις τους στον σύντροφό τους. Έτσι αρχικά η συζήτηση είναι ο μονόλογος του «θύματος», στη συνέχεια μετατρέπεται σε ρινγκ όπου και οι δύο σύντροφοι προσπαθούν με φωνές να «νικήσουν» και τελικά καταλήγει να μην μιλά ο ένας στον άλλον. Μην μετατρέπεις τη συζήτηση σε διαγωνισμό. Αντίθετα προσπάθησε να ακούς τον άλλον όταν μιλά, να μπαίνεις στη θέση του και να κατανοείς τα επιχειρήματά του. Δεν υπάρχει έπαθλο για να νικήσεις. Σε μια ειλικρινή επικοινωνία δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Το μόνο έπαθλο είναι η σχέση σας και το πώς θα την διατηρήσετε υγιή.

Ζητούμενο είναι η επίλυση του προβλήματος 

Μην χάνεσαι με τον σύντροφό σου σε ατελείωτους καβγάδες προκειμένου να βρεθεί ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά η επίλυση του προβλήματος που θα βοηθήσει τη σχέση να στεριώσει. Για να επιτευχθεί αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν είναι κακό πράγμα ο συμβιβασμός! 

Το παρελθόν είναι παρελθόν

Μην αναμοχλεύεις το παρελθόν και μην επαναφέρεις παλιά λάθη του συντρόφου σου στις συζητήσεις σας. Μόνο κακό θα πυροδοτήσεις, τίποτα καλό. Επίσης άσε τα σαρκαστικά και μειωτικά σχόλια. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να θυμώσεις τον σύντροφό σου και να τον κάνεις επιθετικό. 

Μείνε ως το τέλος

Η φυγή δεν είναι λύση. Μην εγκαταλείπεις τον διάλογο επειδή δεν συμφωνείς με την εξέλιξη της συζήτησης. Μείνε και προσπάθησε να επιτύχεις λύση.
Δες εδώ τι άλλο θα πρέπει να προσέξεις όταν συζητάς με τον σύντροφό σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *