Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πώς θα βρεις την όρεξή σου για δουλειά μετά τις διακοπές

Share

Αν αναζητάς την χαμένη σου όρεξη για δουλειά μετά τις διακοπές ή αν την… ξέχασες σε κάποιο νησί, δες εδώ πώς θα την ξαναβρείς ακολουθώντας τις συμβουλές του Harvard.

Οι διακοπές δεν είναι απλώς η πιο ευχάριστη περίοδος του χρόνου. Είναι και ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποφορτιζόμαστε πνευματικά και ψυχολογικά, αλλάζουμε παραστάσεις, ξεκουραζόμαστε σωματικά και ψυχικά και (θεωρητικά τουλάχιστον) επανερχόμαστε πιο ανανεωμένοι και δυναμικοί στην εργασία μας. Στην πραγματικότητα βέβαια η μετάβαση από τον τόπο των διακοπών μας στην ρουτίνα της καθημερινότητας μόνο ευχάριστη δεν είναι ενώ η διάθεσή μας για δουλειά ακουμπάει το… ναδίρ.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δεν έχουμε όρεξη για δουλειά μετά τις διακοπές και τι να κάνουμε

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να βρούμε τους συνηθισμένους μας ρυθμούς στη δουλειά μας. Δες ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με το Harvard. 

Όλα σου φαίνονται βουνό

Η απομάκρυνσή μας από τη δουλειά μας (έστω και για το σύντομο χρονικό διάστημα των διακοπών) είναι δίκοπο μαχαίρι: Από τη μια μας βοηθά να θέτουμε προτεραιότητες στα σχέδιά μας, αλλά από την άλλη κάνει τον όγκο όλων των εκκρεμοτήτων που μας περιμένουν στην επιστροφή μας να φαίνεται αξεπέραστος. Εάν λοιπόν πρόκειται να ασχοληθείς με ένα μεγάλο πρότζεκτ σου φαίνεται δύσκολο ή και ακατόρθωτο να το καταφέρεις. Και η αίσθηση αυτή της «ανικανότητας» σε κάνει να παραλύεις. Με άλλα λόγια εάν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις έναν στόχο, είναι μάλλον απίθανο ότι θα βρεις την ενέργεια για να δουλέψεις πάνω σε αυτόν ώστε να τον κατορθώσεις.
Τι να κάνεις: Μην αφήνεις τον στόχο σου να σε στοιχειώσει. Χώρισε τον σε επιμέρους βήματα και επιδίωξε να τα κατακτήσεις ένα ένα κάθε φορά μέχρι το τέλος. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτησε από κάποιον που γνωρίζει καλά τον τομέα ή που έχει ασχοληθεί σχετικά στο παρελθόν. Εξέτασε επίσης και το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται να το φέρεις ολόκληρο μόνη σου εις πέρας, αλλά να το χωρίσεις σε τομείς και να αναλάβουν και άλλοι συνάδελφοι κάποια μέρη. Τέλος ακόμα και αν δεν υπάρχουν ντεντλάινς, θέσε εσύ τα δικά σου. Έχοντας φτιάξει και ακολουθώντας ένα χρονολογικό πλάνο είναι πιο εύκολο να το ολοκληρώσεις.

Τίποτα δεν σου. φαίνεται αρκετά σημαντικό 

Κακά τα ψέματα… Όταν πηγαίνουμε διακοπές αλλάζουν οι προτεραιότητες μας. Από μια καθημερινότητα που ορίζεται ως: δουλειά, σπίτι, οικογενειακές υποχρεώσεις, ελάχιστος προσωπικός χρόνος, περνάμε σε μια πολύ πιο ευχάριστη: ξεκούραση, οικογενειακές στιγμές, συναντήσεις με φίλους, ταξίδια, άσκηση, ανάγνωση βιβλίων και γενικά ενασχόληση με πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν. Όταν λοιπόν επιστρέφουμε στη δουλειά μας χρειάζεται να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν είναι όλα μάταια, οι υποχρεώσεις μας αξίζουν τον κόπο.
Τι να κάνεις: Μην αφήσεις την αίσθηση της ματαιότητας να σε πλημμυρίσει. Δώσε θάρρος και εμψύχωσε τον εαυτό σου καταγράφοντας τα επιτεύγματά σου και την εκπλήρωση των στόχων σου τους τελευταίους 6 μήνες. Θα σε κάνει να νιώσεις σημαντική. Σκέψου πόσους ανθρώπους βοήθησες, τι σκοπούς εξυπηρέτησες, πόσοι επωφελήθηκαν από την εργασία σου. Θα σε κάνει να νιώσεις ικανοποίηση, θα αισθανθείς με κάποιον τρόπο απαραίτητη στις ζωές τόσων ανθρώπων. Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσπάθησε να δεις την δουλειά σου όχι ως δουλεία αλλά ως έναν τρόπο παροχής έργου και υπηρεσιών στον συνάνθρωπο.

Έχεις κολλήσει

Συχνά ακόμη και αν πιστεύουμε ότι η δουλειά μας είναι σημαντική, ακόμη και απαραίτητη για πολλούς ανθρώπους, εντούτοις μας είναι δύσκολο να την επιτελέσουμε μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές. Μπορεί να μας έχει κυριέψει η ανία και η κούραση της επανάληψης κάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Μπορεί να έχει εξασθενήσει η αίσθηση της καθημερινής δέσμευσης και η δουλειά μας να μην αποτελεί πια πρόκληση.
Τι να κάνεις: Για να μπορέσεις να συνεχίσεις την δουλειά σου είτε εργάζεσαι για κάποιον άλλον είτε για τον εαυτό σου χρειάζονται δύο πράγματα:
1ον. Προσδιόρισε ποιος ρόλος είναι αυτός που σου παρέχει τις προκλήσεις που σου αρέσουν και επιθυμείς. Μπορεί να χρειαστεί να βρεις κάποιον μέντορα, ο οποίος θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες.
2ον. Σκέψου ποιες επιπρόσθετες ικανότητες και δεξιότητες έχεις ανάγκη προκειμένου να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις νέες αυτές προκλήσεις. Τώρα πια υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσεις να παρακολουθήσεις μαθήματα και σεμινάρια μέσω του υπολογιστή σου από το σπίτι σου. Μην θυσιάζεις το όνειρό σου.
Στόχος σου θα πρέπει να είναι να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σε κρατά κολλημένη και δεν σου επιτρέπει να εξελιχτείς προς τα εκεί που θέλεις. Δημιουργώντας μικρά επιμέρους βήματα που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον υψηλότερο στόχο που θέλεις, γίνεται πιο πιθανό να φτάσεις σε αυτόν. Όταν δε, αποκτάς τις δεξιότητες που έχεις ανάγκη για να το επιτύχεις, βοηθάς τον εαυτό σου να διατηρήσει αυτό το κίνητρο μακροπρόθεσμα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *