Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Ποιο είναι το ιδανικό σου βάρος; Δες πώς θα το βρεις

Share

Είτε είναι αυτό που είχαμε στα δεκαοχτώ μας, είτε αυτό που έχει η αγαπημένη μας σταρ, σπανίως το βάρος μας ταυτίζεται με αυτό που θεωρούμε ιδανικό. Μήπως τελικά να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας βρίσκοντας το βάρος που μας επιτρέπει να είμαστε υγιείς, χαρούμενες και που είναι εύκολο να το διατηρήσουμε ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας;

Η κατά φαντασίαν υπέρβαρη

Το αδυνάτισμα, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, επιβάλλεται καθώς συνεπάγεται πλήθος ευεργετημάτων για την υγεία. Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, μείωση της χοληστερίνης και του ζάχαρου, μειωμένος κίνδυνος καρδιολογικών επεισοδίων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνοδεύεται και από σωματική άσκηση και σωστή διατροφή. Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι η επίτευξη ενός χαμηλού σωματικού βάρους θα ήταν αγαπημένο θέμα των υπέρβαρων, εντούτοις οι έρευνες δείχνουν ότι είναι των γυναικών με κανονικό. Αυτές είναι που συζητούν και συχνά επιζητούν επαγγελματική βοήθεια για να χάσουν αυτά τα «επιπλέον» 5 κιλά και να έρθουν έτσι πιο κοντά σε αυτό που τους επιβάλλεται ως πρότυπο από τα ΜΜΕ

Δεν υπάρχει τελειότητα

Για όποια θέλει να χάσει βάρος, (γιατί κακά τα ψέματα, είναι βασικά γυναικείο το πρόβλημα) υπάρχει ένας βασικός «μαγικός» αριθμός στο μυαλό της, όπου η επίτευξή του είναι συνυφασμένη με την ευτυχία. Θαμπωμένες από τις εικόνες των περιοδικών θεωρούν ότι όσο λιγότερα κιλά έχει μια γυναίκα τόσο πιο όμορφη, επιτυχημένη και ευτυχισμένη είναι, άποψη που συχνά βρίσκει τους άντρες αντίθετους. Η ζυγαριά γίνεται αχώριστη σύντροφος της, οι μπουκιές μετριούνται σε γραμμάρια και τα γραμμάρια σε θερμίδες. Κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη ατασθαλία μας γεμίζει ενοχές, μας κάνει να αξιολογούμε τον εαυτό μας ως ανίκανο ή αδύναμο, είναι άλλη μια χαμένη μάχη κατά της υποτιθέμενης παχυσαρκίας μας.

Ο φαύλος κύκλος της στέρησης και των ενοχών

Η υπερβολική στέρηση είναι δυσβάσταχτη για τον ανθρώπινο οργανισμό, στερώντας του πολλές φορές απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οδηγεί στα γνωστά ξεσπάσματα κρίσεων υπερβολικής κατανάλωσης τροφής. Όταν απαιτεί κάποια από τον εαυτό της να ακολουθεί συνεχώς την «τέλεια» διατροφή και θέτει εξωπραγματικούς στόχους, πιέζεται, και μη μπορώντας να τους ακολουθήσει αισθάνεται αποτυχημένη. Προσπαθώντας δε, να υπερσκελίσει το συναίσθημα της αποτυχίας, θέτει ακόμη πιο αυστηρούς διατροφικούς όρους, τους οποίους πάλι αποτυγχάνει να τους τηρήσει, και ξανά από την αρχή σε ένα φαύλο κύκλο. Το πρόβλημα παύει πλέον να σχετίζεται αποκλειστικά με τη διατροφή και αποκτά ψυχολογικές διαστάσεις.

Τα κιλά της ματαιοδοξίας

Στην πραγματικότητα αυτό που λέει η ζυγαριά είναι απλώς ένας αριθμός. Δεν σημαίνει τίποτα για την υγεία, την φυσική κατάσταση ή την ομορφιά. Έχοντας ως πρότυπο τις ψιλόλιγνες φιγούρες των μοντέλων και των σταρ μπαίνουμε σε έναν άνισο αγώνα στερήσεων και ενοχών, ακολουθώντας καμιά φορά ακραίες δίαιτες και σκληρή γυμναστική προσπαθώντας να επιτύχουμε το αδύνατο. Τα μοντέλα δεν είναι απλώς πολύ πιο αδύνατες. Όλη η φυσιολογία τους, η κατανομή του σώματός τους, οι αναλογίες τους είναι διαφορετικές. Μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά μας έχει επιβληθεί σα να μας αφορά όλες.

Αλλάζοντας…

Το σώμα μας μεταμορφώνεται ακολουθώντας είτε τους ρυθμούς και τον τρόπο  ζωής μας είτε τις ίδιες τις αλλαγές που του συμβαίνουν. Ο μηνιαίος κύκλος μας, οι εγκυμοσύνες, οι ορμόνες, το στρες, η καθιστική ζωή εξαιτίας της δουλειάς μας, όλα επηρεάζουν το βάρος μας. Αποδεχόμενες το σώμα μας ως κάτι ζωντανό και υγιές, που διαμορφώνεται και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου, μαθαίνουμε να το αγαπάμε για την χαρά που μας προσφέρει, όχι μόνο ως έναν αριθμό. Καμιά φορά επικεντρωνόμαστε σε κάτι εξωτερικό για απομακρυνθεί η σκέψη μας από το βαθύ και ουσιαστικό που είναι και το πραγματικό πρόβλημα.

Αγαπώντας το σώμα μας

Είναι ώρα να αποκτήσουμε μια θετική εικόνα για το σώμα μας και να νιώσουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το να είμαστε υγιείς και δυνατές, να μάθουμε να το αποδεχόμαστε επειδή είναι αυτό που είναι, επειδή μας εξυπηρετεί καθημερινά και χάρη σε αυτό νιώθουμε, επικοινωνούμε, απολαμβάνουμε. Η σωστή φροντίδα και διατροφή με μέτρο και χωρίς υπερβολές θα μας βοηθήσει να το αγαπήσουμε ακόμα και αν περιστασιακά ενδίδουμε στον πειρασμό απολαμβάνοντας τις «αμαρτωλές» λιχουδιές. Στόχος μας θα πρέπει να γίνει, όχι το να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά το να τρώμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και ολοκληρωμένα.

Πότε ξέρω ότι έχω το αγαπημένο μου βάρος; Όταν: 

  • …τις περισσότερες μέρες αισθάνομαι να είμαι γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια
  • …η διατροφή μου βασίζεται σε υγιεινές επιλογές, αλλά επιτρέπω στον εαυτό μου μια μικρή παρασπονδία πότε – πότε, χωρίς να αισθάνομαι μετά ενοχές και μειωμένη αυτοεκτίμηση. 
  • …κάνω δίαιτα αν έχω παχύνει, όμως αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια. Το γιο – γιο είναι παιχνίδι, και όχι το σώμα μου!
  • …δεν πιστεύω ότι η διατήρηση ή η επίτευξη ενός συγκεκριμένου βάρους είναι σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία μου, ούτε ότι με καθορίζει σαν προσωπικότητα. 
  • …οι σκέψεις μου δεν περιστρέφονται συνέχεια γύρω από το βάρος και τη διατροφή μου.
  • …δεν ζυγίζομαι συχνά, γιατί ξέρω ότι ειδικά στις γυναίκες οι αυξομειώσεις βάρους είναι πολύ συνηθισμένες.
  • …φροντίζω ο δείκτης σωματικής μάζας να είναι ανάμεσα στα 18,5 – 25 και η διάμετρος της μέσης μου λιγότερο από 90 εκατοστά. 
  • …μπορώ να κοιτάζω στον καθρέφτη το σώμα μου χωρίς να το κριτικάρω και να στέκομαι μόνο στα «ελαττωματικά» σημεία.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *