Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Πώς θα αναπτύξεις την 6η αίσθηση που θα σου χαρίσει καλύτερη ισορροπία

Share

Ονομάζεται χαϊδευτικά 6η αίσθηση, ή πιο επιστημονικά «ιδιοδεκτικότητα»; Χωρίς αυτήν θα ήμασταν εντελώς χαμένοι αφού έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και τα εξωτερικά αντικείμενα σε σχέση με αυτό. 

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι εκτός από τις πολύ γνωστές 5 αισθήσεις μας: Όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση, αφή έχουμε και μια ακόμη 6η, την λεγόμενη ιδιοδεκτικότητα. Πρόκειται γι’ αυτή την αίσθηση που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε που βρίσκεται κάθε μέλος του σώματός μας, είτε το βλέπουμε είτε όχι και έτσι ο εγκέφαλός μας μπορεί να καθοδηγεί τις κινήσεις μας.  

Η ιδιοδεκτικότητα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αίσθηση

Η ιδιοδεκτικότητα μας βοηθά να έχουμε επίγνωση των άκρων μας σε σχέση με εξωτερικά αντικείμενα, να ελέγχουμε την κίνησή μας στον κόσμο και να κρατάμε το σώμα μας σωστά ευθυγραμμισμένο. Η ταχύτητα αντίδρασης, η πρόληψη τραυματισμών, η αίσθηση ισορροπίας ακόμα και η μείωση του στρες είναι όλα θέμα αυτής της αίσθησης. Δυστυχώς καθώς μεγαλώνουμε την χάνουμε, με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και ότι άλλο μπορεί να επέλθει από αυτόν. Επίσης κάποιες ασθένειες όπως π.χ. νόσος του Πάρκινσον μπορούν να την χειροτερέψουν.
Ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων για να παίρνεις αυτό που θέλεις

Πώς θα βελτιώσεις την ιδιοδεκτικότητα σου, την 6η σου αίσθηση

Κάνε γιόγκα

Στη γιόγκα υπάρχουν πολλές άσανα (στάσεις) που απαιτείται ισορροπία και συντονισμός όλου του σώματος. Η Στάση του Δέντρου (tree pose), ο Πολεμιστής 3 (Warrior III) για παράδειγμα απαιτούν να κρατήσεις ισορροπία στο ένα πόδι. Θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου, να βελτιώσεις την ισορροπία σου και να συγκεντρωθείς απόλυτα στην παρούσα στιγμή.
Χαλάρωσε την ένταση σε ώμους και αυχένα με γιόγκα

Πλειομετρικές ασκήσεις

Πρόκειται για ένα δυναμικό είδος άσκησης με άλματα και ιδιαίτερα εκρηκτικές κινήσεις, που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τον νευρομυϊκό μας συντονισμό και την ιδιοδεκτικότητά μας.
Απλές στάσεις γιόγκα για να ξαναβρείς γρήγορα τη φόρμα σου

Τάι τσι

Το Τάι Τσι είναι μια αρχαία Κινέζικη μορφή ήπιας άσκησης, και θεωρείται εξαιρετικό για την καταπολέμηση του στρες. Σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει ότι βοηθά στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας για τους άνω των 55 ενώ επίσης έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στις αρθρώσεις των κάτω άκρων.

Συνδέσου ξανά με τον εαυτό σου

Οι Αγγλοσάξωνες το ονομάζουν «grounding». Πρόκειται για τεχνικές που σου επιτρέπουν να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου ώστε να είσαι περισσότερο παρών στη ζωή σου και όχι χαμένος στις σκέψεις σου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Μια βόλτα στη φύση, περπάτημα στην εξοχή ή στο πράσινο, διαλογισμός είναι μερικές τεχνικές που μπορεί να σε βοηθήσουν. Επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά ευεργετικό να περπατάμε ξυπόλυτοι στη φύση, ώστε να νιώθουμε το χώμα, το χορτάρι, την άμμο να έρχεται σε επαφή με το δέρμα και το σώμα μας.
Αυτές είναι οι αιτίες που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς-Τι να κάνεις

Γιόγκα Νίντρα

Πρόκειται για ένα είδος καθοδηγούμενης χαλάρωσης του σώματος. Η γιόγκα Νίντρα ή αλλιώς γιόγκα της επίγνωσης μοιάζει με τον διαλογισμό ενώ θεωρείται ο γιόγκικος ύπνος. Ξαπλώνεις σε ύπτια θέση στο πάτωμα (στάση σαβάσανα) και προσπαθείς να χαλαρώσεις το σώμα σου περνώντας νοητά από κάθε τμήμα του (π.χ. πέλμα, γάμπα, μηρός, λεκάνη κ.ο.κ.). Μένεις σε αυτή τη θέση για 15-30 λεπτά. Όχι απλώς θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου, αλλά και θα βελτιώσεις την ιδιοδεκτικότητα σου καθώς θα αποκτήσεις καλύτερη αντίληψη του σώματός σου και των οργάνων του.
Απλές στάσεις γιόγκα για ίσια πλάτη και σωστή στάση σώματος

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

2 Σχόλια

 1. Μαργιαννα Στυλιάτη 6 Ιουνίου 2022

  Βρήκα το άρθρο πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστώ πολύ..

  Απάντηση
  1. letitsia 6 Ιουνίου 2022

   Σας ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *