Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πώς θα σταματήσεις τις ανεπιθύμητες συζητήσεις στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Share

Για κάποιους οι γιορτινές οικογενειακές συγκεντρώσεις μοιάζουν με θρίλερ. Νιώθουν πως οτιδήποτε και αν πουν θα προκαλέσει συζητήσεις που θα ήθελαν να αποφύγουν, με αποτέλεσμα να βιώνουν μια μόνιμη αγωνία ενός ενδεχόμενου καβγά.

Το πιο ευχάριστο μέρος των γιορτών είναι το ότι βρισκόμαστε μαζί με αγαπημένους μας ανθρώπους. Δυστυχώς πολλές φορές αυτό είναι και το πιο δυσάρεστο. Γιατί όσο και αν τους αγαπάμε, συμβαίνει συχνά να έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα: από την πολιτική και τις σεξουαλικές προτιμήσεις μέχρι τη χρήση της μάσκας και τους εμβολιασμούς. Πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε λοιπόν και αυτές τις γιορτές; 

Πώς θα αποφύγεις τις δύσκολες οικογενειακές συζητήσεις στα γιορτινά καλέσματα

Η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπίζουμε την οικογένειά μας είναι να την σκεφτόμαστε σαν ένα παζλ: Αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια που όμως μπορούν να ενωθούν και όλα μαζί σχηματίζουν μια εικόνα. Κάποιες φορές κάποιο κομμάτι μπορεί να αλλάξει σχήμα, τότε χρειάζεται να αλλάξει λίγο και η εικόνα προκειμένου να βρει τη θέση του. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται λίγος χρόνος, κάτι που δεν το έχουμε στη διάθεσή μας όταν πρόκειται για ένα γιορτινό κάλεσμα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις και να θέτουμε όρια ώστε να δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να νιώσουν ασφαλείς και προστατευμένοι.

Τι να κάνεις πριν τις οικογενειακές γιορτινές συγκεντρώσεις

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους χωρίς να έχουμε κάνει από πριν μια μικρή προεργασία. Αν θέλεις λοιπόν να αποφύγεις να συζητήσεις κάποια θέματα καλό είναι να έχεις προετοιμάσει κάποια άλλα, αλλιώς ή θα πέσει βαριά σιωπή ή θα ξεκινήσει καβγάς. Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν θα χαλάσει η γιορτινή ατμόσφαιρα. Θέσε σαφείς στόχους σχετικά με το τι θα μπορούσε να συζητηθεί, ώστε να μην θίγεται ούτε να προσβάλλεται κανείς: Ποια είναι τα κοινά σας ενδιαφέροντα; Για ποιες πτυχές της ζωής του κάθε μέλους της οικογένειας θα ήθελες να μάθεις περισσότερα. Ποιες πτυχές της δικής σου ζωής θέλεις να μοιραστείς και ίσως να αποκαλύψεις; Τι χόμπι και ενδιαφέροντα έχει ο καθένας που μπορεί να του άρεσε να συζητήσεις γι’ αυτά; Έχοντας φτιάξει ένα τέτοιο πλάνο στο μυαλό σου, θα είναι πιο εύκολο να θέσεις τα όρια σου και να αλλάξεις θέμα συζήτησης όταν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι ή δεν θέλεις να μιλήσεις παραπάνω. Αυτό που είναι πάντως σημαντικό είναι να θυμάσαι πώς σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή είναι γιορτή είσαι αναγκασμένη να αποδεχτείς οποιαδήποτε κακή ή προσβλητική συμπεριφορά. 

Πώς θα σταματήσεις τις ανεπιθύμητες συζητήσεις

Και φτάνουμε στη μεγάλη μέρα… Όλη η οικογένεια μαζί γύρω από το τραπέζι… Και ξεκινούν οι πρώτες δυσάρεστες ερωτήσεις ή σχόλια. Τι κάνεις; Αρχικά σκέψου: «Γιατί με ρωτάει αυτό; Είναι από περιέργεια; Από ενδιαφέρον; Είναι ανάγωγος, περίεργος, κακοπροαίρετος;» Εάν νιώσεις ότι το κάνει από γνήσιο ενδιαφέρον τότε ίσως θέλεις να συνεχίσεις. Αν όμως νιώσεις ότι οι προθέσεις του δεν είναι καλές ή ότι δεν σέβεται κάποια πτυχή της ζωής σου, τότε μπορείς να θέσεις τα όριά σου: «Λυπάμαι πολύ, δεν θα ήθελα να συνεχίσω αυτή την συζήτηση». Έχεις κάθε δικαίωμα να επιλέξεις τι θέλεις ή δεν θέλεις να μοιραστείς με τους άλλους, και καμιά σχέση ή συγγένεια δεν μπορεί να στο στερήσει αυτό.

Και αν μιλούν πίσω από την πλάτη σου;

Τι κάνεις όμως όταν τους βλέπεις να μιλούν για σένα χωρίς να είσαι παρόν στο διάλογο; Εξαρτάται… Αρχικά διερεύνησε πώς νιώθεις: Έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο σώμα σου; Είσαι περίεργη; Σου είναι συμπαθή θα άτομα που μιλούν για σένα; Αυτό θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις λίγο και να γίνεις πιο ανεκτική. Στη συνέχεια πρέπει να σκεφτείς λογικά: Χρειάζεται να παρέμβεις σε αυτήν τη συζήτηση; Νιώθεις να παραβιάζονται οι αξίες σου; Να παρερμηνεύονται τα λόγια σου; Είναι μια μάχη που αξίζει να δώσεις και αν ναι, σε τι θα εξυπηρετήσει αρχικά εσένα και στη συνέχεια τους υπόλοιπους καλεσμένους; Ίσως αποφασίσεις ότι δεν αξίζει τον κόπο. Ίσως είναι καλύτερα να πας για έναν γρήγορο περίπατο και να γυρίσεις ανανεωμένη. Ίσως όμως κρίνεις καλύτερο να ορθώσεις το ανάστημά σου και να δώσεις αυτήν τη μάχη. Ότι απόφαση και αν πάρεις, φρόντισε να συμβαδίζει με τις αρχές και τα πιστεύω σου. Εάν πάλι όλα αποτύχουν, νιώσεις ότι παραβιάζονται τα όρια σου και οι τόνοι έχουν ανεβεί επικίνδυνα ίσως είναι ώρα να αποσυρθείς πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Αυτό μπορεί να σημαίνει από το πιο απλό ότι αλλάζεις δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα, μέχρι το ότι ίσως χρειαστεί να επιστρέψεις στο σπίτι σου ή να πας σε ξενοδοχείο εάν φιλοξενείσαι.
Δες εδώ τον οδηγό επιβίωσης για πεθερόπληκτες και πεθερόπληκτους…

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *