Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πώς θα εκτονωθείς… κομψά, όταν νιώθεις ότι πνίγεσαι

Share

Οι καλοί μας τρόποι και οι κοινωνικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Συνήθως κρυβόμαστε πίσω από ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, ένα παγωμένο βλέμμα, μια τυπική φράση. Η συσσώρευση τόσων έντονων και μη-εκφρασμένων συναισθημάτων μέσα μας δρα αρνητικά και κάποια στιγμή νιώθουμε ότι μας πνίγουν. Οι πιο κάτω τρόποι μπορούν να σε βοηθήσουν να εκτονωθείς και να αποφορτιστείς συναισθηματικά, χωρίς να χάσεις τον έλεγχο.

Προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση

Αν φαντάζεσαι μια σειρά χαλαρωτικών κινήσεων, θα σε απογοητεύσω. Η προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση είναι μια μέθοδος όπου επιτυγχάνεις τη χαλάρωση μέσα από την ένταση των μυών. Στην τεχνική αυτή,«σφίγγεις» μία συγκεκριμένη ομάδα μυών, καθώς εξαιτίας του άγχους ή του εκνευρισμού είναι συνήθως πιο εύκολο να ανεβάσεις τη μυϊκή ένταση παρά να τη μειώσεις. Σφίγγεις π.χ. το δεξί σου χέρι δυνατά σε γροθιά, όσο περισσότερο μπορείς. Μετά χαλαρώνεις το χέρι σου ώστε να φύγει η ένταση. Παρατηρείς όλες τις αισθήσεις που συνοδεύουν αυτή την ένταση καθώς και την αίσθηση της χαλάρωσης που σου αφήνει. Συνεχίζεις έτσι με κάθε μέλος του σώματός σου. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους χαλάρωσης, διότι μαθαίνεται εύκολα και έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αγχωδών καταστάσεων και φοβιών, ψυχοσωματικών προβλημάτων, καθώς και στην αντιμετώπιση του πόνου. 

Φώναξε να το βγάλεις από μέσα σου

Τίποτα δεν λειτουργεί πιο καθαρτικά από την ίδια μας τη φωνή. Και επειδή αυτό δεν είναι πάντα κοινωνικά αποδεκτό μπορούμε να ουρλιάξουμε σε ένα μέρος που είμαστε εντελώς μόνοι μας (π.χ. στο αυτοκίνητό μας) ή βάζοντας το πρόσωπό μας μέσα σε ένα μαξιλάρι. Μπορούμε ακόμα να τραγουδήσουμε ουρλιάζοντας στο μπάνιο μας ή στο αυτοκίνητό μας ενώ οδηγούμε ή ακόμα κάνοντας καραόκε.
Αυτές είναι οι αιτίες που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς-Τι να κάνεις

Κουνήσου

Η κίνηση αποτελεί για μένα τον πιο σημαντικό τρόπο για να φρεσκάρω το μυαλό μου, να αποφορτιστώ συναισθηματικά, να πάρω μια απόφαση, να ηρεμήσω όταν βλέπω όλα γύρω μου να καταρρέουν και δεν μου επιτρέπεται να αρχίσω να ουρλιάζω. «Δεν μπορώ να σου απαντήσω αυτήν τη στιγμή» λέω. «Δώσε μου ένα τέταρτο να το σκεφτώ». Όπου σε αυτό το τέταρτο ποτέ μα ποτέ δεν σκέφτομαι! Πάω για τρέξιμο, κάνω σκοινάκι, πηδάω πάνω κάτω… κάνω τέλος πάντων οτιδήποτε μπορώ για να ρίξω την αδρεναλίνη μου και να μην αρχίσω το βρισίδι. Αν πιάνει; Μα ναι! Επιτυχία σίγουρη, 100% εγγυημένη! Ένας περίπατος με έντονο ρυθμό, τζόκινγκ, τρέξιμο, σκοινάκι, πηδηματάκια κ.ά. μπορούν να κάνουν θαύματα. 

Πες την ιστορία σου έστω και γραπτά

Δεν χρειάζεται να μιλήσεις σε κάποιον για να πεις τι σου συμβαίνει, εάν δεν θέλεις. Μπορείς απλώς να γράψεις την ιστορία σου ή να την διηγηθείς δυνατά στο εαυτό σου. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα εκτονωθείς και θα νιώσεις καλύτερα μετά. Και δεν είναι ανάγκη να κρατήσεις το κείμενο μετά. Μπορείς να το κάψεις, να το σκίσεις κομματάκια, να το πετάξεις στα σκουπίδια ή να το κάνεις χαρτοπόλεμο. Όλες αυτές οι ενέργειες στέλνουν ένα σαφέστατο μήνυμα στο υποσυνείδητό σου ότι εκτονώθηκες από τα καταπιεσμένα σου συναισθήματα και ότι επιτέλους είσαι ελεύθερη!

Εκτονώσου στα άψυχα αντικείμενα

Είχα μια θεία (πάρα πολύ γλυκιά και αγαπημένη) που όταν τσακωνόταν πολύ με τον άντρα της και ένιωθε να πνίγεται, πήγαινε στην κουζίνα, άνοιγε το ντουλάπι με τα πιάτα και τα έσπαγε στο πάτωμα. Κάτι σαν τα παλιά μπουζούκια, ας πούμε αλλά σε οικιακή εκδοχή. Μετά ήταν ξανά πάλι ήρεμη και ο καβγάς τελείωνε. Εντάξει, δεν λέω ότι αυτό είναι σωστό να γίνεται συνέχεια, ούτε ότι αποτελεί τη λύση για τους καβγάδες (άσε που είναι πολύ ακριβό). Σίγουρα όμως για πολλούς ανθρώπους το σπάσιμο αντικειμένων λειτουργεί καθαρτικά. Μάλιστα στην Αθήνα υπάρχουν και μαγαζιά όπου έναντι κάποιου αντίτιμου, σου παραχωρούν μια αίθουσα και κάποια αντικείμενα που επιλέγεις (από βάζα και γυαλικά μέχρι τηλεόραση) όπου μπορείς να τα σπάσεις με όποιο όργανο επιθυμείς (ΛΙΜΠΑ Rage Room).  

Κάνε ασκήσεις αναπνοής της γιόγκα

Η Bhastrika (μπαστρίκα στα σανσκριτικά) είναι μια έντονη άσκηση αναπνοής που μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονώσουμε την πλεονάζουσα ενέργεια και να νιώσουμε πιο ανάλαφρα. Παίρνεις βαθιά εισπνοή και πιέζεις στην εκπνοή να βγει γρήγορα ο αέρας από τους πνεύμονες χρησιμοποιώντας το διάφραγμα. Οι έντονες αυτές εκπνοές λειτουργούν ιδιαίτερα καθαρτικά και απελευθερωτικά.




Βρες ξανά το αρχαιοελληνικό νόημα της «κάθαρσης»

Για τους αρχαίους μας προγόνους το θέατρο αποτελούσε μια μορφή κάθαρσης. Η ψυχή των θεατών -καθώς βιώνει τα συγκλονιστικά συναισθήματα των τραγικών ηρώων- καθαίρεται, από ό,τι υπερβολικό, φορτικό και δυσάρεστο τη βαραίνει και ανακουφίζεται. Δες μια ταινία, πήγαινε θέατρο ή σε ένα μουσείο. Άσε την Τέχνη να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από ότι άσχημο και καταθλιπτικό σε βαραίνει.
Κινηματογραφοθεραπεία, ένας… ψυχοθεραπευτής στο σαλόνι σου

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *