Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Share

Δεν μπορεί να υπάρξει μια απόλυτη απάντηση στην ερώτηση πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε το σεξ για κάποιους είναι πιο σημαντικό και για άλλους λιγότερο. Αν ωστόσο το θέμα σε απασχολεί, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείς.

Η Μ. μου εξομολογήθηκε ότι σπάνια κάνουν έρωτα με τον άντρα της και όχι απλώς δεν της λείπει καθόλου, αλλά ότι έχουν μια εξαιρετική σχέση μεταξύ τους. Είναι πολύ γλυκός και τρυφερός, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους πάντα μαζί, γελάνε πολύ, πηγαίνουν εκδρομές και γενικά είναι και οι δυο πολύ ικανοποιημένοι από τη σχέση τους. «Μην φαντάζεσαι ότι δεν κάνουμε ποτέ» μου είπε «απλώς δεν συμβαίνει συχνά». Η αλήθεια είναι ότι με έβαλε σε σκέψεις. Μα καλά γίνεται σχέση χωρίς σεξ;

Είναι το σεξ απαραίτητο;

Υπάρχουν και άλλοι σαν τη Μ. Άτομα που έχουν υγιείς, αισθηματικές σχέσεις, που είναι πολύ ικανοποιημένα από την ερωτική τους ζωή αλλά κάνουν σεξ σπάνια ή καθόλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενδεικτικά μπορεί να:

 • Έχουν χαμηλή λίμπιντο και η ερωτική πράξη δεν τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 • Πάσχουν από κάποια πάθηση που τους προκαλεί άσχημη διάθεση ή έχουν πόνους.
 • Θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι ο κατάλληλος σύντροφος πριν κάνουν σεξ μαζί του, οπότε προτιμούν να βγουν πολλά ραντεβού για να τον γνωρίσουν.
 • Θέλουν να κάνουν σεξ μετά το γάμο. 

Και φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υγιή αισθηματική σχέση, ούτε ότι δεν είναι αρκετά ερωτευμένοι με τον σύντροφό τους.

Κάποιοι θεωρούν το σεξ πολύ σημαντικό

Ωστόσο κάποιοι (και μάλλον εδώ ανήκουν οι περισσότεροι) θεωρούν το σεξ το πιο σημαντικό κομμάτι μιας αισθηματικής σχέση. Γι’ αυτούς δεν νοείται σχέση χωρίς σεξ. Η σεξουαλική έλξη και πράξη είναι απαραίτητες προκειμένου να δεσμευτούν με κάποιον άλλον. Γι’ αυτούς η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι μια ευκαιρία να δεθούν περισσότερο με τον σύντροφό τους ή μια έκφραση της βαθιάς τους αγάπης γι’ αυτόν. Μπορεί με το συχνό σεξ να νιώθουν πιο ασφαλείς, ότι δηλαδή όλα πηγαίνουν καλά στη σχέση. Βέβαια μπορεί απλώς να το επιζητούν επειδή τους αρέσει. Ακριβώς επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί, έχουμε και διαφορετική θεώρηση για το σεξ. Και φυσικά καμιά άποψη δεν είναι καταδικαστέα.

Τα οφέλη του συχνού σεξ

Η συχνή σεξουαλική πράξη έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας: Τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, απομακρύνει το στρες, αποτελεί ένα είδος αεροβικής άσκησης (ιδιαίτερα ευχάριστης για τους περισσότερους), βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος, τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, απαλύνει τους πονοκεφάλους (πάει και η δικαιολογία της άρνησης για σεξ λόγω πονοκέφαλου). Μάθε περισσότερα για τα οφέλη του σεξ σύμφωνα με την επιστήμη εδώ. 

Το συχνό σεξ φέρνει… συχνό σεξ

Σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχει στενή σχέση μεταξύ συχνού σεξ και ευεξίας. Επίσης, υποστηρίζουν στην ίδια έρευνα, το σεξ φέρνει τρυφερότητα και στοργή τα οποία επίσης φέρνουν πιο συχνό σεξ. Με άλλα λόγια το συχνό σεξ φέρνει ακόμα πιο συχνό σεξ. Εάν λοιπόν θέλεις να αυξήσεις τη λίμπιντό σου αρκεί να κάνεις πιο συχνά σεξ. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις στοργή και οικειότητα με τον σύντροφό σου. Το ίδιο μπορείς να το επιτύχεις με τα φιλιά, τις αγκαλιές, τα χάδια, το μασάζ, ακόμα και με το να κρατιέστε από το χέρι. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να συμβαδίζεις ερωτικά με τον σύντροφό σου και τα θέλω σας να ταυτίζονται.

Γιατί κάποιοι έχουν χαμηλή λίμπιντο

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ερωτική επιθυμία. Μάλιστα ούτε καν ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει την ίδια ερωτική επιθυμία καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Σύμφωνα με την Mayo Clinic η λίμπιντό μας επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες:

 • Άγχος. Το άγχος όχι μόνο μικραίνει τη ζωή αλλά και την ερωτική επιθυμία.
 • Προβλήματα στη σχέση ιδιαίτερα εάν έχει διαταραχτεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων.
 • Ηλικία. Η λίμπιντο μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. (Δες εδώ πώς αλλάζει το σεξ μετά τα 35)
 • Ορμονικές μεταβολές όπως π.χ. εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, χρήση αντισυλληπτικών κ.ά.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία. 
 • Μεταβολή του σωματικού βάρους/παχυσαρκία.
 • Κάποιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα για παράδειγμα ή η στεφανιαία νόσος συνδέονται με χαμηλή λίμπιντο.
 • Ψυχολογικά τραύματα.

Τι κάνεις όταν ο σύντροφός σου έχει άλλες σεξουαλικές επιθυμίες από σένα;

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ειλικρίνεια με τον σύντροφό μας όταν βλέπουμε ότι έχουμε άλλες επιθυμίες ή αν έχει αλλάξει η δική μας στάση απέναντι στο σεξ. Φράσεις όπως π.χ. «Δεν έχω κάτι μαζί σου που δεν θέλω τόσο συχνά σεξ όσο παλιότερα. Έχει αλλάξει η λίμπιντό μου» ή «Δεν κάνουμε τόσο συχνά σεξ όσο παλιότερα. Θα ήθελες να συζητήσουμε τι συμβαίνει;» είναι πολύ σημαντικό να λέγονται. Εάν το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συζήτηση ίσως χρειαστεί κάποια επίσκεψη σε ειδικό σύμβουλο ερωτικών σχέσεων. Αν οι σύντροφοι αγαπιούνται, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *